Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

«Θέλουν» Μέρκελ για την προεδρία του ΟΗΕ!

Με τη θητεία του θητεία του Μπαν Κι Μουν στην προεδρία του ΟΗΕ να πλησιάζει στο τέλος της, κάποιοι ζητούν μια γυναίκα να παίρνει το τιμόνι του Οργανισμού και… τι γυναίκα! Γυναικάρα! Κάποιοι «ζητούν» Μέρκελ!

Λέγεται ότι επτά γυναίκες μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ ζήτησαν από τον Μπαράκ Ομπάμα να προωθήσει την εκλογή γυναίκας για τη θέση γενικού γραμματέα του ΟΗΕ -του επίσημου οργάνου της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης- κατά τις διαδικασίες εκλογής στο τέλος του χρόνου, με το όνομα της Άνγκελα Μέρκελ να παίζει ως το φαβορί.

Ο Μπαν Κι Μουν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, συμπληρώνει...
τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως επικεφαλής του Οργανισμού. Η θέση του γενικού γραμματέα έχει καλυφθεί από άνδρες από την ίδρυση του ΟΗΕ εδώ και 70 χρόνια.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται χώρες με την δύναμη άσκησης βέτο όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία – θα προτείνουν έναν υποψήφιο στους αντιπροσώπους των 193 χωρών-μελών στη Γενική Συνέλευση για να διαδεχθεί τον Μπαν.

«Ζητούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της σοβαρής εξέτασης υποψηφίων γυναικών με τα κατάλληλα προσόντα», τόνισαν οι επτά γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος στον Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος απάντησε λακωνικά: «θα επικροτήσουμε την επιλογή μιας γυναίκας ως επόμενου γενικού γραμματέα, θα υποστηρίξουμε εν τέλει τον καλύτερο υποψήφιο οποιουδήποτε εκ των δύο φύλων», είπε αξιωματούχος.

Πενήντα τρεις χώρες υπό την προτροπή της Κολομβίας προωθούν την ιδέα να εκλεχθεί γυναίκα στη θέση του γγ του ΟΗΕ. Προς το παρόν οι επίσημοι υποψήφιοι είναι συνολικά επτά, μεταξύ των οποίων τρεις είναι γυναίκες.

Ν.Υ. Τimes: Γιατί η Μέρκελ πρέπει να γίνει γ.γ. του ΟΗΕ 

Στις υποψηφιότητες για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται άρθρο των N.Y. Times, προκρίνοντας για τη θέση αυτή την Άνκελα Μέρκελ, μεταξύ των άλλων πιθανών υποψηφίων, όπως ο António Guterres, πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ.   

Ο αρθρογράφος Μαρκ Σέντον αναφέρει ότι «ορισμένοι γνώστες των Ηνωμένων Εθνών μιλούν για μια γυναίκα πολύ πιο εδραιωμένη στην παγκόσμια σκηνή: την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ» για την οποία υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα στη Γερμανία πέρυσι που την ήθελαν στον ΟΗΕ.   

Ο Σέντον αναφέρεται στη στάση της για τους πρόσφυγες και υπενθυμίζει τη δήλωση της ότι δεν επιθυμεί μια νέα θητεία στην καγκελαρία.  Παράλληλα επισημαίνει τη θετική στάση της στο προσφυγικό αλλά και τις αντιδράσεις στην πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολουθεί η Μέρκελ.     
«Κανένας υποψήφιος δεν θα μπορούσε μαγικά να αποκαταστήσει το κύρος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά υπάρχει μια συναρπαστική λογική υπέρ μιας υποψηφιότητας της Μέρκελ. Είναι γυναίκα και έχει μεγαλώσει στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Πιο σημαντικό, έχει μια διαισθητική κατανόηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε βάση στη Δρέσδη ως αξιωματικός της K.G.B., όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε. Ενώ η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έχει δοκιμάσει σοβαρά την υπομονή της κας Μέρκελ, συνέχισε τις τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ Πούτιν. Θα μπορούσε να έχει τη  μοναδική ικανότητα να μεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Αμερικής», σημειώνει ο αρθρογράφος.   

Επισημαίνει επίσης την  αξιοσημείωτη απάντηση της Γερμανίας υπό την ηγεσία της στην κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη που υπογράμμισε τα ανθρωπιστικά  διαπιστευτήρια της Μέρκελ, σε αντίθεση με τη φειδωλή απάντηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και με την αυξανόμενη ξενοφοβία μεταξύ ορισμένων ηγετών χωρών της Αν. Ευρώπης.   

«Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος αντιμετώπισε μια υπαρξιακή απειλή για την ευρωζώνη, μετά την ελεύθερη πτώση της Ελλάδας το περασμένο έτος. Η κα Μέρκελ διεύθυνε επιδέξια ένα μονοπάτι ανάμεσα στην εξοργισμένη ελληνική κοινή γνώμη και στους σκληρούς όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήταν έτοιμος να δείξει στην Ελλάδα την έξοδο», τονίζει.   

Καταλήγει σημειώνοντας ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις του Μπαν ο ΟΗΕ δεν έχει τη θέση που θα έπρεπε και «σε ένα πολυπολικό κόσμο όπου οι συγκρούσεις υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα, αν κάποιος μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, αυτός θα ήταν είναι η καγκελάριος της Γερμανίας». 

 www.i-gata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου