Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Η… «κυβέρνηση» Eurogroup κάνει παρεμβάσεις στα ψηφισμένα μέτρα πριν τη δόση

eurogroupΗλίου φαεινότερον ότι η Ελλάδα έχει προ πολλού απολέσει την κυριαρχία της – Η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη για νέες διαβουλεύσεις με φόντο την άγρια κόντρα ΔΝΤ-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

25319261
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση εμφανίστηκε ένα ακόμη εμπόδιο, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι...
η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να «ξεπαγώσουν» οι εκταμιεύσεις, αλλά η τελική έγκριση θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» στα ελληνικά νομοσχέδια. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, παρεμβάσεις απαιτούνται στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό- με συγκεκριμένη αναφορά στο ΕΚΑΣ- αλλά και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα:
  • Για τα «κόκκινα» δάνεια οι δανειστές πιέζουν να πωληθούν και τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου,
  • Ως προς το ΕΚΑΣ ζητούν να καλυφθεί η «τρύπα» των 70 εκατ.ευρώ που προέκυψε από την μη αναδρομική επιστροφή του.
  • Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν ενόχληση για το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, η οποία θέλουν να επισπευσθεί (εδώ έβαλε χεράκι και ο Λάτσης;)
  • Ακόμη, ζητούν να διασφαλιστεί η διοίκηση του νέου «υπερ-ταμείου» έναντι τυχόν ποινικών διώξεων ώστε να μην επαναληφθούν «φαινόμενα» τύπου ΤΑΙΠΕΔ. 
Γι’ αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από τους αναπληρωτές τους να επιβλέψουν τις απαιτούμενες διορθώσεις, σε διάστημα 1-2 εβδομάδων και στη συνέχεια να δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη εκταμίευση θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις, έως τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει ασαφές αν η κάθε εκταμίευση θα συνοδεύεται με τήρηση συγκεκριμένων όρων.

Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει επί της αρχής το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τις δόσεις, αλλά φαίνεται ότι απέχουν από τη δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ. Το μέγεθος της επόμενης δόσης δεν έχει αποφασιστεί, αναφέρουν αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, με τις προτάσεις να κυμαίνονται από 8-9 δισ. ευρώ, μέχρι 12 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 23:00 κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκταμιεύονται για την Ελλάδα περίπου 10,3 δισ. σε δύο δόσεις. Η «μεγάλη» ύψους περίπου 7,5 δισ. άμεσα τον Ιούνιο και το εναπομείναν ποσό (2,8 δισ.ευρώ), το προσεχές φθινόπωρο. 

Εξαλλοι 3 υπουργοί με Τσίπρα για το ΕΚΑΣ

Οπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομύτης – και είχε μεταδώσει και το ΜΝΙ – τρεις υπουργοί του Eurogroup εμφανίζονται «έξω φρενών» με τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή άλλαξε το ΕΚΑΣ χωρίς την συγκατάθεση των θεσμών.
www.i-gata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: