Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Καταρρέει το φορολογικό σύστημα εν μέσω θέρους

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Την ώρα που η φορολογική διοίκηση και η κυβέρνηση περιμένουν πως και πως την 31η Ιουλίου για να αρχίσουν οι Έλληνες να πληρώνουν τις δόσεις από τις νέες φορολογικές δηλώσεις, την ίδια ώρα τα νέα που προκύπτουν από τα στοιχεία για τις εισπράξεις ΦΠΑ είναι εξαιρετικά δυσοίωνα...

Δεν ξέρω αν θυμάστε ένα άρθρο στις αρχές του μήνα, που σας έγραφα τις παρατηρήσεις μου σχετικά με τα άδεια σουπερ μάρκετ. Τότε είχα γράψει ότι βλέποντας άδεια τα σουπερ μάρκετ το καμπούμ είναι πλέον πολύ κοντά. (το άρθρο εδώ).

Σήμερα έρχονται τα στοιχεία που διέρρευσε το newmoney να αποδείξει μαθηματικά αυτό ακριβώς που υποψιαζόμασταν όλοι. Τα φορολογικά έσοδα καταρρέουν και γιατί οι Έλληνες σταμάτησαν να καταναλώνουν, αλλά και γιατί την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες σταμάτησαν να κόβουν αποδείξεις.

Ο πρώτος λόγος δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ανάλυση. Το μνημόνιο 3 έχει διαλύσει την οικονομική επιφάνεια του μέσου Έλληνα με αποτέλεσμα αυτό να έχει περιορίσει στο ελάχιστο, ακόμα και βασικά πράγματα όπως η διατροφή και η ένδυση.

Το δεύτερο στοιχείο όμως σηκώνει πολύ συζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως τη δημοσιότητάς τα έσοδα από απόδοση ΦΠΑ έχουν μειωθεί από 20 έως και 62 % ανάλογα με την περιοχή. Δηλαδή με λίγα λόγια αύξησαν τον ΦΠΑ για να έχουν παραπάνω έσοδα, αλλά αντ΄αυτού έχουν πολύ μεγάλες απώλειες. Απώλειες που μετριούνται σε 100 περίπου εκατομμύρια για τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο έως Μάρτιο) και ακόμα μεγαλύτερες για τους ανοιξιάτικους και τους θερινούς μήνες, που το κράτος προσδοκά πολλά από τους τουρισμό.

Όμως από τις τουριστικές περιοχές χάνει ακόμα περισσότερα...

Η υστέρηση εισπράξεων από τις τουριστικές περιοχές της χώρας, που θεωρούνται και οι πιο «ανθεκτικές» στην κρίση, έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ο απολογισμός εσόδων από τον ΦΠΑ (που είναι το βαρόμετρο της αγοράς και της φοροδιαφυγής) από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο φέτος, δείχνει τεράστια υστέρηση στα προβλεπόμενα έσοδα

Συγκεκριμένα:​

-62% στο ΦΠΑ η Μύκονος
​-​39% η Πάρος
-39% η Ρόδος
-39% η Ζάκυνθος
-39% η Λευκάδα
​-37% η Σαντορίνη​
-36% η Κως
-30% η Κέρκυρα
-22% η Κεφαλλονιά

Μέχρι στιγμής οι υποψίες για αυτήν την υστέρηση εσόδων, για τις τουριστικές περιοχές,  μας οδηγεί στο συμπέρασμα της εισφοροαποφυγής αλλά και της καταβολής του ΦΠΑ, παρότι τον έχουν πληρώσει οι πελάτες.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αδυνατεί να εισπράξει φόρους. Σημαντικό είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο μόνον στους 4 πρώτους μήνες του 2016 η εισπραξιμότητα άμεσων και έμμεσων φόρων έπεσε έξω περίπου 650 εκατ. ευρω. Μιλάμε για τους ίδιους φόρους που αυξάνονται σταδιακά από 1/6/16 έως 1/7/17.
 
www.e-koutsobola.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: