Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ – Από Νέα Ζηλανδία, Ρωσία και… Γουινέα οι αλληλέγγυοι καταληψίες του ΑΠΘ!


Μέλη του κινήματος «No Border» ήταν πολλοί από τους Έλληνες και αλλοδαπούς αντιεξουσιαστές που συνελήφθησαν την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκκένωση τριών κτιρίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που τελούσαν υπό κατάληψη.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε ένα από τα κτίρια είχαν βρει… άσυλο πολλοί από τους καταληψίες του λεγόμενου «No Border» Camp οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως που προκάλεσε έκπληξη στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ ήταν ότι μεταξύ των συνολικά 74 καταληψιών που συνελήφθησαν στα τρία κτίρια στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν και αλλοδαποί προερχόμενοι από περίπου 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία, ακόμη και τη… Γουινέα!Μαζί με τους καταληψίες και τους αλληλέγγυους, σε ένα από τα τρία κτίρια της Θεσσαλονίκης όπου είχαν καταλύσει οι 74 βρέθηκαν και δύο οικογένειες με πρόσφυγες αλλά και μετανάστες!
Η παράξενη «Noborders»
Υπάρχουν όμως ΜΚΟ και εθελοντές, που υιοθετούν ρητορική, η οποία προτρέπει πρόσφυγες και μετανάστες να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν στη χώρα μας, διότι έτσι πιστεύουν ότι θα ασκηθεί πίεση προς τις κυβερνήσεις για να ανοίξουν τα σύνορα.
Μία από αυτές τις εθελοντικές οργανώσεις που τάσσεται κατά της μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας είναι η «Noborders», η οποία υποστηρίζει ότι «η λύση βρίσκεται στις καλοπροαίρετες αυτοοργανωμένες δομές που έχουν καθαρό στόχο». Παράλληλα, την περίοδο της εκρηκτικής κατάστασης στην Ειδομένη είχε παρατηρηθεί δραστηριότητα από τη σκοπιανή ΜΚΟ «Legis», τα μέλη της οποίας περνούσαν τα σύνορα, παρέμεναν στην Ειδομένη για αρκετές ώρες και επιστρέφαν στα Σκόπια. Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ότι οι ελληνικές Αρχές δεν καταγράφουν ούτε την είσοδό τους στον καταυλισμό, ούτε την έξοδό τους.
Αντίθεση ΣΥΡΙΖΑ με την αστυνομική επιχείρηση εναντίον των καταληψιών
«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη. «Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς» αναφέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίων από μέλη του «No Border» και αλληλέγγυους.
Σήμερα δικάζονται οι 74
Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζονται σήμερα οι 74 συλληφθέντες κατά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη που τελούσαν υπό κατάληψη. “Άπαντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Οι συλληφθέντες της κατάληψης του «Μανδαλίδειου» και του παλιού Ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος», που είναι συνολικά 14 άτομα (9 και 5 αντίστοιχα), διώκονται για κατάληψη δημόσιας περιουσίας, ενώ οι υπόλοιποι 60, της κατάληψης του 8όροφου κτιρίου επί της οδού Καρόλου Ντηλ, για διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Η μεταγωγή τους ενώπιον της εισαγγελέως ποινικής δίωξης έγινε κατά ομάδες. Η διαδικασία ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Σχηματίστηκαν τρεις ξεχωριστές δικογραφίες, όσες δηλαδή ήταν οι καταλήψεις.
www.crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: