Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥΣ - Έθαψαν τους Έλληνες για να πάρουν εντολές για 4ο μνημόνιο και… υποσχέσεις για το χρέος

DY67«Οπωσδήποτε θα συζητήσουμε το χρέος. Θα συζητήσουμε το ΠΟΤΕ, το ΕΑΝ και το ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Θα είναι η πρώτη συζήτηση, οπότε δεν περιμένω οριστικά αποτελέσματα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Καταλαβαίνετε όλοι λοιπόν, ότι...
ούτε μετά από την κυριακάτικη ξεφτίλα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ψηφίσουν ότι πιο σκληρό και τραγικό για εκατομμύρια Έλληνες, ούτε τώρα δεν έχουν πάρει καμία σοβαρή εγγύηση για το χρέος. Οι δανειστές όπως πάντα έτσι και χθες, μίλησαν υποθετικά χωρίς να αφήνουν τίποτα να εννοηθεί ως σίγουρο για την μείωση του χρέους. Φυσικά, τα προληπτικά μέτρα (το 4ο δηλαδή μνημόνιο) είναι αναγκαία προϋπόθεση για το χρέος.

Είχε προηγηθεί μια δίωρη συνεδρίαση των εκπροσώπων των 19 υπουργείων Oικονομικών, οι οποίοι απαρτίζουν το Εuroworking Group, οπότε και αποφασίστηκε πως πρέπει να παραπεμφθεί στους υπουργούς οικονομικών πακέτο διαφορετικών επιλογών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους προς τον «επίσημο τομέα» εισηγούμενοι να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση σε επίπεδο υπουργών.

Στην ενημέρωση αυτή προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, προχώρησε κοινοτικός αξιωματούχος με καλή γνώση των συζητήσεων.

Περί προλητπικών μέτρων

Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση τονίζοντας ότι πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπει αυτόματα σε λειτουργία. Επί τάπητος τέθηκαν τα διαρθρωτικά μέτρα, ενώ για το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης και τη χρονική στιγμή εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί. «Το βάρος του χρέους και της εξυπηρέτησής του θα ελέγχεται σε ετήσια βάση» σημείωσε. Όπως είπε ξεκινήσαμε τη συζήτηση και δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις κατευθύνσεις. Ο ίδιος χαιρέτισε την ψήφιση του ασφαλιστικού - φορολογικού.
Απαραίτητο το ΔΝΤ

Επίσης σημείωσε ότι θα υπάρχει εξέταση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. «Συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να συζητηθούν έτσι ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος λυμένες. Συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε. Υπογράμμισε πως «μακροπρόθεσμα αν είναι απαραίτητα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το βάρος του χρέους, έτσι ώστε στις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει σε σταθερότητα. Αυτά στο τέλος του 2018». Σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε την ακριβή σύσταση αυτού του χρέους. Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να το συζητήσουμε προς το τέλος του προγράμματος και να δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν».

«Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου», συμπλήρωσε και τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.

Αναμένουμε να ψηφιστούν συγκεκριμένες αποφάσεις

Σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη μίας συμφωνίας διαπίστωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα βήματα τα οποία ακολουθεί η Ελλάδα. Αναφερόμενα σε αυτά τα βήματα, στάθηκε στην ψήφιση του ασφαλιστικού, ενώ έκανε λόγο για δημιουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων που θα διαχειρίζεται ζητήματα σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε σημαντική την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων «για μια Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ξαναβρεί την ανάπτυξη». Στάθηκε επίσης στις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα από το β΄εξάμηνο του έτους, «υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθεί αυτό το πακέτο μέτρων». Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο συμφωνίας» και στάθηκε στον προληπτικό μηχανισμό μέτρων, τονίζοντας ότι «αναμένουμε να ψηφιστούν συγκεκριμένες αποφάσεις». «Είναι χρήσιμο να υπάρχει ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων καθώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικότατο σημείο» τη βιωσιμότητα του χρέους και είπε ότι ο διάλογος στο Eurogroup ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός. «Οι ομάδες μας θα δουλέψουν εντατικά προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συμφωνίας», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές αποφάσεις μέχρι τις 24 Μαΐου.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του «προληπτικού μηχανισμού» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, ενώ συμπλήρωσε ότι το EuroWorking Group θα υποβάλει την έκθεσή του στις 24 Μαΐου. Η συνεδρίαση πήγε «πολύ καλύτερα από ό, τι αναμενόταν», έγραψε στο twitter ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ.
Ελληνική πρόταση για περικοπές δαπανών για μισθούς και συντάξεις

Ακόμη και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου τομέα, προβλέπει η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε και αφορά τον αυτόματο μηχανισμό. Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ελληνικό έγγραφο που είναι στα ελληνικά και μένει να μεταφραστεί στα αγγλικά προβλέπει τα εξής: -Δεν θα εξαιρούνται από τις περικοπές, εφόσον αυτές γίνουν, οι κρατικές δαπάνες για μισθούς και συντάξεις. Ομως, θα υπάρχει προστασία σε ορισμένες κοινωνικές δαπάνες που δεν έχουν διευκρινιστεί αλλά εκτιμάται ότι θα αφορούν την υγεία και την παιδεία. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαιρούνται από τον «κόφτη» και δαπάνες που αφορούν στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κλπ. Ολες οι άλλες κρατικές δαπάνες θα μειώνονται ανάλογα, έτσι ώστε να γίνεται η διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης. -Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός - αν υπάρχει - θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που πάντα κρίνει την προηγούμενη χρονιά.

Η πρόταση αναφέρει ότι την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει μία έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στην Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν που επικαλείται το ΜΝΙ, η τεχνική επεξεργασία και η μετάφραση στα αγγλικά θα συζητηθούν σε ένα νέο EuroWorking Group το οποίο θα γίνει την Πέμπτη όπου εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο που -σύμφωνα με την ίδια πηγή- θα φέρει και την πολυπόθητη συμφωνία στις 24 Μαίου.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης και πρόσθεσε πως τα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα «τολμηρή». Σύμφωνα με άλλη πηγή της ΕΕ που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, η συζήτηση για το χρέος θα είναι σχετικά γρήγορη και θα ακουστούν οι προτάσεις του ESM. Όπως παραδέχθηκε ωστόσο η πηγή όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΔΝΤ.

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου