Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Φόροι - φωτιά για τις επιχειρήσεις: Πόσα θα πληρώσουν φέτος

Φόροι - φωτιά για τις επιχειρήσεις: Πόσα θα πληρώσουν φέτος
Ιδιαίτερα υψηλούς φόρους καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις τη φετινή χρονια
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσό που έχει βεβαιωθεί σε όσες επιχειρήσεις έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, πλησιάζει στα τέσσερα δις. ευρώ, ποσό κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το fpress, δύο είναι οι λόγοι της αύξηση των φόρων:...
1. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του συντελεστή 29% ενώ ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) ισχύει από πέρυσι και η προκαταβολή 100%. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο κερδίζει διπλά: και από την αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, και από την αύξηση της προκαταβολής.
2. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία οι μέτοχοι πληρώνουν φόρο με συντελεστή 10% επί των μερισμάτων που διανέμονται. Το γεγονός αυτό, έσπρωξε πολλούς μετόχους να προτείνουν τη διανομή μερίσματος στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών προκειμένου να αποφευχθεί η διανομή από το νέο έτος κάτι που θα σήμαινε και την αύξηση του φόρου επί των μερισμάτων κατά 50% (από το 10% στο 15%).
Το ποσό των περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων, θα πρέπει να καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις καθώς μετά την παράταση που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων, η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης έληγε την Παρασκευή. Η κάθε δόση θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να καταθέτουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ.
Στον φετινό προϋπολογισμό, το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει ως πρόβλεψη ότι θα εισπραχθούν από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων περί τα 2,945 δις. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά μόλις 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Προφανώς, κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολόγιζαν σε περαιτέρω συρρίκνωση της κερδοφορίας. Με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν τώρα από την επεξεργασία των δηλώσεων, είναι πιθανό ο στόχος να ξεπεραστεί.
Ακόμη και αν συμψηφιστούν τα τέσσερα δις. ευρώ που βεβαιώθηκαν με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά με το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών σε όσες επιχειρήσεις είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό, θεωρείται πολύ πιθανό οι τελικές καθαρές εισπράξεις από τον φόρο των επιχειρήσεων, να προσεγγίσουν τα 3,5 δις. ευρώ αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο. Όσον αφορά στο έλλειμμα που παρατηρήθηκε το εξάμηνο στις εισπράξεις από τον φόρο νομικών προσώπων (σ.σ συγκεντρώθηκα 286 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 555 εκατ. ευρώ) αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε συγκυριακούς λόγους που είχαν να κάνουν με την παράταση στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης των επιχειρήσεων.
 www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: