Ο ελληνικός λαός είναι συνηθισμένος στις αμαρτωλές τροπολογίες.
Τα προηγούμενα χρόνια τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία, είχαν κατηγορηθεί για τέτοιου είδους τροπολογίες που εξυπηρετούσαν δικούς τους και όχι μόνο, σκοπούς. Και όμως, όσοι πίστεψαν ότι κανείς δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις...
λαμογιές των παραπάνω, διαψεύδονται πανηγυρικά. Η σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο μπήκε στο κλαμπ των… αμαρτωλών τροπολογιών αλλά, το προχώρησε ακόμα ένα βήμα.
Και εξηγούμε. Ναι μεν φέρνει τροπολογία για την πλήρη κατάργηση της διάταξης που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο για τις offshore υπουργών και βουλευτών, αλλά –εδώ είναι το καλό- έχει ήδη ανοίξει –τουλάχιστον νομικά- τον δρόμο για την αποποινικοποίηση των αδικημάτων. Πρόκειται για ένα πολύ ύπουλο παιχνίδι, το οποίο πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου της λαμογιάς και της εξαπάτησης.
Ισχύει ακόμα και για μια ημέρα
Την αποκάλυψη ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης δίνει συχωροχάρτι σε υπουργούς και βουλευτές που είχαν συμμετοχή σε offshore εταιρείες, έκανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. «Ο νόμος αυτός θα ισχύσει έστω και για μία ημέρα και άρα εφαρμόζεται, αίρει το αξιόποινο της πράξης και όποιος έχει offshore εταιρεία θα την γλιτώσει» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Καστανίδης. «Είναι δυνατόν να φέρνουμε νόμο που να επιτρέπει σε πολιτικούς, δικαστές, διοικητές τραπεζών και αλλά δημόσια πρόσωπα αυτού του επιπέδου να έχουν offshore;» διερωτήθηκε.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ήταν ο εμπνευστής του ν. 3849 που ψηφίστηκε το 2010 με ευρεία πλειοψηφία από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος αυτός, απαγόρευε καθολικά την συμμετοχή υπουργών και βουλευτών σε offshore. Προέβλεπε μάλιστα – εκτός των χρηματικών ποινών – και πολιτική επίπτωση, την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του όποιου παραβάτη. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο νόμος είχε ενεργοποιηθεί δύο φορές: Μια με τον υφυπουργό Γ. Βερνίκο που παραιτήθηκε και μία πιο πρόσφατα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλη.
Το κακό έχει ήδη γίνει…
Βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ευνοϊκότερη διάταξη υπερισχύει κάθε άλλης, όταν πρόκειται για αδικήματα. Στην περίπτωση, δηλαδή, των offshore που ανήκουν σε πολιτικά πρόσωπα, η διάταξη του πολυνομοσχεδίου άνοιξε το δρόμο για την «αποποινικοποίηση» αδικημάτων, ακόμη και αν με την τροπολογία επιστρέψουμε στο παλαιό καθεστώς. Έτσι, δηλαδή, η ρύθμιση λειτουργεί ως «πλυντήριο», ακόμη και αν καταργηθεί άμεσα από την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.
Το γεγονός αυτό εντείνει τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, παρά τη σπουδή της κυβέρνησης να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα και εντείνει τις υποψίες για το τι ακριβώς εξυπηρετούσε η ρύθμιση που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο, κάτω από τη «μύτη» τόσο των κυβερνητικών όσο και των αντιπολιτευόμενων βουλευτών. Το κρίσιμο σημείο είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ, αφού ο νόμος τίθεται σε ισχύ με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εάν, δηλαδή, το πολυνομοσχέδιο, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, δημοσιευτεί στο ΦΕΚ πριν την τροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή, τότε έχει εφαρμογή ο κανόνας για την ευνοϊκότερη διάταξη και το «πλυντήριο» των αδικημάτων.
Εάν, όμως, το ΦΕΚ κρατηθεί σε κάποιο υπουργικό (ή άλλο) συρτάρι, τότε όλο αυτό δεν θα έχει εφαρμογή και ο πολιτικός κόσμος θα σώσει την τιμή του. Θα είναι, δηλαδή, πραγματικά σαν να μην εφαρμόστηκε ποτέ αυτή η διάταξη και άρα και δεν «εξαφανίζονται» τυχόν αδικήματα.
Οπισθοχώρηση με αιχμές στους προηγούμενους
Με το non paper η κυβέρνηση παραδέχεται ότι άφηνε παράθυρο για την ίδρυση εταιρειών από πολιτικούς ή συγγενικά τους πρόσωπα σε «συνεργάσιμες φορολογικά» χώρες, κάτι που τώρα -και μετά από τη θύελλα των αντιδράσεων- θα άρει με τη νέα τροπολογία. Τι λέει το κυβερνητικό non paper: «Σχετικά με την νέα διάταξη περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες Διευκρινίζεται για όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν:
1. Ο νομικός ορισμός της “offshore” εταιρείας είναι αδύνατος. Γι αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη.
2. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.
3. Επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρίας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό.
4. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις.
5. Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου