-Όταν ο Ερυθρός Σταυρός έκανε έρανο για... την κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη -Και… 8.000 μηνιαίως στην δημοσιογράφο κ. Παναγιωταρέα, άγνωστο γιατί…
Όλοι συμφωνούμε ότι η διαπλοκή είναι τέρας με πολλά κεφάλια και ότι...
το μεγάλο της θύμα είναι πάντα το κράτος και οι πολίτες του. Επίσης, όλοι γνωρίζουν πλέον ότι τα κεφάλια του τέρατος της διαπλοκής, γιγαντώθηκαν εξαιτίας των Μέσων Ενημέρωσης με τα οποία είναι άριστα συνδεδεμένη. Μέχρι στιγμής κανένας πολιτικός αρχηγός, ούτε φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να καταπολεμήσει αυτή την γάγγραινα.
Οι μόνοι που θα μπορούσαν –όπως οφείλουν μάλιστα- είναι οι δημοσιογράφοι. Αλλά, όχι αυτοί που εργάζονται για επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Οι άλλοι. Όσοι τουλάχιστον έχουν μείνει. Ο πρόλογος αυτός, οφείλεται σε ένα γεγονός, που προσωπικά, σε εμάς στην «Ελεύθερη Ώρα», δεν μας προξενεί καμία έκπληξη.
Και εξηγούμε. Το σκάνδαλο με τις μίζες του πρώην προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη, είναι από μόνο του μία σημαντική είδηση. Και γιατί καταχράστηκε σύμφωνα με τα πορίσματα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά και γιατί χρησιμοποιούσε δημόσιους οργανισμούς για να το καταφέρει. Πώς μπορεί να εξηγήσει λοιπόν κάποιος, γιατί το θέμα αυτό, δεν έπαιξε σε κανένα πρωτοσέλιδο, πλην της δικής μας εφημερίδας και δύο ακόμη; Σε κάποια άλλη εποχή, ίσως και σε άλλο πλανήτη, θα μας έκανε εντύπωση.
Στην σημερινή εποχή και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι άλλο. Και η αιτία είναι πολύ απλή. Ο Ανδρέας Μαρτίνης, ναι μεν καλόφαγε και καλοπέρναγε με ξένα λεφτά από καταχρήσεις, αλλά μαζί του… έφαγαν δεκάδες ακόμη. Τώρα τι να πουν και τι να γράψουν; Άλλωστε, ο Ανδρέας Μαρτίνης ίσως και να κράταγε τεφτέρια και ίσως να τα αποκαλύψει. Ίσως λέμε…
Η Αλεξία Μπακογιάννη και η Παναγιωταρέα
Αμοιβή 320.000 ευρώ τον χρόνο εισέπραττε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αλεξία Μπακογιάννη, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, του κατηγορούμενου για υπόθεση δωροδοκίας 3,2 εκατ. ευρώ , κ. Aνδρέα Μαρτίνη. Η εταιρεία της κ. Μπακογιάννη, AIA RELATE είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα και είχε ισχυριστεί πως απλώς διαχειρίστηκε το ποσό των 320.000 ευρώ/έτος για παροχή υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων και αγορά διαφημιστικού χρόνου. Σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, η εταιρεία της κ. Αλεξίας Μπακογιάννη, έλαβε το 2009 και το 20% του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε από πολίτες σε εράνους υπέρ του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, για τη διαφημιστική προβολή του εράνου του Ερυθρού Σταυρού ξοδεύτηκαν 235.000 ευρώ και δεν τηρήθηκε καμία διαγωνιστική διαδικασία. Όλα αυτά, δηλαδή, μέσω απευθείας ανάθεσης και υπογραφής συμβάσεων. Να υπενθυμίσουμε πως στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας της κ. Μπακογιάννη, βρισκόταν τότε και ο αδερφός της, και νυν Περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης.
Η σχέση, όμως του συλληφθέντα για απάτη, Ανδρέα Μαρτίνη με τη ΝΔ, δε σταματάει εδώ. Σύμφωνα με καταγγελίες του τότε διαχειριστή του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Λυκούργου Λιαρόπουλου, με 8.000 ευρώ, το μήνα, φέρεται να αμειβόταν η “εκπρόσωπος Τύπου” του Τάφου της Αμφίπολης, επί Σαμαρά, Άννα Παναγιωταρέα. Η αμοιβή της φέρεται να έγινε για λόγους επικοινωνίας που δεν προσδιορίζονται επακριβώς.
Έρανος για… μισθοδοσία και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Ο έλεγχος για το αν τα απολογιστικά στοιχεία του εράνου ήταν σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στο ισχύον νομικό-θεσμικό πλαίσιο έφερε στο φως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΕΣ, το 1877, οι βασικοί σκοποί και στόχοι του οργανισμού σε καιρό ειρήνης είναι η αρωγή και η συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το κράτος και κοινωνικούς φορείς ανθρωπιστική δραστηριότητα.
Επιπλέον, όπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση χορήγησης άδειας για τη διενέργεια του εράνου, «το καθαρό προϊόν του εράνου θα διατεθεί αποκλειστικά για τους εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς του ΕΕΣ». Παρ’ όλα αυτά, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι «η διάθεση του προϊόντος του εράνου δεν αφορά αποκλειστικά εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς όπως ορίζονται στη χορήγηση άδειας, αλλά σε δράσεις ευρύτερου αντικειμένου, όπως μισθοδοσία προσωπικού, χορηγίες σε ιδρύματα, συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων ιεράς μονής, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.ά.».
Μεταξύ αυτών και η αθλοθέτηση βραβείων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ποσού 131.495,20 ευρώ. Ο Ερυθρός Σταυρός δηλαδή με τα χρήματα που έδωσαν οι Έλληνες πολίτες για αναξιοπαθούντες πρόσφερε 26.000 ευρώ στην ελληνική ταινία άνω των 45΄ που απέσπασε το βραβείο κοινού και αντίστοιχα 18.000 ευρώ στην ταινία με διάρκεια μικρότερη των 45 λεπτών».
www.elora.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου