Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΓΚΡΙΖΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Έδωσαν τα πάντα στην Τουρκία -Θα τα εφαρμόσει αυτή την φορά; - Τι θα γίνει με τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα;

sinodoskorifis
Είναι απορίας άξιο, αν η πολύκροτη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής θα λάβει τις επόμενες ημέρες σάρκα και οστά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλά για μια σημαντική νίκη της χώρας μας, ξεχνά όμως το...
παρελθόν, στο οποίο η Τουρκία μέσα σε λίγες ώρες πετούσε στα σκουπίδια ότι είχε συμφωνήσει παραβιάζοντας δεκάδες υπογραφές και πρωτόκολλα.
 
Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν μάλιστα, μόλις χθες και ενώ υπογραφόταν η συμφωνία οι γείτονές μας, παραβίαζαν προκλητικά τον εναέριο χώρο μας, ενώ προχθές το τουρικικό ΥΠΕΞ προχωρούσε σε άγρια επίθεση κατά Τσίπρα – Παυλόπουλου σχετικά με το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων (βλ. αναλυτικά αριστερή σελίδα). Αναφορικά με την συμφωνία τώρα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης, όπως αναμενόταν προχώρησαν σε σημαντικές υποχωρήσεις προς την Τουρκία, ενώ πολλά είναι και τα γκρίζα σημεία κυρίως σε ότι αφορά στην χώρα μας. Ένα απ’ αυτά, το τι θα γίνει με τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Στα εσωτερικά της χώρας, το Μαξίμου υποδέχτηκε με αισιοδοξία τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά το ταξίδι του στην Αμερική και απαλλαγμένος πλέον από το βάρος του προσφυγικού, αναμένεται να προβεί σε ριζικό ανασχηματισμό, εξαιτίας των όσων έχουν προηγηθεί με αφορμή το θέμα Μουζάλα και τις απαιτήσεις Καμμένου. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε χθες το θέμα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
 
Σε εφαρμογή την Κυριακή

Αναλυτικότερα, σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος πιθανότατα από τις 4 Απριλίου. Η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από σκληρό παζάρι στην τετραμερή που είχαν νωρίτερα Νταβούτογλου, Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο προεδρεύων της ΕΕ Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης: - Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφονται στην Τουρκία, σε πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και χωρίς να γίνονται ομαδικές απελάσεις. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και το κάθε αίτημα για παροχή ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τους κανονισμούς του ασύλου και σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ. -Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν ζητούν άσυλο ή που η σχετική αίτησή τους απορριφθεί θα επιστρέφονται στην Τουρκία, με έξοδα που θα καλύπτει η Ε.Ε. -Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την βοήθεια των θεσμών και των υπηρεσιών της Ε.Ε. θα προβούν στις διμερείς διατυπώσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι η αποστολή Τούρκων παρατηρητών (συνδέσμων) στα ελληνικά νησιά και αντίστοιχη εγκατάσταση Ελλήνων αξιωματούχων στα τουρκικά παράλια, ήδη από τις 20 Μαρτίου, που θα εργαστούν για την ομαλή λειτουργία αυτών τω ν διαδικασιών. -Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία, θα αναλαμβάνει έναν χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης. Συνολικά, 72.000 πρόσφυγες από τη Συρία μπορούν να εγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Προτεραιότητα έχουν όσοι δεν έχουν προσπαθήσει έως τώρα να μπουν παράνομα στην Ε.Ε.
Πάντως, δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σχετική αναφορά στην κοινή ανακοίνωση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Όμως στο κείμενο των συμπερασμάτων των 28 υπάρχει η διατύπωση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο να υποστηρίξει την ικανότητα της Ελλάδας για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στο πλαίσιο του Ελληνο-Τουρκικού Πρωτοκόλλου επανεισδοχής και την συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε από την 1η Ιουνίου 2016».

Οι δηλώσεις του Τσίπρα

"Η κρίση δεν αφορά μόνο μια χώρα προσέλευσης και προορισμού. Αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της και έτσι έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Αυτό που πριν 15 μέρες έμοιαζε ως εγκαταλειμμένο σχέδιο, δηλαδή κοινή λύση στα πλαίσια με την Τουρκία, γίνεται απόφαση των 28. Οι περισσότεροι προέβηκαν σε μονομερείς ενέργειες,. Ενείχε τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα ως αποθήκη ψύχων. Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο. Η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική νίκη και επιτυχία. Τις 10 μέρες με την κυπριακή κυβέρνηση συνεργαστήκαμε στενά για να ανατρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, σε μια κρίσιμη στιγμή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού. Οι απαιτήσεις για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων έφυγαν από το τραπέζι. Ανοίγουν άλλα κεφάλαια, όπως η ελευθέρωση της βίζας."
Το ευχαριστώ της Μέρκελ στο Νταβούτογλου

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία επιστροφής από τη Δευτέρα μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, εξέφρασε η καγκελάριος Άγγελα Μερκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο τρόπος υλοποίησής της θα είναι υπό έλεγχο. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μέρκελ ανέφερε ότι η επιστροφή θα γίνει μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ο τρόπος λειτουργίας του οποίου είναι ακόμη υπό διαβούλευση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό. Επίσης η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «δεν έχω αυταπάτες, η συμφωνία θα έχει πισωγυρίσματα και νομικά κολλήματα. Αποτελεί όμως και έναν τρόπο να μπει τέλος στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου «που έκανε τα πάντα για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία».

Γιούνκερ: Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τιτάνιο έργο

«Η συμφωνία είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Οι συζητήσεις ήταν έντονες αλλά δίκαιες, υποστήριξε ο επικεφαλής της Κομισιόν και καλύπτει τις διεθνείς απαιτήσεις. Υπήρξε επικοινωνία με τον ΟΗΕ. Η συμφωνία τώρα πρέπει να μπει σε εφαρμογή και το έργο που μας περιμένει. Η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τιτάνιο έργο, τόνισε. Η Κομισιόν θα προσφέρει καθημερινή υποστήριξη στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Πρέπει να δουλέψουν 4.000 άνθρωποι για αυτή τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Το κόστος υπολογίζεται να φτάσει έως και σε 300 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να βοηθά. Ήδη χθες εγκρίθηκε κονδύλιο 30 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό στρατό που βοηθά τους πρόσφυγες και συνολικά έχουν διατεθεί έως τώρα 188 εκατ. ευρώ.

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου