Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ο πόλεμος των…γλάρων στην Αλεξανδρούπολη! Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου…

geoeco_glarosΟι γλάροι είναι ένα είδος πτηνού πολύ έξυπνο και με έντονη παρουσία στις ελληνικές θάλασσες και παραθαλάσσιες περιοχές. Για εκατοντάδες χρόνια το είδος αυτό προτιμούσε να μένει κοντά στη θάλασσα και να αναπαράγεται εκεί. Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι έχει αλλάξει...
και οι γλάροι έχουν αρχίσει να αναπαράγονται και να διαβιούν μέσα στις πόλεις ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι παραθαλάσσιες! Αν νομίζετε ότι η απόβαση γλάρων που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι των τελευταίων ετών στην Αλεξανδρούπολη, είναι μόνο δικό μας φαινόμενο, τότε κάνετε λάθος! Πόλεις όπως η Ρώμη, έχουν πέσει “θύματα” της απόβασης γλάρων που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην ιταλική πρωτεύουσα, προκαλώντας μάλιστα μεγάλες καταστροφές σε μνημεία και διαταράσσοντας την πανίδα της περιοχής! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συμπεριφορά αυτή των γλάρων παρατηρείται στην Ευρώπη για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον οι θάλασσες έχουν πολύ λιγότερη τροφή γιατί ο άνθρωπος φρόντισε να την εξαφανίσει με αποτέλεσμα οι γλάροι να μην βρίσκουν εύκολα τροφή στη θάλασσα και δεύτερον γιατί η απαγόρευση της Ε.Ε στους αλιείς να πετούν υπολείμματα ψαριών σε παραλίες, στέρησε από τους γλάρους μια ακόμα πλούσια πηγή τροφής…

Ο μεγάλος κίνδυνος που εντοπίζουν οι επιστήμονες είναι η τεράστια αύξηση του πληθυσμού τους στις πόλεις όπου εισβάλλουν. Κάθε χρόνο ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τελευταία 4 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, ο πληθυσμός τους…διπλασιάστηκε, ενώ στην επόμενη δεκαετία ο πληθυσμός θα είναι τριπλάσιος σε σχέση με σήμερα! Στις πόλεις τα πτηνά αυτά βρίσκουν πλέον τροφή στα σκουπίδια προκαλώντας και στον τομέα αυτόν τεράστιο πρόβλημα στις υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ προκαλούν και μεγάλο πρόβλημα ηχορύπανσης. Υπάρχουν γειτονιές στην Αλεξανδρούπολη που πραγματικά οι κάτοικοι υπόφερουν καθώς τα πτηνά αυτά κράζουν όχι μόνο την ημέρα αλλά και μέσα στη νύχτα…ακολουθώντας τα ένστικτά τους για προστασία των μικρών τους που βρίσκονται αυτή την περίοδο στις φωλιές.
26A7E8B8D48960D622E7F73418B3FFAC 
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα άκρως σοβαρό θέμα που ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί την σημασία του. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για το μέλλον είναι εφιαλτικοί βγαλμένοι σαν από την ταινία του Χίτσκοκ… “τα πουλιά”. Φανταστείτε σε μια πόλη σαν την Αλεξανδρούπολη, χιλιάδες γλάρους σε μερικά χρόνια να βρίσκονται παντού και να αδειάζουν σκουπίδια από κάδους που θα πέφτουν στους δρόμους. Χιλιάδες γλάρους να κράζουν όλη την ημέρα και χιλιάδες γλάρους να επιτίθενται σε άλλα ζώα! Οι γλάροι είναι από τη φύση τους πτηνό που επιτίθεται σε μικρότερα είδη και μάλιστα ήδη στην Αλεξανδρούπολη, στις γειτονιές που έχουν κάνει κατάληψη…έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα σπουργίτια, οι δεκαοχτούρες και άλλα μικρότερα πτηνά. 

Πρόκειται για μια τεράστια διατάραξη της τοπικής πανίδας με άγνωστες συνέπειες… Πέραν τον παραπάνω… οι επιθέσεις σε ανθρώπους είναι κάτι σπάνιο αλλά όχι απίθανο. Δεν χρειάζεται να έχει δει κανείς τη σχετική ταινία του Χίτσκοκ για να αντιληφθεί τον κίνδυνο επομένως. Ηδη,  οι βρετανικές εφημερίδες έχουν καταγράψει τουλάχιστον τρία περιστατικά βίαιων επιθέσεων. Μια γυναίκα έπαθε ρήξη τένοντα και θλάση σε οστό της πατούσας της στην προσπάθειά της να ξεφύγει από έναν επιτιθέμενο γλάρο στο Γουέιμαουθ, μια άλλη μεταφέρθηκε με τραύματα από τσιμπήματα στο νοσοκομείο του Μπέρναμ κι ένας 80χρονος βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από τη σκάλα όπου είχε σκαρφαλώσει στην προσπάθειά του να καθαρίσει τη στέγη του σπιτιού του, μετά από επίθεση γλάρου. Επιπλέον, τουλάχιστον ένας σκύλος αποτέλεσε τροφή για ένα σμήνος γλάρων, ενώ σχολείο του Σάσεξ αναγκάστηκε να τοποθετήσει δίχτυ πάνω από την αυλή για να κρατήσει τα παιδιά ασφαλή. Επιθέσεις γλάρων σε κατοικίδια ζώα έχουν καταγραφεί και στην Αλεξανδρούπολη.

Στη Βρετανία πάντως όλες οι προσπάθειες περιορισμού του πληθυσμού τους που έχουν κάνει οι αρχές έχουν πέσει στο κενό αφού, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, απαιτείται ένα λεπτομερές πρότζεκτ παρακολούθησης των γλάρων, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό πού ταξιδεύουν, τι ακριβώς ταΐζουν τα παιδιά τους και πώς επιλέγουν και υπερασπίζονται τις φωλιές τους.

Η νέου τύπου αυτή συμβίωση, γλάρων και ανθρώπων σε αστικές περιοχές, δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ίδια τα πτηνά. Λόγω της έλλειψης ανοιχτών χώρων, οι νεοσσοί στην προσπάθεια τους να μάθουν να πετούν, συχνά χτυπούν σε τοίχους, μπαλκόνια, κεραίες, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται και να πέφτουν στο έδαφος όπου συχνά βρίσκουν τραγικό θάνατο. Οι γλάροι με τα χρόνια δείχνουν πάντως να προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής των αστικών κέντρων καθώς είναι ζώα παμφάγα και ζώα…πανέξυπνα. Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν ήδη δυο γλάροι μασκότ οι οποίοι έχουν εξοικειωθεί τόσο με τον άνθρωπο ώστε να βρίσκονται για ώρες στο έδαφος. Ο ένας στο πεζοδρόμιο έξω απο ιχθυοπωλείο, περιμένοντας τους καθημερινούς του μεζέδες, και ο άλλος έξω απο κατάστημα που πουλάει μπουγάτσα(!!!) περιμένοντας κέρασμα μπουγάτσας!
seagull 
Είναι ξεκάθαρο πάντως πως για την περίεργη αυτή συγκατοίκηση που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και αναμένεται χρόνο με το χρόνο να γίνεται όλο και πιο έντονη, δεν φταίνε τα πτηνά αλλά ο άνθρωπος, κάτι που τονίζουν οι επιστήμονες. Αν ο άνθρωπος δεν ήταν αχόρταγος και δεν εξαντλούσε με τέτοιο ρυθμό τα αποθέματα τροφών από τις θάλασσες, το πιθανότερο είναι ότι οι γλάροι θα παρέμεναν στις θάλασσες και στις παραλίες και δεν θα έρχονταν στις πολυκατοικίες μέσα στις πόλεις για να χτίσουν τις φωλιές τους και να αναπαραχθούν. Μάλιστα όπως όλα δείχνουν μιας και ελάχιστοι έχουν κατανοήσει τους κινδύνους της κατάστασης αυτής, λύση προς το παρόν δεν υπάρχει αφού οι πληθυσμοί των γλάρων αυξάνονται ραγδαία και κανείς δεν δείχνει διατεθημένος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, πέρα απο μερικά πανεπιστήμια και μερικούς επιστήμονες.

Το συμπέρασμα;;; Μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδεά ότι τα μικρά πουλάκια όπως σπουργίτια, φλώροι και καρδερίνες που βλέπαμε ανά εποχές στην Αλεξανδρούπολη…θα αντικατασταθούν με τη μόνιμη και πληθωρική παρουσία…των τεράστιων γλάρων!

www.alexpoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου