Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Eurogroup: Διαπραγμάτευση «Βατερλώ» - «Ναυάγιο» για το χρέος

Η κυβέρνηση της υποταγής κατάφερε να φύγει με ακόμα πιο ασφυκτική εποπτεία - Το αίμα του ελληνικού λαού θέλουν οι δανειστές για να δώσουν τη δόση 10,3 δισ σε... δόσεις

Με «χάρτες» και «πυξίδες» θα ψάχνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το χθεσινό Eurogroup (24/5). Ένα ακόμα διαπραγματευτικό «Βατερλώ» έζησε χθες το βράδυ η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, δίνοντας πολλά για ακόμα μια φορά στους δανειστές και παίρνοντας μόνο υποσχέσεις για το χρέος.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχοντας ψηφίσει τα σκληρότερα και πιο... εμπαθή μέτρα που έχουν περάσει ποτέ κατάφερε να φύγει με ακόμα πιο ασφυκτική εποπτεία και δεν κατάφερε να κλείσει και πάλι την αξιολόγηση.


Κυριολεκτικά σε μπαλάκι που «πινκ-πονκ» μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου μετατράπηκε χθες το βράδυ η Ελλάδα κατά τη «διαπραγμάτευση» του Eurogroup. Οι δανειστές φαίνεται πως δεν δείχνουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στην «Αριστερή» κυβέρνηση, αφήνοντας για ακόμα μια φορά ημιτελή την συμφωνία και έχοντας ακόμα περισσότερες απαιτήσεις. Οι θεσμοί αποφάσισαν να δοθούν τα 10,3 δισ. σε δυο υποδόσεις, ενώ του ΔΝΤ εμφανίστηκε με νέες απαιτήσεις και όρους για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση πλέον θα υποχρεούται να λαμβάνει μέτρα, να προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις αλλά και σε είσπραξη φόρων και άλλων υφεσιακών μέτρων, προτού θελήσει να ζητήσει οτιδήποτε από τους δανειστές, οι οποίοι θα εποπτεύουν ακόμη πιο στενά και θα αποφασίζουν στη συνέχεια τόσο για τις δόσεις που θα δίνονται όσο και για μια πιθανή ελάφρυνση χρέους.

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» ή πιο απλά «πολύς ντόρος για το (σχεδόν) τίποτα» η μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες, καθώς το μόνο που επικυρώθηκε ήταν η έγκριση της δόσης με την οποία θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο οι ανάγκες εξυπηρέτησης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, ενώ πέρασε η γραμμή Βερολίνου να μην προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για το χρέος, αλλά να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης και... βλέπουμε.

Όσον αφορά στα 10,3 δισ. θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, μια τον Ιούνιο (7,5 δισ.) και μία το Σεπτέμβριο (2,8 δισ.). To πρώτο κομμάτι της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών εξυπηρέτησης χρέους και εκκαθάριση οφειλών προς ιδιώτες. Το εναπομείναν ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση εκπρόθεσμων οφειλών και την περαιτέρω εξυπηρέτηση χρέους.

www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: