Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Μας δίνουν χρήματα, αλλά μας επιβάλλουν τον… «κόφτη», ένα ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ που θα φάει τις σάρκες μας

mnimoniadiarkias

Ξεκαθάρισε όπως όλα δείχνουν το τοπίο σχετικά με την πολύκροτη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. Επιτέλους ήρθε η ώρα να μάθουν όλοι οι Έλληνες, τι αποκόμισαν ψηφίζοντας -και μάλιστα δις- τον Τσίπρα.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ή αλλιώς ο επονομαζόμενος «κόφτης» που πάει πακέτο με τα 11 δις ευρώ που πρόκειται να πάρει η χώρα το επόμενο διάσημα. Και για όσους θα σπεύσουν να μιλήσουν για...
νέα σενάρια τρόμου, τους ενημερώνουμε ότι δεν το λέμε εμείς, αλλά η Ένωση Δικαστών που «καρφώνει» την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πολύ απλά και πολύ κατανοητά ότι ο «κόφτης» είναι Μνημόνιο διαρκείας.

Πήραμε λοιπόν τα λεφτά, αλλά σε αντάλλαγμα θα κληθούμε να δώσουμε τις σάρκες μας στα κοράκια της Ε.Ε. και φυσικά για το χρέος ούτε κουβέντα να γίνεται.

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας στο βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα του «κόφτη» αλλά και σειρά προαπαιτούμενων παραμένουν σε εκκρεμότητα. Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, για να υπάρξει απόφαση για τη δόση.

Η κοινοτική πηγή κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αποφασιστεί το ποσό της δόσης. «Συνδέεται με το πότε θα λήξει η 2η αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί αυτού του μηχανισμού αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα είναι:

-Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ. -Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.

-Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.

-Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού.

-Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Στη δεύτερη αξιολόγηση θα μεταφερθούν και τα εργασιακά, μετά την εκπόνηση σχετικής έκθεσης. Η επόμενη αξιολόγηση θα περιέχει περί τα 43 προαπαιτούμενα, δηλαδή, όπως είπε ο αξιωματούχος, θα είναι «δεκαπλάσιος όγκος δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα».

Ενδεικτικά ανέφερε την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και το διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρείας, τα μέτρα για τη διαφθορά, το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως τα φαρμακεία κ.λπ.

«Το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό έχουν ψηφιστεί και τώρα τα ελέγχουμε, πριν τα προσυπογράψουμε», τόνισε. Σύμφωνα με τις κοινοτικές πηγές, το ποσό της δόσης που εκτιμάται ότι θα εκταμιευτεί θα κυμαίνεται περί τα 10 δισ. ευρώ (7 δισ. για εξυπηρέτηση χρέους και 3 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες). Πάντως, όσον αφορά το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευθεί, εφόσον επιτευχθεί συνολική συμφωνία, ο ίδιος κοινοτικός παράγοντας ανέφερε ότι είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το ποσό της εκταμίευσης θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Σημείωσε, δε, ότι οι οικονομικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα είναι «συνετές», βάσει των οποίων τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τι λέει η Ένωση Δικαστών 

Μία ηχηρή παρέμβαση έκανε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών χαρακτηρίζοντας τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών «Μνημόνιο Διαρκείας» ενώ παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή της για τον τρόπο με τον όποιο ψηφίστηκε το ασφαλιστικό από την Βουλή. Ειδικότερα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Μετά την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες την Κυριακή 8.5.2016 (χωρίς δυνατότητα πλήρους διαβούλευσης, επαρκούς συζήτησης στη Βουλή, στοιχειώδους ενημέρωσης του λαού και δυνατότητας ακρόασης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων), δηλαδή με διαδικασία απαράδεκτη για νομοθέτημα κρίσιμο για τη ζωή όλων των πολιτών, δεδομένου ότι με αυτό ανατρέπονται θεμελιώδεις κατακτήσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση νέο πολυνομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιχειρηθεί να θεσπιστεί ο λεγόμενος μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου («κόφτης») που, όπως διαφαίνεται, θα αφορά και συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιστρόφως και επιβολή φορολογικών βαρών».

Και συνεχίζει: «Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με την προώθηση προς ψήφιση διατάξεων που θα θεσπίσουν τον παραπάνω μηχανισμό. Ένας τέτοιος μηχανισμός, ανεξάρτητα από τα επιμέρους τεχνικά του χαρακτηριστικά, θα συνιστά ένα «Μνημόνιο διαρκείας», με θύματα τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και τους συνταξιούχους. 

»Αποδοκιμάζουμε την αντιεπιστημονική ερμηνεία που επικράτησε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η γιγάντωση του Κρατικού Χρέους συνδέεται με το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αντιθέτως, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η αλήθεια είναι ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων δημιουργήθηκαν επειδή διαχρονικά τα αποθεματικά τους αξιοποιήθηκαν με διάφορες τεχνικές για σκοπούς άσχετους με τον προορισμό τους (ιδίως κατάθεση στη Τράπεζα της Ελλάδος με μηδαμινό επιτόκιο για δεκαετίες επένδυση στο Χρηματιστήριο, PSI κ.λπ.),σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Οι ασφαλισμένοι καλούνται άδικα να πληρώσουν ελλείμματα των Ταμείων για τα οποία δεν ευθύνονται». Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει τη συμπαράστασή της στις κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται στην προώθηση αυτών των μέτρων». 

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου