Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ σε μια χώρα που βουλιάζει - Τέταρτο μνημόνιο, εκλογές ή δημοψήφισμα;

tsiprasmaytro

Για άλλη μια φορά ο κατάπτυστος Αλέξης Τσίπρας, υπερεκτίμησε την κατάσταση και έχει βάλει την χώρα σε τροχιά… GREXIT, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο. Πλέον δεν έχει επιλογές.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει και μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για την χώρα. Τα σενάρια που διακινούνται...
μιλούν για επώδυνο συμβιβασμό με το τέταρτο μνημόνιο, εκλογές ακόμα και δημοψήφισμα. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, ότι δηλαδή αποφασιστεί, θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Οι φήμες που θέλουν το υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραιτείται από την θέση του, θεωρώντας ότι οι νέες αξιώσεις των Θεσμών σχετικά με ένα τέταρτο μνημόνιο θα βύθιζαν την χώρα, είναι ενδεικτικές για αυτά που έρχονται.

Την ίδια ώρα μια ξαφνική εμπλοκή στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, μετατρέπει σε θρίλερ την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τινάζει στον αέρα την σύγκλιση του Eurogroup, που είχε καθοριστεί για αύριο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσακαλώτος έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του και το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη, για να διασκεδάσουν τα σενάρια παραίτησης Τσακαλώτου ανέφεραν ότι «όχι μόνο δεν πρόκειται να παραιτηθεί αλλά στο τέλος της τετραετίας θα είναι ο πιο επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του κόμματος ως υποψήφιος πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει το πόστο του υπουργού Πολιτισμού».

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι «κλείνει» το θέμα του αφορολόγητου με μείωση από τα 9.100 στα 8.900 ευρώ και προσαυξήσεις 100 ευρώ για κάθε παιδί. Σε κάθε περίπτωση η προοπτική του ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σκέφτονται μα αντιδράσουν στην ψήφιση των μέτρων ύψους 9 δις. ευρώ. Ακόμα και στελέχη των 53 που συμμετέχουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπουν την προοπτική υπουργοποίησης τους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το θέμα φυσικά είναι πώς θα φτάσουμε στην αξιολόγηση.
Εμπλοκή με τους θεσμούς

Η ξαφνική εμπλοκή που προέκυψε χθες και με δεδομένο ότι ο χρόνος τελειώνει, προκαλεί έντονη ανησυχία για το πότε θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και με ποια τελικά μέτρα. O Γ. Χουλιαράκης αποχώρησε από το ξενοδοχείο καθώς φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τα επιπλέον προληπτικά μέτρα, κι όχι με τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Νωρίτερα, σε άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης τονιζόταν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Ειδικότερα ότι από τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ., έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα μέτρα ύψους 2,6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ. Οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018, και επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επισημαίνουν επιπλέον ότι προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Ωστόσο σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα.

Στερεύουμε από χρήματα

Μέχρι και για τους μισθούς του Μαΐου μπορούν να φτάσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης, ενώ Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν στο Reuters ότι τα χρήματα επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο. Οι προβολές που κάνουν οι πιστωτές προκύπτει πως η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα έως και τον Ιούνιο, χωρίς να ξεμείνει από ρευστό, ωστόσο τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαψεύδουν την εικόνα αυτή και δείχνουν πως η υφιστάμενη - με τα σημερινά δεδομένα- ρευστότητα δεν επαρκεί να καλύψει καν το Μάιο, δεδομένου ότι το προσφυγικό δημιουργεί διαρκώς έκτακτες δαπάνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου για να πληρώσει τις δαπάνες της διότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης έχουν σταματήσει την εκταμίευση κεφαλαίων από τους διεθνείς πιστωτές, αναφέρουν στο Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι. Αποκλεισμένη από τις αγορές και με παγωμένη τη βοήθεια από τους επίσημους πιστωτές της, η Ελλάδα έχει δανειστεί χρήματα από φορείς όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι εταιρείες κοινής ωφελείας πρέπει να μεταφέρουν στην Κεντρική Τράπεζα εάν δεν τα χρειάζονται για άμεση χρήση.

Τρία τα σενάρια

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τρία σενάρια είναι πιθανά.

-Επώδυνος συμβιβασμός: Στο σενάριο αυτό και με δεδομένο το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ο 41χρονος πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει ότι όπως και τον περασμένο Ιούλιο, ένας επώδυνος συμβιβασμός είναι απαραίτητος. Μπορεί όμως να το «πουλήσει» στους βουλευτές του και στην κοινή γνώμη ότι είναι αναγκαίος γιατί θα οδηγήσει στην ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, ενώ μπορεί να υποστηρίξει και το ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν στην πράξη μόνο εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

-Οι πρόωρες εκλογές: Μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσει τον Αλ. Τσίπρα στην πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Το χαρτί αυτό το έπαιξε πέρυσι όταν έχασε την υποστήριξε της σκληρής αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φέτος είναι δύσκολη η επανάληψή του, λόγω των δημοσκοπήσεων που φέρνουν την αντιπολιτευόμενη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη στην πρώτη θέση. Το αποτέλεσμα των νέων εκλογών μπορεί να φέρει την ΝΔ στην κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ωστόσο μια κυβερνητική αστάθεια ή μια νίκη Τσίπρα με μια ατζέντα κατά των νέων μέτρων θα οδηγήσει εκ νέου σε αδιέξοδο. Η χρεοκοπία τον Ιούλιο θα γίνει πιο πιθανή, όπως και μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη.

-Το δημοψήφισμα: Στο σενάριο αυτό ο Τσίπρας μπορεί να υποστηρίξει ότι οι δανειστές ζητούν περισσότερα απ' όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Ιούλιο και επομένως χρειάζεται νέα λαϊκή εντολή για να τα εφαρμόσει. Το δημοσίευμα επικαλείται πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το ΒΗΜΑ, από την οποία προέκυπτε ότι οι Έλληνες θα ψήφιζαν κατά των νέων μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη. Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους πολίτες να απέχουν από την ψηφοφορία, αποδυναμώνοντας το αποτέλεσμα και τελικά τη θέση του ίδιου του Αλ. Τσίπρα.

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: