Υπάρχουν πολλά είδη ελαιολάδων που μπορεί να συναντήσει κανείς στα ράφια των καταστημάτων, αλλά μόνο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που μας δίνει έναν πλούτο θρεπτικών συστατικών, μας αναφέρει ο Γιάννης Ζαβούνης.
Ο 37χρονος ομογενής ελαιοπαραγωγός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Düsseldorf της Γερμανίας, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα και μετακόμισε μόνιμα στην Πελοπόννησο. Μέσω της...οικογένειας της συζύγου του ήρθε σ᾽επαφή με την ελληνική ύπαιθρο κι έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δεύτερη αγάπη του, την ελιά. Ἐτσι, αφοσιώθηκε στην παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει το “kukuzi“, ένα ιδιαίτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
“Για πρώτη φορά φέτος εξάγαμε το ελαιόλαδο αποκλειστικά στη Γερμανία, σε επιλεγμένα σημεία πώλησης όπως το Speisen der Götter στο Düsseldorf, το εστιατόριο ‘Πλοκάμι’ στο Neuss και σε επιλεγμένα καταστήματα των Jacques’ Wein-Depot.” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαβούνης.
Το “Kukuzi”, όπως ονομάζεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει ο κ. Ζαβούνης δεν είναι απλώς ένα ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο, αλλά ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκε στα ράφια.
Το πρώτο στοιχείο που τραβά την προσοχή στο “Kukuzi” είναι το προσεγμένο μπουκάλι του. Αυτό ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και δοκιμών που οδήγησαν στη δημιουργία ενός κομψού και προσεγμένου προϊοντος. Επειδή όμως, η ουσία ενός προϊόντος δεν είναι το περιτύλιγμά του, το μεγάλο τεστ έρχεται με τη δοκιμή του περιεχομένου.
‘’Το “kukuzi”είναι ένα εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο που δε φτιάχτηκε απλώς από ελιές αλλά κυρίως από την πολυετή μελέτη της ελιάς. Είναι καρπός μιάς μακροχρόνιας έρευνας πάνω στο ελληνικό ελαιόλαδο και στις μεθόδους παραγωγής του για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Μπορώ να μιλήσω άφοβα για την ποιότητά του, καθώς το προϊόν μας παράγεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ακολουθώντας την αρχαία τέχνη της συλλογής του ελαιοκαρπού. Όλα τα βήματα έχουν μελετηθεί σε βάθος, από την συγκομιδή μέχρι και την πώληση’’, λέει ο ίδιος.
Η διαφορά στη γεύση του ελαιολάδου αυτού σε σχέση με τα υπόλοιπα οφείλεται:
- Στα ελαιόδεντρα, στα οποία δε χρησιμοποιούνται καθόλου φυτοφάρμακα
- Στους ξερικούς ελαιώνες, δηλαδή σε ελαιώνες που δεν αρδεύονται. Έχοντας ξερικούς ελαιώνες οι ελαιοπαραγωγοί χάνουν σε ποσότητα αλλά κερδίζουν σε ποιότητα καθώς αυξάνεται η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε πολυφαινόλες.
- Η πίστη στη σημασία της αρχαίας τεχνικής της συγκομιδής, αφού για την παραγωγή του ελαιόλαδου “kukuzi”, η συγκομιδή της ελιάς γίνεται αποκλειστικά και μόνο με το χτενάκι και το χέρι και αυτό το καθιστά ένα από τα λίγα ελαιόλαδα σε όλη την Ελλάδα όπου εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος.
- Στη συλλογή του ελαιοκαρπού στην αρχή της περιόδου συγκομιδής, όταν η ελιά έχει έντονο πράσινο χρώμα και το παραγόμενο ελαιόλαδο έχει τη βέλτιστη ποιότητα και γεύση.
- Στην τοποθέτηση του ελαιοκαρπού σε αεριζόμενες πλαστικές κλούβες μετά τη συγκομιδή, και όχι σε σακιά όπως λανθασμένα συνηθίζεται, επειδή στη δεύτερη περίπτωση, λόγω της υγρασίας, αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που αλλοιώνουν την ποιότητα του λαδιού.
Το ‘kukuzi’, οφείλει το όνομά του στη λέξη «κουκούτσι», δηλαδή τον πυρήνα της ελιάς, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση του καρπού από τον οποίο θα παραχθεί το ελαιόλαδο. Είναι ένα μονοποικιλιακό προϊόν, αφου το λάδι προέρχεται εξ᾽ολοκλήρου από την ποικιλία “Πατρινιά”, η οποία συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στις περιοχές της βόρειας Πελοποννήσου και αποτελεί μια αρκετά δυσεύρετη ποικιλία, η οποία χαρίζει ένα ελαιόλαδο με φρουτώδη και έντονη γεύση, θρεπτικά συστατικά και χρυσοπράσινο χρώμα.
‘Το όραμά μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς το τελικό προϊόν που προσφέρουμε στον καταναλωτή, μένοντας πιστοί στη φιλοσοφία μας. Είμαστε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που έχει ως στόχο να συμβάλει στην αναγνώριση του ελληνικού ελαιολάδου πέρα από τα ελληνικά σύνορα,’ καταλήγει ο κ. Ζαβούνης.
www.allesgr.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου