Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Συντριβή για το μόνο κόμμα που υποστήριζε τους «πρόσφυγες». «Σοκ» στα media από την δυναμική είσοδο των εθνικιστών

Το μόνο σημαντικό πολιτικό κόμμα στη Σλοβακία, το οποίο έχει υποστηρίξει την τρέχουσα εισβολή τριτοκοσμικών "προσφύγων" στην Ευρώπη, το 'Krestanskodemokratické hnutie' (Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα, KDH) κατατροπώθηκε στις εκλογές της χώρας, χάνοντας και τις δεκαέξι έδρες που είχε.

Το KDH - το οποίο στις ευρωεκλογές του 2014 είχε έρθει... δεύτερο κόμμα - είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο περιλαμβάνει την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, το κυβερνών Österreichische VolksparteiVP) της Αυστρίας, το κυβερνών Fidesz της Ουγγαρίας και τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο (φώτο), το κεντροαριστερό Smer-SD ήρθε πρώτο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με 28,3 τοις εκατό των ψήφων και σαράντα εννέα έδρες. Αυτό όμως αποτελεί μια μεγάλη πτώση για το εν λόγω κόμμα, το οποίο έχασε τριάντα τέσσερις έδρες στο κοινοβούλιο των συνολικά 150 εδρών.

Αυτό σημαίνει ότι ο Fico θα πρέπει τώρα να αναζητήσει εταίρους μέσα από το επτά άλλα κόμματα που έχουν έδρες μετά τις χθεσινές εκλογές. Τα κόμματα αυτά κυμαίνονται από κεντροδεξιά έως εθνικιστικά.

Το κεντροδεξιό κόμμα ‘Sloboda a Solidarita’ (Ελευθερία και Αλληλεγγύη, SaS) ήρθε δεύτερο με 12,1 τοις εκατό των ψήφων, λαμβάνοντας είκοσι μία έδρες, από τις δέκα που είχε προηγουμένως.

Του SaS ηγείται ο οικονομολόγος Richard Sulik (φώτο), ο οποίος, ως ομιλών άπταιστα γερμανικά, είναι διάσημος για τις εμφανίσεις του στη γερμανική τηλεόραση από όπου επιτέθηκε στην Μέρκελ και σε άλλους Γερμανούς πολιτικούς που είναι υπέρ της εισβολής ως "μαλακούς στο κεφάλι" και κατηγορώντας τους ότι είναι "λαπάδες που δεν υπερασπίζονται τα σύνορά τους".

Επίσης, ο ίδιος εξόργισε τους Γερμανούς φιλελεύθερους λέγοντάς τους ότι «δεν θέλω να ζει σε μια Ευρώπη όπου γεννιούνται περισσότεροι μουσουλμάνοι από χριστιανούς - και ας είμαι άθεος».

Το τρίτο κόμμα ήταν το ‘Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti’ (Συνηθισμένοι Άνθρωποι και Ανεξάρτητες προσωπικότητες, OĽaNO), ανεξάρτητος φορέας που κέρδισε το 11 τοις εκατό, και δεκαεννέα έδρες, ενώ είχε τρεις στις προηγούμενες εκλογές.

Το OĽaNO είναι το «μαλακότερο» κόμμα στο ζήτημα της εισβολής, αλλά είναι επίσης αντίθετο στην αρχή της μαζικής μετανάστευσης. Στο πρόγραμμά του λέει ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί την κατάχρηση του κοινωνικού συστήματός της ή την διάβρωση των θεμελίων που στηρίζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό".

Στην τέταρτη θέση πήγε το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (Slovenská národná strana, SNS) του Andrej Danko (φώτο), ένα εθνικιστικό κόμμα που αντιτίθεται σθεναρά στην εισβολή, και το οποίο εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο και μάλιστα με 8,6 τοις εκατό των ψήφων, κερδίζοντας δεκαπέντε έδρες.

Τα ελεγχόμενα media, τα οποία καθυβρίζουν το SNS ως "ακροδεξιό", πριν συνέλθουν από το σοκ που το κόμμα εισήλθε στο κοινοβούλιο, έπαθαν μεγαλύτερο όταν έμαθαν ότι το κόμμα ‘Ľudová strana - Naše Slovensko (Λαϊκό Κόμμα - η Σλοβακία μας, LSNS) συγκέντρωσε το 8 τοις εκατό, κερδίζοντας δεκατέσσερις θέσεις, εισερχόμενο κι αυτό πρώτη φορά στο κοινοβούλιο και καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

Με επικεφαλής τον οικονομολόγο και γυμναστή Marian Kotleba (φώτο), ο οποίος υπήρξε κυβερνήτης της επαρχίας Banská Bystrica από το Νοέμβριο του 2013, το LSNS είναι φλογερά εθνικιστικό κόμμα με ένα πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη διεύρυνση της ελευθερίας του λόγου, την δημιουργία ενός εθελοντικού στρατού, την απόσυρση όλων των σλοβακικών στρατιωτικών αποστολών από στο εξωτερικό, την  έξοδο από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το ΝΑΤΟ, τον περιορισμό της μετανάστευσης και τη απαγόρευση των «γάμων» μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ο Kotleba και η σύζυγός του
Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, αυτές οι απόλυτα λογικές πολιτικές αντιμετωπίζονται από τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης με απροκάλυπτη έχθρα, και ατελείωτες συκοφαντίες, οι οποίες πλέον αναμένεται να ενταθούν μετά το «σοκ» της εισόδου του LSNS στο κοινοβούλιο.

Το LSNS συμμετέχει στην «Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία», στην οποία ανήκει και η Χρυσή Αυγή.

Στην έκτη θέση πήγε το ολοκαίνουργιο κόμμα Sme rodina (Είμαστε μια οικογένεια), με επικεφαλής τον γνωστό επιχειρηματία Boris Kollá(φώτο), που κέρδισε το 6,6 τοις εκατό των ψήφων και έντεκα έδρες κατά την παρθενική του κάθοδο σε εθνικές εκλογές.

Ο Kollár τακτικά ήταν «σκάνδαλο» στα μέσα ενημέρωσης ως «πολλαπλός πατέρας» επειδή έχει εννέα παιδιά με οκτώ διαφορετικές γυναίκες, αλλά είναι εξίσου γνωστός για την αντίθεσή του στην μαζική μετανάστευση και στις «ξένες κουλτούρες».

Στην έβδομη θέση βρέθηκε το κόμμα Most-Híd («γέφυρα» στα σλοβακικά και στα ουγγρικά), που πήρε το 6,5 τοις εκατό των ψήφων. Το MostHíd είναι διε-εθνοτικό πολιτικό κόμμα, το οποίο, όπως υποδηλώνει το όνομά του, επιδιώκει τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της ουγγρικής μειονότητας της χώρας και των Σλοβάκων.

Ο αρχηγός του κόμματος Béla Bugár (φώτο) είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης στο κοινοβούλιο που είπε ότι η Σλοβακία θα πρέπει να αποδεχθεί «αιτούντες άσυλο» σε ατομική βάση, αλλά έχει επίσης επικρίνει την ΕΕ για την αποτυχία να «αντιμετωπίσει ολόκληρη την διαδικασία ασύλου».

Στην όγδοη και τελευταία θέση βρέθηκε το ολοκαίνουργιο Sieť (Δίκτυο) που πήρε το 5,6 τοις εκατό, κερδίζοντας δέκα έδρες. Είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα, με επικεφαλής τον Radoslav Procházka (φώτο), ο οποίος έχει απορρίψει το σύστημα της ΕΕ για «ποσόστωση προσφύγων» και να λέει ότι η «μόνη βιώσιμη λύση» είναι η εξασφάλιση νομοθεσίας και εποπτείας ότι οι «πρόσφυγες θα ζουν με αξιοπρέπεια στις δικές τους πατρίδες».

Από αυτά τα κόμματα θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο Fico είναι πιθανό να ξεκινήσει προσεγγίζοντας το SNS για μια συμμαχία, καθώς με αυτό θα έχει ανάγκη μόνο πέντε ακόμα έδρες για την πλειοψηφία. Ωστόσο, κάθε άλλος συνδυασμός συμμαχιών είναι δυνατός και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι κεντροδεξιοί αντίπαλοι του Fico θα μπορούσαν να ενωθούν για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση χωρίς αυτόν.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
 redskywarning.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: