Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Έρχονται οι μέρες που φοβόμαστε – Ποιοι, γιατί και πώς τελειώνουν την χώρα

elladapethainei
Πολλές φορές μέσα από αυτές τις σελίδες, έχουμε αναφερθεί σε διάφορες προφητείες, που μιλούν για καταστροφή της Ελλάδας από τους πολιτικούς της.
 
Είναι πλέον γεγονός ότι...
κανένας εκπρόσωπος του λαού, από τους σημερινούς τουλάχιστον, δεν είναι ικανός να αποφασίσει μόνος του. Όλοι τους παραμένουν πιόνια της Ε.Ε. αφού κάποιοι εταίροι μας, θέλουν την Ελλάδα να γονατίζει σε μερικούς μήνες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γκρίζοι σκοποί και τα σχέδιά τους. Μήπως όμως, η χώρα έχει ήδη πάψει να υφίσταται και δεν μας το λένε; Και εξηγούμε.

Η σιωπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου Eurogroup είναι αν μη τι άλλο περίεργη; Γιατί δεν μιλούν όπως έκαναν τον προηγούμενο καιρό; Το χειρότερο σενάριο, θέλει το ΔΝΤ να έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την χώρα, αφού δεν βλέπει καμία αλλαγή στην πολιτική που ακολουθείται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αγανακτήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τις αποκαλύψεις ότι η Κυβέρνηση κρυβόταν πίσω από τις αποκαλύψεις τουWikileaks, με τους διαλόγους των εκπροσώπων του ταμείου και του ελληνικού οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τους τρεις αξιωματούχους που μίλησαν στην Καθημερινή, το ΔΝΤ σε αυτή την αξιολόγηση η Ελλάδα θα βρίσκεται «με το ένα πόδι έξω». Δηλαδή δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, μεταθέτοντας την πλήρη συμμετοχή του μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί στο επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου. Το ΔΝΤ εξοργισμένο τα μαζεύει και φεύγει, αφήνοντας ταπί την χώρα μας. Αμφιβολίες για διάφορα σημεία της συμφωνίας που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα και κυρίως κατά πόσον, αλλά και με ποιον τρόπο, θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα εκφράζουν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παρά το πανηγυρικό κλίμα που αναπαράγει η ελληνική κυβέρνηση.

Το Ταμείο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να κινηθεί στην «γκρίζα ζώνη», δίνοντας κάποια υποστήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα με μια δήλωση που θα διευκολύνει να περάσει η απόφαση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από αρκετά κοινοβούλια, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα συμμετέχει κανονικά με χρηματοδότηση.

Oι προβλέψεις παραμένουν ολέθριες

Την εικόνα της κόλασης που έρχεται καταγράφει και ο Emmanuel Cau της JP Morgan: Μπορεί η ελληνική κεφαλαιαγορά, να έχει καταγράψει την μεγαλύτερη απόδοση μεταξύ των δυτικο-ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από την αρχή του έτος ωστόσο-σύμφωνα με την JP Morgan- όποιος δεν κατάφερε να λάβει θέση στην ανάκαμψη είναι πολύ αργά για να το κάνει από εδώ και πέρα. Ενώ η αισιοδοξία αυτή που έχει δημιουργηθεί έχει βοηθήσει τις ελληνικές μετοχές να ανακάμψουν από χαμηλότερα επίπεδά τους από το 1989 και τα ομόλογα να παρουσιάσουν καλύτερες αποδόσεις, οι προβλέψεις παραμένουν ολέθριες για την οικονομία της χώρας, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,7% φέτος, σχολιάζει το Bloomberg.

Ένα διαφορετικό σενάριο

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει δισέλιδο έγγραφο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο οποίο προτείνει, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM. Το έγγραφο αυτό σκιαγραφεί τις ήδη συζητούμενες επιλογές, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η κάλυψη μιας πιθανής ανόδου των επιτοκίων, όμως «ο Ρέγκλινγκ συμπεριέλαβε ένα σημείο, το οποίο κατά την εφημερίδα θα μπορούσε να κρύβει μια πολιτική βόμβα: τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οι ευρωεταίροι ένα μέρος τουλάχιστον των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ». Η πρόταση αυτή αναφέρεται στο τέλος του δισέλιδου εγγράφου ως ένα πιθανό συμπληρωματικό μέτρο: «Η εξαγορά (Buy-out) του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ έχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, διότι η υποστήριξη του EMS γίνεται με ευνοϊκότερους όρους και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια».

Η Ελλάδα πληρώνει τόκους για παλαιά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%. Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζει με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κάτω του 1%. Επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα. Βέβαια, το θέμα «είναι ευαίσθητο, διότι θα σήμαινε πως θα άλλαζε ο διεθνής καταμερισμός βαρών του ελληνικού προγράμματος», αφού «οι Ευρωπαίοι -και η Γερμανία- θα εγγυηθούν μελλοντικά για περισσότερα ελληνικά χρέη», ενώ «αντίθετα το ΔΝΤ θα φέρει μελλοντικά λιγότερα βάρη», αλλά την «πρόταση μπορεί να τη δει κανείς ως εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιοποιήσουν οι πολιτικοί» γράφει η Welt. Υπο την προϋπόθεση της πολιτικής στήριξης της πρότασης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας να αξιοποιήσει τους «ανεκμετάλλευτους πόρους», ώστε «να εξυπηρετήσει εγκαίρως τα δάνεια του ΔΝΤ και να τα εξοφλήσει» αναφέρει στο έγγραφό του ο Ρέγκλινγκ. Και τέτοιοι πόροι πράγματι υπάρχουν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, αφού «οι Ευρωπαίοι είχαν κρατήσει το καλοκαίρι από το πακέτο σωτηρίας ύψους 86 δισ. ευρώ 25 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για την σωτηρία των τραπεζών, όμως, δεν χρησιμοποίηθηκαν όλα τα χρήματα. Θεωρητικά υπάρχουν 15 δισ. για να εξοφληθούν τα εκκρεμή (ελληνικά) δάνεια προς το ΔΝΤ». Σύμφωνα με την Welt, o ESM υπολογίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οφείλει το 2018 στο ΔΝΤ μόνο 17,6 δισ. ευρώ πλέον, εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει με 6 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα σωτηρίας. Εάν οι Ευρωεταίροι υποστηρίξουν όλα τα μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο, η Αθήνα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος της, εκτιμά ο ESΜ και το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν από 183% στο 74% του ΑΕΠ. Την πρόταση χαρακτηρίζει καλή και το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, το οποίο συνηγορεί υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σωτηρίας: «Για να κάνει αυτήν την απόφαση πιο εύκολη στο ΔΝΤ, μπορεί ο ESM να αναλάβει τις τωρινές οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ» όπως είπε στην εφημερίδα ο εμπειρογνώμονάς του Γιούργκεν Μάτες. «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί η προθυμία των μετόχων του ΔΝΤ να συμφωνήσουν στη συμμετοχή τους στο τρίτο πακέτο» συμπληρώνει.

Ότι και να συμβεί το σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός λαός θα φτύσει αίμα.

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου