Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Έχουν χεστεί οι τραπεζίτες σε όλον το κόσμο. Ετοιμάζονται ακόμα και για να κατεβάσουν ρολά. Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου;

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, περιλαμβανομένων των Citi και Goldman Sachs, θα βάλουν υψηλόβαθμα στελέχη να εργαστούν ολόκληρο το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης οπότε και θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αιτία είναι η πρόβλεψη ότι... το εικοσιτετράωρο αφότου κλείσουν οι τράπεζες θα είναι το πλέον ταραχώδες για τις αγορές τα τελευταία 25 χρόνια.

Αν υπερισχύσει το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης, τότε οι επενδυτές θα φοβηθούν ότι υπονομεύονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά για ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ θα υπάρξει έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας.

Οι Citi, Deutsche Bank, JPMorgan, Goldman Sachs, HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland και Lloyds συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που θα τοποθετήσουν υψηλόβαθμα στελέχη στα γραφεία τους από την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιουνίου.


Ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, τόνισε στους υπαλλήλους του στις αρχές του μήνα ότι αν το δημοψήφισμα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. τότε «ομάδες υπαλλήλων θα πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό». «Δεν θα γνωρίζουμε τι σημαίνει: υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα», είπε ο Ντίμον, ο οποίος έχει υποστηρίξει δημοσίως την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν απολύσεις σε περίπτωση εξόδου.

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανό να υπάρξει αναταραχή στις αγορές συναλλάγματος, ομολόγων και μετοχών, ενώ θα μπορούσε δυνητικά να δοκιμαστεί και η υποδομή των αγορών, όπως υπολογιστικά συστήματα, χρηματιστήρια και εκκαθαριστήρια. Και η Τράπεζα της Αγγλίας θα βάλει το προσωπικό της να εργαστεί το βράδυ του δημοψηφίσματος, ενώ το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει το ζήτημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει μεγάλες διακυμάνσεις στην ισοτιμία της λίρας στερλίνας, συχνά ανάλογα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η νύχτα της 23ης Ιουνίου και το πρωινό της 24ης Ιουνίου θα μπορούσαν να αποδειχτούν από τις πιο ταραχώδεις στην ιστορία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

«Ολοι μας έχουμε ζήσει αμερικανικές εκλογές, βρετανικές εκλογές, είχαμε το δημοψήφισμα στη Σκωτία, την κατάρρευση της Lehman Brothers και την ποσοτική χαλάρωση, αλλά αυτό (σ.σ. το δημοψήφισμα για την Ε.Ε.) είναι μακράν η μεγαλύτερη απειλή που έχει εμφανιστεί στη Βρετανία», σχολιάζει ο Κρις Χάντλστον, επικεφαλής αγορών στην Investec.

Στο Λονδίνο πραγματοποιείται το 41% του τζίρου της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος με συνολικό τζίρο 4,7 τρισ. ευρώ, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από τον τζίρο στις ΗΠΑ και πολύ υψηλότερο από το 3% του επόμενου ανταγωνιστή που είναι η Γαλλία και η Ελβετία.

«Ολοι οι διαχειριστές κεφαλαίων θα βρίσκονται στο γραφείο… Δεν τους αρέσει να χάνουν στιγμές ιστορικής σημασίας. Αν υπάρξει κάτι τέτοιο, θέλουν να βρίσκονται στο γραφείο τους», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας με γραφεία στο Λονδίνο. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γνωστή απειλή που μπορεί να θυμηθεί οποιοσδήποτε, οπότε θα εμπλακούν οι πάντες. Το ερώτημα είναι πότε θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος που εργάζεται στην αγορά συναλλάγματος.

ΠΗΓΗ : ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
www.e-koutsobola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: