Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Η πιθανότητα εκλογής του Τραμπ πανικοβάλει την Ευρωπαϊκή Ένωση

donald-trump-china-630x400Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωση κατέκρινε σήμερα με δριμύτητα τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και υπέρμαχο του Brexit Μπόρις Τζόνσον, τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του «λαϊκισμού» και χαρακτήρισε «σενάριο φρίκης» το ενδεχόμενο να ανέλθουν στην εξουσία.

«#G7 2017 με τον Τραμπ, την Λε Πεν, τον Μπόρις Τζόνσον, τον Μπέπε Γκρίλο; Ένα σενάριο τρόμου που δείχνει πόσο απαραίτητο είναι...
να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ, ο ισχυρός διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που συμμετέχει στη Σύνοδο των 7 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G7) που διεξάγεται στο Ίσε Σίμα (Ιαπωνία).

Αντιμέτωπος με μια «βροχή» ερωτήσεων σήμερα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το αν ο πρόεδρος της Κομισιόν συμμερίζεται τις απόψεις του διευθυντή του γραφείου του, ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει κι αρνήθηκε να «προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό μηνυμάτων στο Twitter».

«Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι οι προκλήσεις στις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, αλλά και η G7, είναι παγκόσμιας φύσης» προσπάθησε να εξηγήσει ο εκπρόσωπος τύπου, Άλεξ Βιντερστάιν.
«Δεν διακρίνω καμία προσβολή ούτε παρέμβαση σε οποιοδήποτε στρατόπεδο ούτε αναφορικά με την (προεκλογική) εκστρατεία στις ΗΠΑ, ούτε με την εκστρατεία (για το δημοψήφισμα) στη Βρετανία» απάντησε ο Βιντερστάιν όταν του τέθηκε το ερώτημα εάν το tweet του Σελμάιρ θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση των Βρυξελλών στο δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να μην διεξαγάγει δημοσίως εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάρτιν Σελμάιρ, ένας Γερμανός 46 ετών, σύμβουλος στρατηγικής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκαλεί με τις δηλώσεις του.

Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι ζήτησε την παραίτησή του, καθώς είχε εξοργιστεί με επικριτικές δηλώσεις που αποδόθηκαν στον αξιωματούχο σε βάρος της Ρώμης, όπως είχαν μεταδώσει ιταλικά μμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: