Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΕΜΕΤΙΚΟΣ και ΓΛΟΙΩΔΗΣ ο Αλέξης Τσίπρας έστησε… πανηγύρι στη Σμύρνη και όλοι μαζί έκαναν ότι δεν τρέχει τίποτα

axmet

Το προσφυγικό παραμένει ακόμα στον αέρα, μετά το χθεσινό ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής, στην Ειδομένη και στον Πειραιά οι πρόσφυγες να ζουν ένα ανείπωτο δράμα, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας το... χαβά του. Το «καρντάσι» του ο Αχμέτ Νταβούτογλου να είναι καλά και για όλα τ’ άλλα έχει ο Θεός!!!

Στην συνάντηση που είχε χθες στη Σμύρνη ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του, περίσσεψαν οι...
φιλοφρονήσεις και τα χαμόγελα. Και για την ταμπακιέρα… ούτε λόγος. Για τις αθλιότητες των Τούρκων στο προσφυγικό, για τις απανωτές προσκλήσεις στο Αιγαίο από τούρκικα αεροσκάφη… ούτε λόγος να γίνεται. Η συμπεριφορά του Τσίπρα προς τον Νταβούτογλου θα μείνει στην ιστορία για το πόσο γλοιώδης και εμετική ήταν… Αντί να του βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, έστησε ένα μεγαλοπρεπέστατο πανηγύρι παίρνοντας μαζί του το μισό υπουργικό συμβούλιο και όλοι μαζί, έκαναν ότι δεν τρέχει… κάστανο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή ξεκινώντας από την Σύνοδο Κορυφής, στην οποία αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μέχρι τις 18 Μαρτίου αφού παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών έληξε χωρίς ολοκληρωμένη λύση. Η Τουρκία επέμεινε στη σκληρή της στάση ζητώντας γη και ουρανό και φαίνεται πως κατάφερε να επιταχύνει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις την ώρα που οι χώρες του Βίζενγκραντ επιμένουν για κλειστά σύνορα και απειλούν με βέτο. Συνήφθη επίσης καταρχήν συμφωνία με την Τουρκία για επαναπροώθηση όλων των παράνομων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα. "Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν", ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

Από τη μεριά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών, επισημαίνοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους. Ένα σκίτσο των Times πάντως του Λονδίνου αποτυπώνει τις διαπραγματεύσεις στη μαραθώνια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών και τις επιδιώξεις της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν απεικονίζεται με προτεταμένο χέρι να ζητάει χρήματα τα οποία δίνει η Γερμανίδα καγκελάριος σε σακί. Η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί ενώ ο Φρανσουά Ολάντ στάθηκε στη σημασία της επανεισδοχής προσφύγων από τα ελληνικά νησιά από τη μεριά της Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος μετά τη λήξη της συνόδου εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πέτυχε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιδιώξεών της, όπως χαράχθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Από τη μεριά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι είναι σημαντικό να εκληφθεί η διαδικασία ως πακέτο που θα αφορά και στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, κάτι που είναι "στρατηγικό ζήτημα" για τη χώρα του. Δήλωσε πεπεισμένος ότι θα αρθεί το καθεστώς βίζας για Τούρκους εντός της ΕΕ λόγω του ειδικού βάρους της χώρας του στην επίλυση του προσφυγικού.

Η συνάντηση στη Σμύρνη

Επικαιροποίηση της συμφωνίας για επανεισδοχή προσφύγων και σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η ενημέρωση, ο τουρισμός και οι συγκοινωνίες. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στην ανανέωση και επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας που έχουν εδώ και χρόνια Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών. Αποφάσισαν, όπως είπαν, να υιοθετήσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, στις δηλώσεις του για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι ο λόγος που αντιμετωπίζει προβλήματα η Ευρώπη. Η Τουρκία φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Και οι δύο χώρες έχουν προσφέρει ζεστασιά και ανθρωπιά. Θα συνεχίσουμε να παράσχουμε ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους όμως δε θα είναι οι χώρες μας που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων των προσφύγων.

Για αυτό και προχωράμε στο πλαίσιο της Ε.Ε στην δημιουργία ενός νόμιμου μηχανισμού ροής προς την Ε.Ε. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου επανεισδοχής είναι και ένα σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες από τρίτες χώρες , όπως εκείνες της Βόρειας Αφρικής, πως δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση, ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας». Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε τη φιλία πως «από 'δω και περά τα υπουργεία μας θα αποτελέσουν τη γέφυρα για καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δυο χωρών". "Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα έργα για τα ακτοπλοϊκά που θα συνδέουν Σμύρνη - Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουν τα έργα για τα μεγάλης ταχείας τρένα για Κωνσταντινούπολη. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε το συντομότερο τις αεροπορικές πτήσεις Άγκυρας - Αθήνας. Οι τουριστικές σχέσεις των δυο χωρών να αποτελέσουν βασική στήριξη στις δυο χώρες. Εύχομαι στον τουριστικό τομέα να συνεχίστε η καλή συνεργασία. Μας συνδέει η θάλασσα. 
Δεχθήκαμε την πρόταση μιας συνάντησης στη Θεσσαλονίκη. Λόγω της οικονομικής κρίσης ευχόμαστε σε επίπεδο κεφαλαίων να συνεχιστούν οι επενδύσεις που κάνουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα και το αντίστροφο. Δουλεύουμε πολλά πρότζεκτ μαζί και χαιρόμαστε γι' αυτό. Ελπίζουμε για τις επόμενες γενιές να υπάρξουν βελτιώσεις για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα" είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Για το προσφυγικό υπογράμμισε πως "στη συνάντηση στις Βρυξέλες -βρισκόμαστε πολύ συχνά με τον κ. Τσίπρα- εξετάσαμε τα θέματα των παράτυπων μεταναστών. Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση. Η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της και φιλοξενεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους. Απαντάμε στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και συμφωνούμε με ένα κοινό προσχέδιο. Η συνεργασία των δυο χωρών είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα στο Αιγαίο. Συζητήσαμε για το Αιγαίο και το κυπριακό". Μέσα στις συμφωνίες είναι εκείνη που προβλέπει την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, την συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο αλλά και στον τομέα της ενημέρωσης ανάμεσα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και το Ανατολού.

Τι είπαν για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και το casus beli

O Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ερωτήθηκε και για το ζήτημα του Casus Belli από πλευράς Τουρκίας και επεσήμανε ότι η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις». O κ. Τσίπρας όσον αφορά το Casus Belli έκανε λόγο για κατάλοιπο μιας άλλης εποχής και πως οι δύο χώρες σε μια σοβαρή διαφορά που έχουν για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν συνομιλίες για την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Νωρίτερα στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογο τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος και επεσήμανε πως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει.

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: