Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Σε ποια νησιά εκτινάσσεται στο 24% ο φόρος


fpanisiaΣε ισχύ θα βρίσκεται από την 1η Ιουνίου ο νέος συντελεστής ΦΠΑ 24%, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και την τσέπη των καταναλωτών.

Μάλιστα, το σοκ για κάποια από τα νησιά του Αιγαίου θα είναι διπλό, αφού θα καταργηθεί...
το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ και θα δουν ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Η ομάδα των νησιών (η πρώτη ήταν: Θήρα, Μύκονος Νάξος, Πάρος, Ρόδος και Σκιάθος) είναι: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.

Με εγκύκλιο ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις υπηρεσίες για την πιστή εφαρμογή στην αγορά των αλλαγών μετά τη ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Αναλυτικά στην εγκύκλιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα.

- Σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, (π.χ. λογιστικού σημειώματος κ.λπ.), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.

- από 1/6/2016 δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Συνεπώς στα νησιά αυτά από 1/6/2016 εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, ήτοι 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος), 6% (υπερμειωμένος).

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα νησιών στην οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές, μετά την πρώτη ομάδα νησιών, ήτοι Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο, στα οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ήδη από 1/10/2015 και πλέον αναφέρονται και στη νέα παράγραφο 6Α του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: