Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Η Αγία Σοφία και ο ψευτο-σουλτάνος Ερντογάν

Η Αγία Σοφία και ο ψευτο-σουλτάνος Ερντογάν
του Λεωνίδα Κουμάκη

Ο ψευτο-σουλτάνος μέσα στην μεγαλομανία του, νομίζει πως μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τέμενος αφ' ενός μεν θα αποκτήσει «δόξα», αφ' ετέρου δε θα εξασφαλίσει την σίγουρη υποστήριξη των ακραίων εξτρεμιστών που θα είναι πολύτιμη στην νομιμοφανή «επισφράγιση» της εξουσίας του με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Η Αγία Σοφία, ο Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, ανεγέρθηκε το 537 μ.Χ., επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α', από τους μηχανικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο. Στον ίδιο χώρο λειτουργούσε ήδη η πρώτη Αγία Σοφία από το 360 μ.Χ. ενώ στην προ του 6ου αιώνα περίοδο λειτουργούσε η δεύτερη κατά σειρά εκκλησία της Αγίας Σοφίας που καταστράφηκε από την στάση του Νίκα το 523 μ.Χ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιερός χώρος της Αγίας Σοφίας λειτούργησε σαν Χριστιανική Εκκλησία από το 360 μ.Χ. μέχρι το 1453 - την περίοδο 1204 έως 1261 σαν ρωμαιοκαθολικός ναός.

Η Αγία Σοφία που ανεγέρθηκε πριν από χίλια τετρακόσια εβδομήντα εννέα χρόνια επί Ιουστινιανού Α' και σώζεται μέχρι τις μέρες μας, αποτελεί ένα ανεπανάληπτο μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για ένα μοναδικό ναό κτισμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης, σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Αποτελεί ένα ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 78,16 μέτρων και πλάτους 71,82 μ. εσωτερικά διακοσμημένο με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες ανεκτίμητης αξίας - όλες στην Ελληνική γλώσσα.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί και οι μοναδικές τοιχογραφίες της καλύφτηκαν από τους κατακτητές με ασβεστώσεις για πεντακόσια χρόνια. Όταν το 1935 η Αγία Σοφία μετετράπη σε μουσείο Βυζαντινής Τέχνης άρχισε σταδιακά η αποκατάσταση των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών του ναού - ιδίως τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 όταν μελετητές του Βυζαντίου και δυτικοί ειδικοί έκαναν θαύματα- παρ΄ όλο που αρκετές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Η σημερινή Τουρκία του έτους 2016 ελέγχεται από ένα μεγαλομανή ψευτο-σουλτάνο που ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ανήλθε στην εξουσία το 2003 και έκτοτε «εκκαθαρίζει» όποιον δεν είναι πρόθυμος να εφαρμόζει τυφλά τις εντολές του. Μοναδικός στην τέχνη του λαϊκισμού, κέρδισε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις πείθοντας το εκλογικό σώμα πως δεν είναι διεφθαρμένος μέχρι το μεδούλι, όπως έχει κατ' επανάληψη αποδειχτεί, αλλά αόριστα «στόχος των ξένων».

Άμεση επιδίωξη του Ρ.Τ. Ερντογάν αποτελεί η μεταφορά όλων των εξουσιών από τον Πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξουσίες τις οποίες ούτως ή άλλως ασκεί ο ίδιος διορίζοντας σαν «πρωθυπουργό» τον υπάκουο και πιστό Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά την «εκπαραθύρωση» του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Για την εξυπηρέτηση της επιδίωξης αυτής με συνταγματική μεταρρύθμιση που θα «σφραγίσει» και τυπικά την εξουσία του, δεν διστάζει να χρησιμοποιεί κάθε μέσο - ακόμα και αποτρόπαιο: Κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του πολυπληθούς Κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας που αριθμεί περισσότερα από 25.000.000 ανθρώπους σκοτώνοντας άμαχο πληθυσμό σε κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας οι οποίες έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης, καταδιώκει ανελέητα τους εκλεγμένους, κάτω από απερίγραπτες συνθήκες τρόμου και διώξεων, αντιπροσώπους του Κουρδικού ΗDP, φιμώνει κάθε φωνή που τολμάει να του ασκήσει κριτική - από δικαστές, στρατιωτικούς, ολόκληρα συγκροτήματα ΜΜΕ μέχρι μεμονωμένα ανήλικα παιδιά - προκαλεί όποτε θέλει, όπως θέλει Αμερικανούς, Εβραίους, Ρώσους, Σύριους, Πέρσες ή Αιγύπτιους.

Όλα αυτά έχουν σαν στόχο την «εξουδετέρωση» των ψήφων του Κουρδικού κόμματος που αργά ή γρήγορα θα τεθεί εκτός νόμου με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας» και την «οικειοποίηση» των ψήφων των πιο ακραίων ισλαμιστών του Εθνικιστικού Κόμματος που βρίσκεται σε κρίση αλλά εκπροσωπεί το αξιόλογο ποσοστό του 10-13% του πιο αγράμματου και απελπιστικά ακραίου τμήματος του Τουρκικού εκλογικού σώματος το οποίο ζητά άμεσα την «υλοποίηση» της επίσημης στρατηγικής που υιοθέτησε από το 1974 το Τουρκικό κράτος, δηλαδή την διεκδίκηση του μισού Αιγαίου (σχετικό, κατατοπιστικό άρθρο "Τι συμβαίνει στο Αιγαίο") και την «άμεση μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» λες και τα τρεις χιλιάδες εκατόν ενενήντα τζαμιά που λειτουργούν μόνο στην Κωνσταντινούπολη δεν αρκούν για την εξυπηρέτηση «των πιστών»!

Τα τελευταία από τα δεκατρία χρόνια εξουσίας του ψευτο-σουλτάνου έχουν να επιδείξουν αρκετές προσπάθειες «προσέλκυσης» της εκλογικής πελατείας των εθνικιστών, με την ικανοποίηση των πιο ταπεινών ενστίκτων τους:

Στις 6 Νοεμβρίου 2011 ο ιστορικός Βυζαντινός Ναός της Αγίας Σοφίας στην Νίκαια της Βιθυνίας (όπου πραγματοποιήθηκαν η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος στις 20 Μαΐου του 325 και η όγδοη Οικουμενική Σύνοδος το έτος 787) μετατράπηκε σε τζαμί.

Στο τέλος Ιουνίου 2013 η Αγία Σοφία Τραπεζούντος, χτισμένη μεταξύ 1238 και 1263 από τον Μανουήλ Α' με ανεκτίμητη και μοναδική ψηφιδωτή και γλυπτή διακόσμηση, μετατράπηκε σε τζαμί.

Τέλη Απριλίου του 2015 ανακοινώθηκε ότι ο κατεστραμμένος ναός της Αγίας Σοφίας Αδριανούπολης, του 12ου αιώνα, θα λειτουργήσει και πάλι - αλλά σαν τέμενος.

Παράλληλα, άρχισαν σταδιακά «προειδοποιητικές βολές» για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, του μοναδικού μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σε τέμενος.

Την αρχή έκανε (8 Νοεμβρίου 2013) ο αντιπρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος καταθέτοντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόταση νόμου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου 2013, ο (τότε) αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, έσπευσε να εκφράσει την επιδοκιμασία του: «Ελπίζω να δούμε να χαμογελάει ξανά το λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας και εκφράζω την ελπίδα να γίνει ξανά η Αγία Σοφία μουσουλμανικός χώρος λατρείας»!

Λίγους μήνες αργότερα (Μάιος 2014) ο ψευτο-σουλτάνος κάλεσε αρχηγούς ισλαμικών κρατών σε προσκύνημα και προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 2014, ημέρα της 561ης επετείου της Άλωσης του Βυζαντίου από τον Μεχμέτ τον πορθητή!

Τέλος, το 2016 έγινε ένα ακόμα βήμα: Η Αγία Σοφία μετατράπηκε για την περίοδο του ραμαζανιού (από 6 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου) σε τζαμί με το κρατικό κανάλι TRT Diyanet να αναμεταδίδει από την Αγία Σοφία την πρωινή προσευχή πριν από τη νηστεία και τις αναγνώσεις του Κορανίου.

Οι αντιδράσεις της μέσης Τουρκικής κοινωνίας ήταν ανέκαθεν αρνητικές απέναντι στις προσπάθειες του ψευτο-σουλτάνου και των ακραίων ισλαμιστών:

Στις 1 Νοεμβρίου 2013 η Τουρκική φιλελεύθερη εφημερίδα Taraf σε άρθρο της με τίτλο «Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο» αναφέρει πως αυτό «το πιο σημαντικό δημιούργημα της ανθρώπινης ιστορίας» πρέπει να παραμείνει μουσείο.

Στις 9 Μαΐου 2014, η μεγάλης κυκλοφορίας Χουριέτ, υπερασπίστηκε το σημερινό καθεστώς μουσείου της Αγίας Σοφίας με απερίφραστη οξύτητα: «Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο της χώρας μας εδώ και 90 χρόνια, μιας χώρας που το 99% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Εσείς τι επιπλέον, τι άλλο θέλετε να αποδείξετε; Και σε ποιόν; Εν μέσω 80.000 τζαμιών (σ.σ. σε ολόκληρη την Τουρκία) εσείς τώρα επικεντρώνεστε σε μία χριστιανική εκκλησία; Ντροπή, ντροπή σας...».

Στις 14 Μαΐου 2014 ο Τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Τζεμ Έζντεμιρ ήταν αποκαλυπτικός: «Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα μιας τέτοιας πρόθεσης. Η Τουρκία δεν υστερεί από τζαμιά, αντιθέτως. Πρόκειται μάλλον για μια χειρονομία ταπεινωτικού χαρακτήρα για τους χριστιανούς, για όλες τις μειονότητες της Τουρκίας. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν κατά την άποψή μου ένα έξυπνο και σωστό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Και αν είναι να ανοίξει για θρησκευτικές λειτουργίες, τότε όχι μόνο για τους μωαμεθανούς, αλλά θα πρέπει και ο Πατριάρχης να έχει τη δυνατότητα να κάνει λειτουργίες».

Τούρκοι διανοούμενοι εγκαινίασαν το 2014 ηλεκτρονική εκστρατεία με τίτλο «Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο» (AYASOFYA MÜZE OLARAK KALMALIDIR) συγκεντρώνοντας μαζικά την αφρόκρεμα της Τουρκικής διανόησης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από το 2014 έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την πρόθεση του Τούρκου ψευτο-σουλτάνου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε ένα ακόμα τέμενος.

Στις 9 Ιουνίου 2016 ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ εξέφρασε «Την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στις ενέργειες της Τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι ισλαμιστές «συνεργάτες» του Τούρκου ψευτο-σουλτάνου Ρ.Τ. Ερντογάν όταν κατέλαβαν την Παλμύρα, την μυθική πόλη των Φοινίκων στην καρδιά της Συριακής ερήμου, άρχισαν να κάνουν πλιάτσικο στους αρχαιολογικούς θησαυρούς διοχετεύοντας το πολύτιμο «εμπόρευμα» που άρπαζαν, μέσω Τουρκίας φυσικά, στην διεθνή αγορά κλεπταποδόχων αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας.

Ο ψευτο-σουλτάνος μέσα στην μεγαλομανία του, νομίζει πως μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τέμενος αφ' ενός μεν θα αποκτήσει «δόξα» (κάλπικη βέβαια) και μάλιστα ανάλογη με εκείνη του Μεχμέτ του πορθητή, αφ' ετέρου δε θα εξασφαλίσει την σίγουρη υποστήριξη των ακραίων εξτρεμιστών που θα είναι πολύτιμη στην νομιμοφανή «επισφράγιση» της εξουσίας του με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εμείς έχουμε υποχρέωση να υψώσουμε την πιο δυνατή φωνή διαμαρτυρίας για τις πρακτικές του Τούρκου ψευτο-σουλτάνου και ένας απλός τρόπος είναι να προσυπογράψουμε αμέσως την εξαιρετική εκστρατεία που επιμελήθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός International Hellenic Association (IHA), με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλη κυρίως Καθηγητές Πανεπιστημίων από ολόκληρο τον κόσμο.

Η εκστρατεία με σύνθημα STOP the desecration of World‘s spiritual heritage (Σταματήστε την βεβήλωση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) πραγματοποιείται μέσα από το Avaaz, το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό διαδικτυακό κίνημα ακτιβιστών παγκοσμίως, καταδικάζει την σταδιακή μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός μοναδικού μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε τέμενος και καλεί όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνότητας ή φυλής, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, να την υπογράψουν.

Μπορείτε τώρα να υπογράψετε και εσείς την εκστρατεία εδώ.

Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στον νεόκοπο οθωμανικό ολοκληρωτισμό και τον ισλαμικό φονταμεταλισμό του ψευτο-σουλτάνου της Άγκυρας!

www.analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: