Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ:Πάνω από το 50% των νέων Ευρωπαίων αισθάνεται να βρίσκεται στο περιθώριο έλεω της οικονομικής κρίσης!

02F7380B9A1A446B5530AF91020B1F0EΠερισσότεροι από τους μισούς νέους Ευρωπαίους αισθάνονται περιθωριοποιημένοι στη χώρα τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αυτό καταγράφει η νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε σε 10.294 πολίτες των 28 κρατών-μελών, ηλικίας 16-30 ετών με προσωπικές συνεντεύξεις.
Παρά το «παράπονο» των νεαρών, το Ευρωβαρόμετρο διαπιστώνει ότι...

λίγοι θέλουν να μετακινηθούν στο εξωτερικό και σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι είναι σημαντικό να μάθουν για την ΕΕ και τη λειτουργία των θεσμών της.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 9 και 25 Απριλίου 2016 και διαπίστωσε σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά τα περισσότερα από τα θέματα που αντιμετωπίζονται. Σε ορισμένες ερωτήσεις, οι διαφορές φτάνει ακόμη και το 66%. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η απόλυτη πλειοψηφία των νέων Ευρωπαίων σε 20 χώρες αισθάνονται αποκλεισμένοι. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Ωστόσο, στην ΕΕ ως σύνολο, λίγοι νέοι άνθρωποι (15%) πραγματικά αισθάνονται υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω της κρίσης –και σ’ αυτό το ερώτημα, τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά ανά χώρα.

Το 61% των νέων στην ΕΕ δεν θέλει να σπουδάσει, να εκπαιδευτεί ή να εργαστεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, σε αντίθεση με το 32% που θα ήθελε να μεταναστεύσει για λίγο . Στην πραγματικότητα, σε όλη την ΕΕ ως σύνολο, το 88% των ατόμων ηλικίας 16 έως 30 δεν έχει ποτέ ταξιδέψει σε άλλη χώρα της ΕΕ για σπουδές ή εργασία.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά την απογοήτευση, το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι είναι σημαντικό να μάθει για την ΕΕ και τη λειτουργία των θεσμών της. Μόλις το 51%, οριακά πάνω από τους μισούς δηλαδή, δηλώνει ότι ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχει αποτελεσματικά στη δημόσια ζωή στην ΕΕ.

Μεταξύ των νέων Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι πολύ δραστήριιθ σε κοινωνικά δίκτυα, μια σχετική πλειοψηφία (46%) πιστεύει ότι τα δίκτυα αυτά αντιπροσωπεύουν την «πρόοδο για τη δημοκρατία, επειδή επιτρέπουν σε όλους να λάβουν μέρος σε δημόσια συζήτηση». Αντίθετα, το 27% πιστεύει ότι αποτελούν «κίνδυνο για τη δημοκρατία, λόγω της ακατάλληλης χρήσης που μπορεί να γίνει των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου