Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Ήταν οι Φιλισταίοι οι Αρχαίοι Κρήτες; Η απάντηση βρίσκεται στο Ισραήλ. Μετά από 3200 χρόνια μια αρχαιολογική ανακάλυψη θα μας δώσει την απάντηση

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Πολλές οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την καταγωγή των Φιλισταίων. Η πιο γνωστή και πιο κοντινή για εμάς του Έλληνες θέλει τους Φιλισταίους να κατάγονται από απογόνους των κατοίκων της αρχαίας Κρήτης.

Οι Φιλισταίοι κατείχαν... τις πόλεις Ασκελόν, Γάζα, Ασντόντ, Εκρόν και Γκαθ στην περιοχή της σημερινής Παλαιστίνης και εικάζεται ότι οι Παλαιστίνιοι είναι απόγονοι αυτού του λαού.

Στην αν και είναι ατεκμηρίωτο είναι γνωστοί ως "λαοί των θαλασσών", δηλαδή ως περιηγητές που έφθασαν στην πλούσια εκείνη την εποχή περιοχή της Παλαιστίνης και επειδή ο πλέον περιηγητικός λαός της εποχής ήταν οι Κρήτες γι΄αυτό συνδέθηκαν με τη συγκεκριμένη θεωρία προέλευσης τους.

Σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη έρχεται μετά από 3200 χρόνια να δώσει την απάντηση. Το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων ανακαλύφθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Ασκελόν στο Ισραήλ και η επιστημονική κοινότητα για πρώτη φορά έχει απτά στοιχεία για να μας δώσει την απάντηση.

Πάνω από 200 σκελετοί έχουν βρεθεί στο νεκροταφείο που χρονολογείται μεταξύ 11ου και 8ου αι. π.Χ. Σε λίγες εβδομάδες τα τεστ DNA θα μας δείξουν με σαφήνεια την πραγματική καταγωγή των Φιλισταίων.

Πάντως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι αναφορές στη Βίβλο σχετικά με τους Φιλισταίους, τόσο ως προς τη σωματοδομή  (υψηλότεροι από τους λαούς της περιοχής) αλλά και ως προς τις ισχυρές πανοπλίες που έφεραν (χαρακτηρίζονται ως αδιαπέραστες και όντως βρέθηκαν σιδερένιες πανοπλίες που ήταν άγνωστο ως μετάλλευμα στην περιοχή).



www.e-koutsobola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: