Η… παράσταση «Πρώτη Φορά Αριστερά» πάει… άπατη.
Ανεξέλεγκτοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα, τα περιστατικά σοβαρών ασθενειών εξαπλώνονται (βλ. αριστερή σελίδα), τα Σκόπια μας απειλούν (!!!), ενώ η Τουρκία ετοιμάζει λίστα για το τι πρέπει να αποδεχθεί...
η χώρα μας προκειμένου να κάνει το αυτονόητο στο… προσφυγικό. Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει απλός κομπάρσος, έτοιμος να εγκαταλείψει τη σκηνή αφού βλέπει και ο ίδιος ότι η… παράσταση ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πάει… άπατη.
Την ίδια ώρα το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται και όπως δείχνουν τα πράγματα και οι καταστάσεις, όλοι όσοι βρίσκονται εντός συνόρων αλλά, και χιλιάδες ακόμη δεν πρόκειται να πάνε πουθενά. Άλλωστε, το παραπάνω επιβεβαίωσε χθες και ο πρωθυπουργός μας, λέγοντας ότι η «Βαλκανική οδός δεν πρόκειται να ανοίξει».
Οι απειλές των Σκοπίων
Ειδικότερα, ένας άτυπος «διπλωματικός πόλεμος» ξέσπασε χθες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην Ειδομένη, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τη γείτονα, μετά από πορεία χιλιομέτρων. Νωρίτερα, οι αρχές των Σκοπίων είχαν ανοίξει «μέτωπο» εναντίον της Αθήνας, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ποπόσκι να αφήνει σαφείς αιχμές και να μιλά για «μαζική και οργανωμένη προσπάθεια ενθάρρυνσης» από την Ελλάδα των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα, μέσα από «παράνομα περάσματα», ενώ κυβερνητικές πηγές της χώρας απεύθυναν αιτιάσεις προς τις ελληνικές αρχές μέσω διαρροών ότι οργάνωσαν το παράνομο πέρασμα των συνόρων από τους πρόσφυγες, απειλώντας με… κυρώσεις. Το τι ακριβώς συνέβη διαφέρει ανάλογα με την πηγή της πληροφορίας. Το μεν υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι περίπου 1.500 άτομα μπήκαν παράνομα στη χώρα και αποτράπηκε η διέλευση σε 600 ακόμη. «Οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Από την άλλη, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι μόνο 200 άτομα επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα, διαψεύδοντας τον αριθμό των 1.500 που αναφέρουν οι σκοπιανές αρχές. Αργά το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, χαλάρωσε λίγο την ένταση, λέγοντας ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακινητών ευθύνονται για το περιστατικό.
Βίτσας: Δεν ξέρω τι έγινε
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο θέμα, είπε πως δεν το γνωρίζει. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το θέμα με τους πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Αθήνα θα λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε την προσπάθεια να περάσουν οι πρόσφυγες από αφύλακτο σημείο των συνόρων στα Σκόπια «οργανωμένη», «ανεύθυνη» και «εγκληματική».
Επίσης, διευκρίνισε ότι μέχρι την Κυριακή θα είναι έτοιμα τα κέντρα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη και έκανε λόγο για περίπου 45 με 46 χιλιάδες που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, κυρίως όπως είπε πρόσφυγες. Εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει, χαρακτήρισε ο Αλέξη Τσίπρας την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με την οποία ενθαρρύνονται είτε να παραμένουν στην Ειδομένη, υπό συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αντί να σπεύσουν στις δομές υποδοχής που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είτε ενθαρρύνονται περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους για να περάσουν τη μεθόριο και να βρεθούν στην απέναντι πλευρά.
Απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες που είναι στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή, γιατί, όπως είπε, οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία και η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν.
Οι νέες απαιτήσεις της Τουρκίας
Τις λεπτομέρειες του σχεδίου συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από τις χώρες μέλη και συγκεκριμένα από την Ελλάδα και την Κύπρο να κάνουν παραχωρήσεις προς την Τουρκία. Σε ότι αφορά τις Κυπριακές ενστάσεις, η Κομισιόν θα προτείνει το άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας να γίνει «υπό όρους», οι οποίοι πάντως δεν διευκρινίζονται στο τηλεγράφημα του Reuters. Σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι ανησυχίες ανθρωπιστικών οργανώσεων και κυβερνήσεων για την νομιμότητα της μαζικής επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία, η Κομισιόν θα ζητήσει από την Ελλάδα να κηρύξει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα». Αυτή η ενέργεια -σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Βρυξελλών- θα επιτρέψει να γίνονται ταχύτερα οι επιστροφές στην Τουρκία. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄ εφαρμογή των διεθνών συνθηκών.
www.elora.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου