Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Mετά το μουσικό, ήρθε και το τηλεοπτικό “χαράτσι” , για τα εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία!!

Αγανάκτηση και έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης (εστιατορίων), καφετεριών και ξενοδοχειακών μονάδων, για την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (8313/3-9-2007), με την οποία εγκρίθηκε το νέο «χαράτσι» στον τουριστικό κλάδο, είσπραξης χρημάτων από τον φορέα «Τηλεοπτικά δικαιώματα».

Ο φορέας αυτός δημιουργήθηκε από τους...
τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha, ΑΝΤΕΝΝΑ, MACEDONIA TV, MEGA, STAR, ΣΚΑΪ, για τη συλλογική διαχείριση συγγενικών πνευματικών δικαιωμάτων. Δηλαδή, οι παραγωγές που είναι δημιούργημα των προαναφερθέντων τηλεοπτικών σταθμών, όπως διάφορες σειρές, τηλεπαιχνίδια, κ.ά. και προβάλλονται στις τηλεοράσεις, είτε στα ξενοδοχεία, είτε στις καφετέριες, είτε στα εστιατόρια, υποχρεούται σε ετήσια άδεια. Οι συνδικαλιστικοί φορείς και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και ξενοδοχειακών μονάδων, με ειδικευμένους δικηγόρους, ζητούν εξηγήσεις και απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
– Mε τι στοιχεία θα μπορούν να εισπράττουν, όταν τα ξενοδοχεία και οι καφετέριες έχουν τόσες και τόσες ιδιομορφίες στη λειτουργία της τηλεόρασης;
– Δηλαδή, μόνο με την ύπαρξη της τηλεόρασης μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ή στο κατάστημα καφετέριας θα εισπράττουν χρήματα;
– Πως γνωρίζουν ότι τα προηγούμενα έτη είχαν τηλεόραση;
– Ποιο θα είναι το αποδεικτικό τους στοιχείο;
Μετά την αξιολόγηση των ανωτέρω ερωτημάτων, θα αποφασίσουν για την επόμενη κίνηση που θα κάνουν. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαμάχη με τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων Α.Ε.Π.Ι.-GEA, καθώς και η δικαστική περιπέτεια που υφίστανται πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, ζήτησαν την παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης Δυτικής Μακεδονίας, Γρηγόρη Τσαπατσάρη, ο οποίος απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας:


«Προς τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας

Σας κοινοποιούμε τις έντονες αντιδράσεις μας προς την Αστυνομία της περιοχής Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα. Προσωπική μου εκτίμηση, ως πρόεδρος Εστίασης και Διασκέδασης Καταστημάτων Δυτικής Μακεδονίας, επειδή τα γεγονότα συνεχίζονται άνω των δύο ετών και μάλιστα αδίκως για τους συναδέλφους μου καταστηματάρχες υγεινομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι ζήτησαν και την παρέμβασή μου προς στήριξή τους, θεωρώ ότι άμεσα θα πρέπει, από κοινού, να εργαστούμε για να σταματήσουν οι παραβατικοί έλεγχοι των αστυνομικών που προκύπτουν από αυτή που σας κοινοποιώ. Δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά παρουσιάζονται σε ελάχιστες πόλεις, μεταξύ αυτών και στην Καβάλα.

Σας θυμίζω, ότι τον Μάιο του 2015 είχε εκτραχυνθεί η κατάσταση και είχα παρέμβει, μετά από έκκληση στήριξης από τους τοπικούς συναδέλφους μου. Όλα αυτά, οφείλονται στον απαράδεκτο τρόπο είσπραξης από τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων Α.Ε.Π.Ι.-GEA (ΑΠΟΛΛΟ-ΕΡΑΤΩ-GRAMMO-ΔΙΟΝΥΣΟΣ).


Αναμένω δικές σας ενέργειες, με μοναδικό σκοπό και στόχο, την προστασία των επαγγελματικών συμφερόντων των συναδέλφων μου, μέσα στο νόμιμο πλαίσιο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Χρήζει άμεσα μία γενικευμένη συγκέντρωση όλου του τουριστικού κλάδου, για ουσιαστική και λεπτομερή ενημέρωση, όπως έγινε στη Θάσο στις 29-05-2016 και στη συνέχεια ΝΕΑ ΗΜΕΡΙΔΑ στις 26 Ιουνίου στους ξενοδόχους της Θάσου. Εκτός αυτών, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσω, τη δημιουργία και νέας εταιρείας πνευματικών δικαιωμάτων, με την ονομασία «Τηλεοπτικά δικαιώματα».

Έτσι, οι εταιρείες που εισπράττουν, ειδικά για τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες, είναι τρεις. Θυμίζουμε, για μία ακόμα φορά, ότι οι εταιρίες είναι: Α.Ε.Π.Ι.-GEA (ΑΠΟΛΛΟ-ΕΡΑΤΩ-GRAMMO-ΔΙΟΝΥΣΟΣ) και «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ».

Σας κοινοποιώ ένα φωτοαντίγραφο της περιπέτειας συναδέλφου, η οποία και έληξε αισίως. Το αξιοπρόσεκτο είναι, ότι είχε υποβληθεί μήνυση εναντίον του, από το Αστυνομικό Τμήμα Καβάλας και μάλιστα με κοινοποίηση στο Δήμο για τα περαιτέρω. Μετά τις ενέργειες μας, απεδείχθη το λάθος και αποσύρθηκε η μήνυση και ευτυχώς ενημερώθηκε και ο Δήμος».

www.videotex.gr
www.gatzoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: