Ο
εφιάλτης της περυσινής διαπραγμάτευσης ξαναζωντανεύει περίπου ένα χρόνο
μετά και αυτή τη φορά οι επιλογές που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση
του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι πολλές...
Το 2015 η διαπραγμάτευση - θρίλερ κράτησε τη χώρα επί τρεις μήνες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι επιπτώσεις ήταν δυσμενείς για την οικονομία, ενώ εφαρμόστηκαν τα capital controls. Αυτή τη φορά, η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων τόσο πολιτικών, όσο και κοινωνικών, ενώ οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές.
Το πρώτο χαρτί του πρωθυπουργού να επιδιώξει πολιτική λύση, ζητώντας σύγκληση Συνόδου Κορυφής «κάηκε» σύμφωνα με την Deutsche Welle, η οποία μεταδίδει ότι οι πιθανότητες έκτακτης Συνόδου Κορυφής είναι μηδαμινές. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να παίξει το χαρτί των εκλογών. Το τοπίο παραμένει θολό, οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι άγνωστες, ενώ το μέλλον των διαπραγματεύσεων θα δείξει η αποχώρηση ή η παραμονή των απεσταλμένων των δανειστών στην Αθήνα.
Η στάση των δανειστών θα δείξει αν υπάρχει έστω ένα μικρό περιθώριο υποχώρησής τους, στην απαίτηση για λίστα με συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θα πρέπει να τα νομοθετήσει «εδώ και τώρα». Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να αποχωρήσουν εσπευσμένα από την Αθήνα, με ορίζοντα πιθανής επιστροφής πλέον μετά την Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα.
Το εφιαλτικό σενάριο των δανειστών
Η εμμονή των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ στην απαίτηση να νομοθετηθούν τώρα πρόσθετα προληπτικά μέτρα ζωντανεύει το σενάριο Τόμσεν - Βελκουλέσκου, που προέβλεπε καθυστερήσεις και εμπλοκές στη διαπραγμάτευση - ενδεχομένως και πιστωτικό γεγονός - ώστε μπροστά στον κίνδυνο πτώχευσης η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι να αναγκασθούν να αποδεχθούν συμφωνία με τους όρους του ΔΝΤ.
Σε μια άλλη εκδοχή του σεναρίου προβλέπεται συμφωνία σε τρεις φάσεις, με την τρίτη να ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και την πρώτη εκταμίευση να γίνεται τον Σεπτέμβριο. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και θα προκαλέσει σφοδρές αλυσιδωτές αντιδράσεις, οδηγώντας αναπόφευκτα σε πολιτικές αναταράξεις, χωρίς να αποκλείονται ανασύνθεση - διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ή ακόμη και εκλογές.
Από το πρωί επικρατεί αναβρασμός στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει σειρά επαφών με τους στενούς του συνεργάτες για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
Μετά τις πληροφορίες που μετέδωσε η Deutsche Welle για μηδαμινές πιθανότητες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Μαξίμου διαμήνυσε πως υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύσει ακόμη και χωρίς Σύνοδο. Ανεξάρτητα από το αν η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα φέρει ή όχι αποτέλεσμα, η εμπλοκή που ανακύπτει στη διαπραγμάτευση και η καθυστέρηση της αξιολόγησης και των εκταμιεύσεων δημιουργούν μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση: Το οικονομικό - επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται, η πολιτική αβεβαιότητα κλιμακώνεται, η εμπιστοσύνη των αγορών δεν αποκαθίσταται. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή των πολιτών θα αρχίσουν να φαίνονται τις επόμενες εβδομάδες.
Το «σκούπισμα» διαθεσίμων
Έντονες ανησυχίες προκαλούν ήδη οι πληροφορίες ότι το Δημόσιο «σκουπίζει» τα διαθέσιμα Ταμείων κρατικών οργανισμών, νοσοκομείων, φορέων της Αυτοδιοίκησης κλπ, προκειμένου να δημιουργήσει απόθεμα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να ανταποκριθεί τις επόμενες εβδομάδες σε ταμειακές υποχρεώσεις.
Οι κινήσεις αυτές δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για παρατεταμένη διαπραγμάτευση, στη διάρκεια της οποίας η αγορά και τα δημόσια ταμεία θα "στραγγίξουν" από ρευστότητα και οι τράπεζες θα υφίστανται καθημερινή "αφαίμαξη" καταθέσεων, στα όρια που επιτρέπουν οι ισχύοντες περιορισμοί των capital controls.
Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι διαθέσιμα υπάρχουν και οι υποχρεώσεις καλύπτονται χωρίς δυσκολία, καθώς μάλιστα το πρώτο φετινό τρίμηνο έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ. Όμως οι μνήμες περυσινών ανάλογων γεγονότων με το «σκούπισμα» διαθεσίμων και την καθημερινή κινδυνολογία για κίνδυνο χρεοκοπίας είναι ακόμη νωπές.
Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αν δεν ίσχυαν ακόμη τα capital controls, το κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί θα προκαλούσε νέα μαζική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες.
Καυτός Ιούνιος για την κυβέρνηση
Το κρατικό ταμείο θα κρατηθεί ζωντανό - έστω για κάποιο διάστημα - με το «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων διαφόρων φορέων, αλλά και με άτυπη στάση πληρωμών προς ιδιώτες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μίλησαν στο Reuters για το ενδεχόμενο να βρεθούμε τους επόμενους μήνες «με την πλάτη στον τοίχο» ή ότι «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές αν χρειαστεί».
Τα στοιχεία των υποχρεώσεων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους, δείχνουν ότι με δυσκολίες ο Μάιος και ο Ιούνιος βγαίνουν.
Ο Ιούλιος όμως είναι ο μήνας ο οποίος δεν βγαίνει χωρίς δόση. Σε γενικές γραμμές τα κρατικά ταμεία αντέχουν ακόμη 60 περίπου μέρες.
Για λήξεις ομολόγων το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πληρώσει 2,766 δισ. ευρώ και επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για τόκους. Ο Μάιος έχει επιπλέον υποχρεώσεις 460 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 210 εκατ. ευρώ τόκοι) ενώ ο Ιούνιος 706 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 306 εκατ. ευρώ λήξεις ομολόγων).
Παρ' όλα αυτά, για τις πληρωμές μισθών - συντάξεων που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες, τα χρήματα υπάρχουν μετά και την αναζήτηση διαθεσίμων σε νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ και φορείς του Δημοσίου.
Στις 7 Ιουνίου αρχίζουν οι νέες ανάγκες αποπληρωμής δανείων με το ΔΝΤ (299 εκατ. ευρώ). Επόμενη δόση προς το ΔΝΤ είναι στις 12 Ιουλίου (448,6 εκατ. ευρώ). Τα πολύ δύσκολα έπονται με την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Πρέπει να πληρωθεί μία τριπλή δόση 2,3 δισ. ευρώ…
Κάθε μήνα, καταβάλλονται για συντάξεις - μισθούς Δημοσίου - επιδόματα ΟΑΕΔ 3,6 δισ. ευρώ. Κάθε δεύτερο μήνα, το ποσό αυξάνεται κατά 110 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από τους Δήμους.
Αδιέξοδο βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ
Ένα σκηνικό κρίσης και αδιεξόδου περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών και την αναβολή του Eurogroup.
Η Bild αναφέρει ότι το τηλεφώνημα του έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε ήδη από το βράδυ της Τρίτης. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νομοθετικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και χωρίς αυτές δεν μπορεί να λάβει χρήματα από το τρίτο πακέτο διάσωσης», αναφέρει η εφημερίδα και υπογραμμίζει ότι εκτός από τα αποθεματικά νοσοκομείων, ΕΟΠΥΥ, Βουλής και ΟΑΕΔ, έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, «μια συμφωνία δεν είναι ορατή. Ο Τσίπρας δεν μπορεί και δεν θέλει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Όπως και την προηγούμενη χρονιά, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ο Τσίπρας προσπαθεί να βρει πολιτική λύση στο ανώτατο επίπεδο, αλλά οι προοπτικές επιτυχίας γι' αυτό είναι πολύ περιορισμένες. Οι αρχηγοί κρατών σε παρόμοιες περιπτώσεις παραπέμπουν στα κλιμάκια των δανειστών, τονίζοντας ότι η συζήτηση αυτή είναι στη δική τους αρμοδιότητα. «Εάν δε συμφωνήσει μαζί τους ο Τσίπρας, δεν υπάρχει τίποτα να συμφωνήσει με τους αρχηγούς των κρατών».
Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα φέρουμε στη Βουλή κανένα επιπλέον μέτρο. Αυτό είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας και το νομικό μας σύστημα». Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι «ο Τσίπρας δεν έχει πλέον πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για μεταρρυθμίσεις. 14 Βουλευτές δεν θέλουν να ψηφίσουν και η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί μόλις 153 από τις 300 έδρες».
Η συντηρητική Welt του Βερολίνου αναφέρει ότι «ο Τσίπρας πιέζει για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπό την απειλή της χρεοκοπίας» και προσθέτει: «Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν: Δεν υπάρχει πρόοδος για τα μέτρα, άρα δεν υπάρχει ανάγκη για Eurogroup. Τα χρήματα στην Ελλάδα όμως τελειώνουν την 1η Μαΐου και ο υπουργός Ε. Τσακαλώτος προειδοποιεί για την παραίτησή του».
Το ρεπορτάζ αναφέρει στις φήμες για εκλογές και σημειώνει ότι «αν ο Τσίπρας τις χάσει, τότε οι συντηρητικοί (σ.σ. η ΝΔ) θα αναλάβουν να εφαρμόσουν το δικό του Μνημόνιο. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δε δείχνουν πρόθυμα να βοηθήσουν τον Τσίπρα με τις έδρες τους στη Βουλή».
Αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «βαδίζουμε σιγά σιγά πάλι σε αδιέξοδο», ωστόσο άλλη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα τονίζει ότι «χρειάζονται γερά νεύρα, αλλά ο Τσίπρας στο τέλος θα τα καταφέρει». Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, τα ταμεία αδειάζουν και η κυβέρνηση δεσμεύει τα τελευταία αποθεματικά δημοσίων οργανισμών.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι ο Τσίπρας βλέπει ανάγκη για συνομιλίες, ζητώντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και προσθέτει ότι «σε περίπτωση μη συμφωνίας, τότε μπορεί να προκηρύξει εκλογές».
Το n-tv αναφέρει ότι «είναι ασαφές εάν και πότε μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα λάβει χώρα, ενώ στην Αθήνα υπάρχουν φήμες ότι ο Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές».
H Tagesspiegel περιγράφει μια «Ελλάδα πριν την χρεοκοπία» και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όπως και το καλοκαίρι του 2015, η χρεοκοπία απειλεί πάλι την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει τώρα σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής».
www.sofokleousin.gr
Το 2015 η διαπραγμάτευση - θρίλερ κράτησε τη χώρα επί τρεις μήνες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι επιπτώσεις ήταν δυσμενείς για την οικονομία, ενώ εφαρμόστηκαν τα capital controls. Αυτή τη φορά, η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων τόσο πολιτικών, όσο και κοινωνικών, ενώ οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές.
Το πρώτο χαρτί του πρωθυπουργού να επιδιώξει πολιτική λύση, ζητώντας σύγκληση Συνόδου Κορυφής «κάηκε» σύμφωνα με την Deutsche Welle, η οποία μεταδίδει ότι οι πιθανότητες έκτακτης Συνόδου Κορυφής είναι μηδαμινές. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να παίξει το χαρτί των εκλογών. Το τοπίο παραμένει θολό, οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι άγνωστες, ενώ το μέλλον των διαπραγματεύσεων θα δείξει η αποχώρηση ή η παραμονή των απεσταλμένων των δανειστών στην Αθήνα.
Η στάση των δανειστών θα δείξει αν υπάρχει έστω ένα μικρό περιθώριο υποχώρησής τους, στην απαίτηση για λίστα με συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θα πρέπει να τα νομοθετήσει «εδώ και τώρα». Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να αποχωρήσουν εσπευσμένα από την Αθήνα, με ορίζοντα πιθανής επιστροφής πλέον μετά την Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα.
Το εφιαλτικό σενάριο των δανειστών
Η εμμονή των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ στην απαίτηση να νομοθετηθούν τώρα πρόσθετα προληπτικά μέτρα ζωντανεύει το σενάριο Τόμσεν - Βελκουλέσκου, που προέβλεπε καθυστερήσεις και εμπλοκές στη διαπραγμάτευση - ενδεχομένως και πιστωτικό γεγονός - ώστε μπροστά στον κίνδυνο πτώχευσης η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι να αναγκασθούν να αποδεχθούν συμφωνία με τους όρους του ΔΝΤ.
Σε μια άλλη εκδοχή του σεναρίου προβλέπεται συμφωνία σε τρεις φάσεις, με την τρίτη να ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και την πρώτη εκταμίευση να γίνεται τον Σεπτέμβριο. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και θα προκαλέσει σφοδρές αλυσιδωτές αντιδράσεις, οδηγώντας αναπόφευκτα σε πολιτικές αναταράξεις, χωρίς να αποκλείονται ανασύνθεση - διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ή ακόμη και εκλογές.
Από το πρωί επικρατεί αναβρασμός στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει σειρά επαφών με τους στενούς του συνεργάτες για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
Μετά τις πληροφορίες που μετέδωσε η Deutsche Welle για μηδαμινές πιθανότητες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Μαξίμου διαμήνυσε πως υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύσει ακόμη και χωρίς Σύνοδο. Ανεξάρτητα από το αν η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα φέρει ή όχι αποτέλεσμα, η εμπλοκή που ανακύπτει στη διαπραγμάτευση και η καθυστέρηση της αξιολόγησης και των εκταμιεύσεων δημιουργούν μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση: Το οικονομικό - επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται, η πολιτική αβεβαιότητα κλιμακώνεται, η εμπιστοσύνη των αγορών δεν αποκαθίσταται. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή των πολιτών θα αρχίσουν να φαίνονται τις επόμενες εβδομάδες.
Το «σκούπισμα» διαθεσίμων
Έντονες ανησυχίες προκαλούν ήδη οι πληροφορίες ότι το Δημόσιο «σκουπίζει» τα διαθέσιμα Ταμείων κρατικών οργανισμών, νοσοκομείων, φορέων της Αυτοδιοίκησης κλπ, προκειμένου να δημιουργήσει απόθεμα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να ανταποκριθεί τις επόμενες εβδομάδες σε ταμειακές υποχρεώσεις.
Οι κινήσεις αυτές δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για παρατεταμένη διαπραγμάτευση, στη διάρκεια της οποίας η αγορά και τα δημόσια ταμεία θα "στραγγίξουν" από ρευστότητα και οι τράπεζες θα υφίστανται καθημερινή "αφαίμαξη" καταθέσεων, στα όρια που επιτρέπουν οι ισχύοντες περιορισμοί των capital controls.
Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι διαθέσιμα υπάρχουν και οι υποχρεώσεις καλύπτονται χωρίς δυσκολία, καθώς μάλιστα το πρώτο φετινό τρίμηνο έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ. Όμως οι μνήμες περυσινών ανάλογων γεγονότων με το «σκούπισμα» διαθεσίμων και την καθημερινή κινδυνολογία για κίνδυνο χρεοκοπίας είναι ακόμη νωπές.
Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αν δεν ίσχυαν ακόμη τα capital controls, το κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί θα προκαλούσε νέα μαζική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες.
Καυτός Ιούνιος για την κυβέρνηση
Το κρατικό ταμείο θα κρατηθεί ζωντανό - έστω για κάποιο διάστημα - με το «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων διαφόρων φορέων, αλλά και με άτυπη στάση πληρωμών προς ιδιώτες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μίλησαν στο Reuters για το ενδεχόμενο να βρεθούμε τους επόμενους μήνες «με την πλάτη στον τοίχο» ή ότι «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές αν χρειαστεί».
Τα στοιχεία των υποχρεώσεων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους, δείχνουν ότι με δυσκολίες ο Μάιος και ο Ιούνιος βγαίνουν.
Ο Ιούλιος όμως είναι ο μήνας ο οποίος δεν βγαίνει χωρίς δόση. Σε γενικές γραμμές τα κρατικά ταμεία αντέχουν ακόμη 60 περίπου μέρες.
Για λήξεις ομολόγων το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πληρώσει 2,766 δισ. ευρώ και επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για τόκους. Ο Μάιος έχει επιπλέον υποχρεώσεις 460 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 210 εκατ. ευρώ τόκοι) ενώ ο Ιούνιος 706 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 306 εκατ. ευρώ λήξεις ομολόγων).
Παρ' όλα αυτά, για τις πληρωμές μισθών - συντάξεων που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες, τα χρήματα υπάρχουν μετά και την αναζήτηση διαθεσίμων σε νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ και φορείς του Δημοσίου.
Στις 7 Ιουνίου αρχίζουν οι νέες ανάγκες αποπληρωμής δανείων με το ΔΝΤ (299 εκατ. ευρώ). Επόμενη δόση προς το ΔΝΤ είναι στις 12 Ιουλίου (448,6 εκατ. ευρώ). Τα πολύ δύσκολα έπονται με την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Πρέπει να πληρωθεί μία τριπλή δόση 2,3 δισ. ευρώ…
Κάθε μήνα, καταβάλλονται για συντάξεις - μισθούς Δημοσίου - επιδόματα ΟΑΕΔ 3,6 δισ. ευρώ. Κάθε δεύτερο μήνα, το ποσό αυξάνεται κατά 110 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από τους Δήμους.
Αδιέξοδο βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ
Ένα σκηνικό κρίσης και αδιεξόδου περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών και την αναβολή του Eurogroup.
Η Bild αναφέρει ότι το τηλεφώνημα του έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε ήδη από το βράδυ της Τρίτης. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νομοθετικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και χωρίς αυτές δεν μπορεί να λάβει χρήματα από το τρίτο πακέτο διάσωσης», αναφέρει η εφημερίδα και υπογραμμίζει ότι εκτός από τα αποθεματικά νοσοκομείων, ΕΟΠΥΥ, Βουλής και ΟΑΕΔ, έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, «μια συμφωνία δεν είναι ορατή. Ο Τσίπρας δεν μπορεί και δεν θέλει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Όπως και την προηγούμενη χρονιά, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ο Τσίπρας προσπαθεί να βρει πολιτική λύση στο ανώτατο επίπεδο, αλλά οι προοπτικές επιτυχίας γι' αυτό είναι πολύ περιορισμένες. Οι αρχηγοί κρατών σε παρόμοιες περιπτώσεις παραπέμπουν στα κλιμάκια των δανειστών, τονίζοντας ότι η συζήτηση αυτή είναι στη δική τους αρμοδιότητα. «Εάν δε συμφωνήσει μαζί τους ο Τσίπρας, δεν υπάρχει τίποτα να συμφωνήσει με τους αρχηγούς των κρατών».
Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα φέρουμε στη Βουλή κανένα επιπλέον μέτρο. Αυτό είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας και το νομικό μας σύστημα». Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι «ο Τσίπρας δεν έχει πλέον πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για μεταρρυθμίσεις. 14 Βουλευτές δεν θέλουν να ψηφίσουν και η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί μόλις 153 από τις 300 έδρες».
Η συντηρητική Welt του Βερολίνου αναφέρει ότι «ο Τσίπρας πιέζει για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπό την απειλή της χρεοκοπίας» και προσθέτει: «Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν: Δεν υπάρχει πρόοδος για τα μέτρα, άρα δεν υπάρχει ανάγκη για Eurogroup. Τα χρήματα στην Ελλάδα όμως τελειώνουν την 1η Μαΐου και ο υπουργός Ε. Τσακαλώτος προειδοποιεί για την παραίτησή του».
Το ρεπορτάζ αναφέρει στις φήμες για εκλογές και σημειώνει ότι «αν ο Τσίπρας τις χάσει, τότε οι συντηρητικοί (σ.σ. η ΝΔ) θα αναλάβουν να εφαρμόσουν το δικό του Μνημόνιο. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δε δείχνουν πρόθυμα να βοηθήσουν τον Τσίπρα με τις έδρες τους στη Βουλή».
Αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «βαδίζουμε σιγά σιγά πάλι σε αδιέξοδο», ωστόσο άλλη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα τονίζει ότι «χρειάζονται γερά νεύρα, αλλά ο Τσίπρας στο τέλος θα τα καταφέρει». Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, τα ταμεία αδειάζουν και η κυβέρνηση δεσμεύει τα τελευταία αποθεματικά δημοσίων οργανισμών.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι ο Τσίπρας βλέπει ανάγκη για συνομιλίες, ζητώντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και προσθέτει ότι «σε περίπτωση μη συμφωνίας, τότε μπορεί να προκηρύξει εκλογές».
Το n-tv αναφέρει ότι «είναι ασαφές εάν και πότε μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα λάβει χώρα, ενώ στην Αθήνα υπάρχουν φήμες ότι ο Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές».
H Tagesspiegel περιγράφει μια «Ελλάδα πριν την χρεοκοπία» και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όπως και το καλοκαίρι του 2015, η χρεοκοπία απειλεί πάλι την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει τώρα σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής».
www.sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου