Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο… ΣΟΪΜΠΛΕ – Πανηγυρίζει ο Γερμανικός Τύπος για τα αποτελέσματα του Eurogroup

soimple

Στην εκταμίευση της δόσης υπό προϋποθέσεις επικεντρώνεται ο γερμανικός Τύπος σχολιάζοντας πως στο χθεσινό Eurogroup «πέρασε» των Γερμανών...
Το Eurogroup σώζει την Ελλάδα με νέα βοήθεια, γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνοντας όμως πως, o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ευχαριστημένος γιατί πέτυχε αυτό που ήθελε: να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, ο γερμανικός Τύπος αναφέρει τις διαπραγματεύσεις ως «παρτίδα τρόμου μέχρι τέλους.» Κύριο εμπόδιο, όπως γράφει, ήταν η σθεναρή αντίσταση πολλών χωρών της ευρωζώνης, αλλά κυρίως της Γερμανίας, να μην αρχίσει καν η συζήτηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το 2018, δηλαδή πριν τη διενέργεια των γερμανικών βουλευτικών εκλογών.
Die Welt
 german1
«Το Eurogroup σώζει την Ελλάδα με νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων»,  είναι ενδεικτικά ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».
Σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, το άρθρο χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις ως «παρτίδα τρόμου μέχρι τέλους.» Κύριο εμπόδιο ήταν η σθεναρή αντίσταση πολλών χωρών της ευρωζώνης, αλλά κυρίως της Γερμανίας, να μην αρχίσει η συζήτηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το 2018, δηλαδή πριν τη διενέργεια των γερμανικών βουλευτικών εκλογών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup ζητούσε άμεση και χωρίς όρους ελάφρυνση του χρέους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, προσθέτει η εφημερίδα.Σε άλλο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως, με το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup ικανοποιούνται οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: να παραμείνει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, γεγονός για το οποίο το Ταμείο εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του, να μεταφερθεί η ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, και τέλος να μη μεταβληθεί σε ουσιώδη σημεία η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.
Spiegel
german2
«Το Eurogroup συμφώνησε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Spiegel» . Στο άρθρο διευκρινίζεται ότι, για να δοθεί τμηματικά το ποσό των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από διορθώσεις των μέτρων που ψήφισε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Κοινοβούλιο.
Σε μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, στο Eurogroup δόθηκε το πράσινο φως για έναν οδικό χάρτη σε ό,τι αφορά το χρέος, με την τελευταία και πιο σημαντική φάση να μετατίθεται για μετά το 2018, οπότε προσδιορίστηκε χρονικά η έναρξη της πραγματικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.»
Bild
german3
Νέα δισεκατομμύρια προς την Ελλάδα, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» στον τίτλο του επίμαχου άρθρου σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup .
«Το Eurogroup θα ενισχύσει οικονομικά την Αθήνα παρά την προειδοποίηση του ΔΝΤ. Ύστερα από σχεδόν έντεκα ώρες διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην εκταμίευση της δόσης, ύψους 10.3 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Νωρίτερα, όμως ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ  είχε προειδοποιήσει πως η Αθήνα πρέπει να πληροί  κάποιες προυποθέσεις και να εφαρμόσεις τις μεταρρυθμίσεις και αυτές να επικυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας προκειμένου να λάβει τη δόση . Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει ότι, θα πρέπει να επεκταθεί η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας, διαφορετικά η κυβέρνηση των Αθηνών δεν θα μπορεί να τα επιστρέψει στους δανειστές. Αντίο , στα δισεκατομμύριά σας , ίσως τα δούμε το 2080 ! , σχολιάζει με ειρωνικά ύφος το συγκεκριμένο δημοσίευμα.
www.crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: