Μαύρες κι άραχνες οι προβλέψεις για το μεταναστευτικό στη χώρα μας. Μαύρες και οι προβλέψεις από πολλά στελέχη της Κυβέρνησης. Δυστυχώς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης και λύσης του προβλήματος. Η Ελλάδα που αιμμοραγούσε και κρεμιόταν από ένα κλαράκι πριν πέσει στο γκρεμό….
και κρεμάστηκαν από πάνω της ακόμα 150.000 μετανάστες και βάλε…. Έρχονται δύσκολες μέρες… σας το λέμε εδώ και καιρό…. Μας έστησαν παγίδα οι Ευρωπαίοι και σαν τα “ανίδεα παιδαρέλια” πέσαμε μέσα στην καλοστημένη παγίδα.
Περίπου 1.000 άτομα έφτασαν και σήμερα στον Πειραιά που ήδη φιλοξενεί 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Λέσβο περιμένουν τη σειρά τους άλλοι περίπου 3.000, ενώ 2.000 βρίσκονται σε άλλα νησιά. Στην Αττική συνολικά στα κέντρα φιλοξενίας και την πλατεία Βικτωρίας βρίσκονται περί τα 10.000 άτομα. Στη Μακεδονία υπάρχουν περίπου 17.000 πρόσφυγες, με την Ειδομένη να μετράει περίπου 11.000 άτομα που πλέον ζουν σε άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που αναλύει την κατάσταση. Ολα τα παραπάνω όμως είναι όπως όλα δείχνουν μονάχα η αρχή. Στη χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η πρόβλεψη, απ’ όταν φτιάξει ο καιρός, είναι για ροές που θα ξεκινούν από τα 2.000 άτομα και θα φτάνουν τα 3.000 άτομα την ημέρα!
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και με ήπιες καιρικές συνθήκες δηλαδή αναμένονται περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων οι περισσότεροι, όπως άλλωστε προέβλεψαν κυβερνητικά στελέχη θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.
Κάπως έτσι οι Βρυξέλλες ουσιαστικά προειδοποιούν ότι στη χώρα θα πρέπει να γίνουν χώροι φιλοξενίας τουλάχιστον 100.000 ατόμων, ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν για τους μισούς.
Αυτό καθώς φαίνεται ότι η κάθε χώρα ξεχωριστά αθετεί την αρχική συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. για υποδοχή ικανού αριθμού προσφύγων και έτσι η πρόβλεψη είναι ότι μόλις το 1/2 (και αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη) προσφύγων και μεταναστών θα περάσει “τράνζιτ” απ’ την Ελλάδα, οι υπόλοιποι λόγω του κλεισίματος των συνόρων θα μείνουν αναγκαστικά στη χώρα μας.
Το παράδειγμα της Ειδομένης λέει πολλά. Η ροή προς τα Σκόπια έχει πέσει στο ελάχιστο. Παρά και την αρχική απόφαση για 580 άτομα την ημέρα το μάξιμουμ διέλευσης ως τώρα είναι 300 άτομα, ενώ υπάρχουν και ολόκληρα 24ωρα που τα σύνορα έμειναν ερμητικά κλειστά.
Στην Ειδομένη που πριν τρία 24ωρα μετρούσε περίπου 6.500 με 7.000 άτομα, πλέον ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει φτάσει τις 11.000. Η κατάσταση είναι ασφυκτική και σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα βρίσκονται άλλες τουλάχιστον 6.000 άτομα.Οι Σκοπιανοί ενισχύουν τον φράκτη των 30 χιλιομέτρων, όμως ακόμη και στα σημεία όπου δεν υπάρχει φράκτης η διέλευση ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει.
Μάλιστα όσοι διέρχονται τα σύνορα χωρίς τον έλεγχο στα σύνορα στην περίπτωση εντοπισμού και σύλληψής τους αναγκαστικά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα η οποία είναι η χώρα καταγραφής τους.Έτσι για τη χώρα είναι πλέον μονόδρομος η προώθησή τους προς άλλες χώρες βάσει συμφωνίας. Μια διαδικασία η οποία θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί, και κάπως έτσι φτάνουμε στην προετοιμασία για φιλοξενία και μάλιστα μακροχρόνια εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών.Ο κ. Μουζάλας μίλησε για 2-3 χρόνια, λίγο αργότερα πήρε πίσω μόνο τον χρόνο, όχι την ουσία της δήλωσης πως θα πρέπει η χώρα να προετοιμαστεί για φιλοξενία χιλιάδων ατόμων για κάποιο χρονικό διάστημα.
Το ζήτημα πλέον είναι το που και το πως θα φιλοξενηθούν, καθώς οι περίπου 17.000 που έχουν συγκεντρωθεί στη Μακεδονία επί της ουσίας έχουν ήδη εγκλωβιστεί. Το σχέδιο για τη Μακεδονία προβλέπει 20.000 άτομα σε 4 στρατόπεδα στο Κιλκίς και 1 στα Γιαννιτσά.
Στην Αττική τα ήδη υπάρχοντα στρατόπεδα επεκτείνονται ωστόσο η ροή είναι αμείωτη και το χειρότερο είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χώρος προώθησης σε άλλα σημεία της επικράτειας. Κάπως έτσι ακούγονται και προτάσεις που προδίδουν πλήρη έλλειψη προετοιμασίας. Ακούστηκαν και προτάσεις για παιδικές κατασκηνώσεις, ενώ ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί οι χώροι που θα φέρουν το βάρος χιλιάδων ατόμων. Επιπλέον οι χώροι αυτοί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι όπως αυτοί που δημιουργήθηκαν σε περιοχές όπως η Ειδομένη καθώς πλέον μιλάμε για μακροχρόνια εγκατάσταση χιλιάδων ατόμων.
Πρέπει να δημιουργηθούν χώροι που θα μπορούν να παρέχουν σίτιση, υγειονομική περίθαλψη κλπ σε μεγάλο πληθυσμό ατόμων.
Την ίδια ώρα το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν απ’ τους 2.000 ως 3.000 πρόσφυγες που αναμένεται να μπαίνουν την ημέρα στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρώπης θα δέχονται να φιλοξενούν κάποιο μέρος και αν ναι μετά από πόσο χρονικό διάστημα. Εάν δηλαδή ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου συνεχίσουν αμείωτες οι ροές και στη χώρα εισέλθουν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι οι δομές για τουλάχιστον 100.000 άτομα θα επαρκούν; Οι υπόλοιποι θα έχουν προωθηθεί βάσει κάποιας συμφωνίας σε άλλες χώρες ή η Ελλάδα θα χρειαστεί πενταπλάσιες δομές για να μην υπάρχουν φαινόμενα με περιφερόμενους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες;
www.makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου