ΣΧΟΛΙΟ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ : Δεν είναι θέμα προσωπικής δικαίωσης... Για
εμένα τα πάντα είναι θέμα πληροφορίας και η δύναμη να την πεις...
Στη Βρετανία ο τηλεοπτικός χρόνος μοιράζεται... 50/50 και οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους δεν είναι δημοσιοκάφροι προπαγανδιστές των συμφερόντων τους.
Η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στις συζητήσεις...
Όσο εικόνες όπως η σημερινή στη Θεσ/νικη κάνουν το γύρο του κόσμου, τόσο το BREXIT θα ανεβαίνει...
Φυσικά οι γερμανολάγνοι έχουν χεστεί κυριολεκτικά πάνω τους...
________________________________________________________
Στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί καλούνται στις κάλπες για να απαντήσουν στο ερώτημα: «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση;»
Από την απάντηση που θα δώσουν θα εξαρτηθούν πολλά: όχι μόνο το μέλλον της Βρετανίας αλλά συνολικά της Ε.Ε. Το Brexit θα πυροδοτήσει αναμφίβολα ένα ντόμινο απρόβλεπτων εξελίξεων στην Ευρώπη που παλεύει ακόμα να δαμάσει τα κύματα της κρίσης. Σε ένα βαρύ πολιτικά κλίμα που έχει διχάσει την βρετανική κοινωνία, τους πολιτικούς αλλά κυρίως το Συντηρητικό Κόμμα, οι Βρετανοί αμφιταλαντεύονται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε κατά προσέγγιση το αποτέλεσμα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν θρίλερ
Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του YouGov, τα δύο στρατόπεδα του «Ναι» και του «Οχι» ισοψηφούν με 41% ενώ για πρώτη φορά χθες δύο δημοσκοπήσεις φέρουν το «ναι» στο Brexit να προηγείται. Οι δημοσκοπήσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων ICM, αιφνιδίασε τους επενδυτές οδηγώντας σε πτώση τη στερλίνα. Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι τώρα σχεδόν όλες τους άνετο προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 16 Μαΐου, έδειξε ότι η παραμονή στην ΕΕ προηγείτο της εξόδου με διαφορά οκτώ μονάδων. Σε άλλη δημοσκόπηση, που έγινε μέσω του διαδικτύου από την ίδια εταιρεία, δείχνει ότι η "αποχώρηση" προηγείται με 47% έναντι 44% της παραμονής. Η στερλίνα έπεσε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης, χάνοντας περίπου ένα σεντ έναντι του δολαρίου.
Η λάθος επιλογή
Το 2013 ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε αντιμέτωπος με την άνοδο του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, ένα κόμμα που τότε σάρωνε στις δημοσκοπήσεις. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του UKIP ήταν πρώην ψηφοφόροι των Συντηρητικών και ο Κάμερον βρισκόταν αντιμέτωπος με ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματός του αλλά και με τις αποσχιστικές τάσεις σε Σκωτία και Ουαλία, ο φόβος της ήττας ήταν μεγάλος. Με αυτά τα δεδομένα ο Κάμερον υποσχέθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος χωρίς να υπολογίσει ότι τελικά το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν το επιθυμητό.
Μπόρις Τζόνσον κατά Ντέιβιντ Κάμερον
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ηγείται της εκστρατείας του «Μέσα» στην Ε.Ε.. Αντίπαλός του είναι ο εκκεντρικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ο οποίος συνδέεται με τον βρετανό πρωθυπουργό από τα μαθητικά χρόνια στο Ιτον και κατόπιν στην Οξφόρδη. Ο Τζόνσον σήμερα αποτελεί το φαβορί στη διαδοχή της ηγεσίας των Τόρις ακόμα και να οι Βρετανοί επιλέξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Εννέα στους 10 κορυφαίους οικονομολόγους της Βρετανίας που εργάζονται στο Σίτι του Λονδίνου, σε μικρές επιχειρήσεις και ακαδημαϊκοί πιστεύουν πως η οικονομία θα πληγεί αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ.
Οι επενδύσεις που εισρέουν στη Βρετανία σε ετήσια βάση από χώρες-μέλη της Ε.Ε. ανέρχονται σε 500 δισ. στερλίνες ετησίως ενώ το 45% των βρετανικών εξαγωγών (230 δισ. στερλίνες) και το 53% των εισαγωγών (289 δισ. στερλίνες) σχετίζονται με την ΕΕ.
Οσοι τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η έξοδος θα έπληττε όχι μόνο το κύρος της Βρετανίας παγκοσμίως και την οικονομία της αλλά και την εθνική ασφάλεια. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, το βασικό επιχείρημα όσων τάσσονται υπέρ του Brexit είναι ότι η Ε.Ε. αποτελεί τροχοπέδη για τη Βρετανία επειδή επιβάλλει υπερβολικά πολλούς κανόνες στις επιχειρήσεις και κοστίζει πολλά χρήματα στους ψηφοφόρους χωρίς ανταποδοτικά οφέλη.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο ευρωσκεπτικισμός διογκώνεται στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov για την Handelsblatt σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
www.thetoc.gr
www.e-koutsobola.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου