Ξανάβγαλε από το σεντούκι την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το θέμα του Grexit – Τι απαντά ο Βενιζέλος για το ότι του έγινε πρόταση το 2011
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο, ο κ.
Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα
είχε πονέσει μια φορά» τους Έλληνες και θα είχε αποφευχθεί αυτή η
«ατέλειωτη επίπονη διαδικασία» που βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός...
Όπως εξήγησε, το Grexit θα έπληττε μία φορά τη χώρα και έτσι οι Έλληνες πολίτες θα γλίτωναν την ατελείωτη διαδικασία των σκληρών μέτρων.
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός
Οικονομικών ανέφερε πως η Ελλάδα δύσκολα θα ανακάμψει χωρίς υποτίμηση,
ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την εκτίμησή του
αυτή.
«Είναι δύσκολο να λύσει τα οικονομικά της
προβλήματα χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος», φέρεται να
δήλωσε, ενώ ανέφερε μάλιστα ότι το 2011 είχε πει στον πρώην Έλληνα
υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι θα πρέπει να εξετάσει το
ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μερικά χρόνια, με
αντάλλαγμα με μια «τεράστια» βοήθεια.
Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη χρειάζεται έναν κοινό στρατό.
Βενιζέλος: Τι περιελάμβανε η πρόταση του Σόιμπλε για Grexit που απέρριψα το 2011
«Έχω πολλές φορές αναφερθεί στην πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που μου διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε το Σεπτέμβριο του 2011 στο Βρόσκλαβ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin που οργάνωσε η πολωνική προεδρία της ΕΕ με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τ. Γκάιντνερ.
Ο κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνει τώρα το περιεχόμενο εκείνης της δύσκολης συνάντησης στο πλαίσιο μιας πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης που τότε στόχευε σε συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 172 δις ευρώ με όρους πολύ καλύτερους του πρώτου και βεβαίως σε ριζική παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος.
Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%.
Η πρόταση συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ. Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του σε όρους νέου εθνικού νομίσματος. Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.
Η δε προσφερόμενη στήριξη είχε τη μορφή, πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Θα είχε, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κοκ ). Και, τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος. Δηλαδή, όπως έλεγα, από αυτούς που είχαν «τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω».
Τότε και ενώ εμείς δίναμε μάχη εθνικής επιβίωσης, υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν ότι το Grexit είναι όπλο στα χέρια της Ελλάδας. Κάποιοι που υπόσχονταν στον ελληνικό λαό έναν εύκολο αντιμνημονιακό δρόμο. Κάποιοι που ισχυριζόντουσαν ότι το «μνημόνιο έφερε την κρίση» αντί της απλής αλήθειας ότι η κρίση κατέστησε δυστυχώς το μνημόνιο την ηπιότερη δυνατή λύση σε σύγκριση με την ασύντακτη χρεοκοπία ή μια δραχμή χωρίς αξία. Έπειτα ήρθαν το πισωγύρισμα του 2015, τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο παρότι τους είχαμε προειδοποιήσει.
Ελπίζω τώρα όλοι να συνειδητοποιούν από ποιους κινδύνους πέρασε ξυστά η πατρίδα μας εξαιτίας των επιλογών του 2015, η επίπτωση δυστυχώς των οποίων θα μας ακολουθεί για καιρό, όπως φαίνεται με όσα γίνονται γύρω από το ασφαλιστικό και την περιβόητη αξιολόγηση.
Τα ψέματα και οι αλήθειες εκατέρωθεν
Για το ότι δεν έπρεπε να μπούμε ποτέ στην Ευρωζώνη και για το ποιος φέρει την ευθύνη για την είσοδο και τα μαγειρέματα, λέξη καμία κι από τις δυο ένοχες πλευρές. Ειδικά από τον Βενιζέλο που το ιστορικό κόμμα του είναι υπεύθυνο για την αποβιομηχανοποίηση της χώρας, την καταστροφή της αγροτιάς και το μάδημα των ασφαλιστικών ταμείων που παίχτηκαν στο χρηματιστήριο.Μπήκαμε. Τα πακέτα Ντελόρ φαγώθηκαν σαν στραγάλια χωρίς το δημόσιο να έχει ουσιαστικό όφελος, κάποια ανάπτυξη, πάλι με την ανοχή και συνενοχή των δυο πλευρών.
Τώρα μπαίνει θέμα Grexit κάθε τρεις και λίγο. Θα είχε πονέσει η Ελλάδα μια κι όξω, λέει ο Σόιμπλε, όχι απαντά ο Βενιζέλος και εδώ η ιστορία τελειώνει πριν καν αρχίσει γιατί βάζει ντε φάκτο το γεγονός ότι η οικονομική κρίση είναι αληθινή και όχι κατασκευασμένη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μαγειρεύτηκε η “ικανότητα” της Ελλάδας να μπει στην ευρωζώνη. Τι να συζητήσεις από κει και πέρα, τι να αναλύσεις;
Το παραμύθι η Ελλάδα θα γίνει πιο ανταγωνιστική αν κοπούν μισθοί και συντάξεις ξέφτισε. Έγιναν οι περικοπές και ανταγωνιστικοί δεν γίναμε. Οι μόνες επενδύσεις που βλέπουμε, είναι ξένα funds που περιμένουν ως κοράκια να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια, οι ξένες επιχειρήσεις τον δημόσιο πλούτο και ξένοι επιχειρηματίες να γίνουν καναλάρχες για να χειραγωγούν ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη. Από κει και πέρα, το χάος.
Είτε με υποτίμηση μισθών, είτε με νομίσματος, δεν θα πέσει το κόστος ζωής – αυτό ήδη κάνει μπαμ. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που παρατηρείται το οικονομικό παράδοξο φαινόμενο σε παγκόσμια πρώτη, να υπάρχει αποπληθωρισμός με πληθωρισμό ταυτόχρονα.
Κι αυτό γιατί; Γιατί κανείς από τους κυβερνώντες δεν βάζει χέρι στα μεγάλα συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια. Με μια μόνη κίνηση, ακόμα και μέσα στο ευρώ, ακόμα και μέσα στα μνημόνια, θα μπορούσε και η οικονομία να πάρει μπρος και οι πολίτες να ανακουφιστούν. Κι αυτή η κίνηση λέγεται ΜΙΚΡΉ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΈΛΑΙΟ και πραγματικός έλεγχος στην αισχροκέρδεια των πετρελαιάδων. Το κόστος ζωής θα ερχόταν σε καλύτερα μέτρα ανάλογα με τους μισθούς, θα κινείτο η αγορά, το κόστος παραγωγής αμέσως θα έπεφτε – να πως γίνεσαι αμέσως και ανταγωνιστικός, χωρίς να αλλάξεις νόμισμα, χωρίς να βάλεις τον κόσμο σε συσσίτια, χωρίς capital controls, χωρίς πόνο -ούτε κοντό, ούτε μακρύ. Χρυσή ευκαιρία η πτώση της παγκόσμιας τιμής πετρελαίου που όπως λένε θα διαρκέσει για καιρό και συνειδητά ΔΕΝ την αρπάζουν!
Και το άλλο που είδαμε, είναι ότι στα χρόνια τα μνημονιακά που έπεσε πόνος πολύς, η ντόπια ελίτ με μερικά λαμόγια γύρω της να την στηρίζουν, αύξησε κέρδη και πλούτο, κάτι που σημαίνει ότι κανένα από τα προγράμματα δεν περιείχε ούτε εξυγίανση, ούτε δικαιοσύνη, ούτε αναπτυξιακούς στόχους.
Και μια μιλάμε για ανάπτυξη…. ποια ανάπτυξη; Των “καινοτομιών” και των ρομπότ; Γιατί όλη η παγκόσμια οικονομία στρέφεται εκεί και ΤΈΤΟΙΑ ζήτησε ΚΑΙ ο Τσίπρας από τον Κλίντον και τους Ελληνοαμερικάνους επενδυτές που δεν είδαμε ακόμα!
Οι Βρετανοί που ζουν σε λιτότητα εδώ και χρόνια χωρίς μνημόνια και εκτός ευρωζώνης, σκαρφίστηκαν το Brexit για να κερδίσουν χρόνο όσο η δικιά τους ελίτ ζει και συσσωρεύει τον πλούτο σε βάρος του βρετανικού λαού. Εμείς έχουμε καραμέλα ένα Grexit.
Όμως 62 νοματαίοι κρατούν τον πλούτο που αντιστοιχεί στο μισό πληθυσμό της γης. Θέλουν να σώσουν τον πλανήτη με αποβιομηχανοποίηση και ρομπότ, δεν δίνουν δεκάρα για επενδύσεις και σου λένε άι κουρέψου και βρες μια άλλη δουλειά να κάνεις.
Κι εμείς εδώ μαστουρώνουμε καπνίζοντας “βιώσιμη ανάπτυξη” και καταπίνοντας τη μια χαπάκι ευρωζώνης και την άλλη Grexit.
Και τα ξένα funds περιμένουν. Είτε μας αγοράσουν με ευρώ, είτε με δραχμή, δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Σημασία έχει ότι κυβερνά η διαπλοκή και η διαφθορά, γιατί οι Έλληνες πολίτες περιμένουν μάταια πολιτικούς και συνδικάτα να τους λύσουν τα προβλήματα.
Και μετά… ξύπνησες…
Πως το θες το Grexit; Μέσα στην ΕΕ; Έξω από την ΕΕ; Με νόμισμα έτσι, με νόμισμα γιουβέτσι; Με κούρεμα του χρέους; Πόσο κούρεμα; Αγορίστικο; “Σύριζα”; ΛΑΕϊκό; ΠΑΜΕϊκό; ΚΚΕϊκό;
Το θέλω σαν του Νταλάρα: Δεν μας χε… ρε Νταλάρα! Το νόμισμα είναι εργαλείο, αλλά το εργαλείο δεν κάνει τον μάστορα – άντε να πιάσετε την ελίτ, την ανισότητα, τη διαφθορά και μετά βάλτε ό,τι νόμισμα σας αρέσει! Ένα παπάκι που πάει στην ποταμιά!
Μην μου πείτε ότι η… “άλλη” αριστερά αυτό λέει, γιατί δεν τους έχω καμία μα καμία εμπιστοσύνη, ούτε το σκυλί μου να πάνε για κατούρημα…
nea.allnewz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου