Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το νέο Ασφαλιστικό

vouli3

Κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Την Πέμπτη 5 Μαΐου, μετά το Πάσχα, η τρίτη συνεδρίαση επί των άρθρων

Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος δέχθηκε σφοδρότατη κριτική, τόσο από τους...
κοινωνικούς φορείς που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους για φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και σταδιακή μείωση όλων των συντάξεων, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ευνοείται η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, καθώς το συζητούμενο νομοσχέδιο διαπνέεται από τα στοιχεία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας.

«Εμείς είμαστε με τους πολλούς και όχι με τους λίγους», ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας που επέμεινε ότι το 90% των εργαζομένων κερδίζουν από αυτή τη μεταρρύθμιση. «Αποσύρετε το νομοσχέδιο για να μπορέσετε να πάτε στα χωριά σας, αν δεν το κάνετε, δεν θα μπορέσετε να πατήσετε», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βαγγέλης Μπούτας, ενώ κι ο πρώην υπουργός Εργασίας, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προωθούμενες διατάξεις.

Ο Τάσος Γιαννίτσης που κλήθηκε ύστερα από πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, υποστήριξε ότι οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας διαφορετικά το μόνο που γίνεται είναι η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών. Τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει κοινή δράση στην αναμόρφωση του και τόνισε ότι «το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατούν ελάχιστα και δημιουργούν αναταραχή στην κοινωνία». Επεσήμανε δε, ότι θα έπρεπε να υπάρχει η αρχή της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, αρχές που -όπως είπε- δεν εφαρμόζονται.

Πυρά από κοινωνικούς φορείς

Πυρά κατά της κυβερνητικής πρότασης εκτόξευσαν και οι υπόλοιποι κοινωνικοί φορείς. «Να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης, ενώ ο επιστημονικός διευθυντής της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης μίλησε για αναπαραγωγή διακρίσεων ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. «Αυξάνονται οι εισφορές χωρίς να προβλέπεται εισπραξιμότητα, άρα περιλαμβάνει κοινωνικές αδικίες επιτείνοντας τη φτωχοποίηση συνταξιούχων», είπε. Για πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης μίλησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία». «Επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, προσθέτοντας ότι το συνολικό ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει στο 37,95%. «Το νομοσχέδιο ρίχνει τους συνταξιούχους στον Καιάδα», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου