Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Βάζει «Χέρι» και στην Κύπρο μετά το Πραξικόπημα ο Ερντογάν …

βάζει χέρι και στην κύπροΉταν θέμα χρόνου πότε θα ασχοληθεί και με το Κυπριακό ο Ερντογάν. Το πραξικόπημα, όπως άλλωστε το είχαμε προβλέψει, θα επηρέαζε και την στάση του απέναντι στο Κυπριακό. Νοιώθοντας πλέον απόλυτα κυρίαρχος στο εσωτερικό, σίγουρα θα θέλει να δείξει παρόμοια δυναμική και στις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο και να μην αφήσει αμφιβολίες, ότι μπορεί κάπου να είναι ευάλωτος, είτε στην ασφάλεια είτε στην εξωτερική του πολιτική.

Άμεσα λοιπόν βλέπουμε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να μιλάει...
για μη βιώσιμη κατάσταση στην Κύπρο, κατηγορώντας για αυτό την Ελληνική πλευρά, μάλιστα το πήγε και πολύ παλιά, στην εποχή της εισβολής, που άλλωστε έχουμε και την θλιβερή επέτειο αυτές τις ημέρες, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως προστάτη της Κύπρου

Έτσι,  ως «μη βιώσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε συνέντευξη τύπου με τον Τουρκοκύπριο Χουσείν Οζγκιουργκουν, στην Άγκυρα, δήλωσε πως η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι κάτι που μπορεί να διαιωνιστεί. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, «Για χρόνια οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονταν σε απομόνωση ενώ οι Έλληνες της Κύπρου απολάμβαναν τα προνόμια της Ε.Ε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα», «η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει των αγώνα των Τουρκοκυπρίων», «ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό, η Τουρκία θα παρέχει όλες τις εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή, θέλουμε ειρήνη».
 
Σε ότι αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δήλωσε ότι, «η Τουρκία από την πλευρά της υπήρξε πάντα συνεργάσιμη και κάλεσε την ελληνική πλευρά να αρπάξει αυτή την τελευταία ευκαιρία».

Από την πλευρά του ο τουρκοκύπριος Χουσείν Οζγκιουργκουν, υπενθύμισε πως η 15η Ιουλίου είναι μια μαύρη μέρα και για τους Τουρκοκυπρίους και σχολίασε πως το «ελληνικό φασιστικό πραξικόπημα εκείνου του Ιουλίου ανατράπηκε από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο».
Θεωρούμε ότι η Τουρκία μετά το πραξικόπημα, θα θέλει να περάσει σε ένα νέο κύκλο απαιτήσεων, που θα την καθιστά απόλυτα κυρίαρχη στη Μεγαλόνησο. Τόσο από την Ελληνική όσο και την Κυπριακή πλευρά θα πρέπει τώρα, περισσότερο από ποτέ, να τεθούν τουλάχιστον δύο προαπαιτούμενα πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Δηλαδή δεν μιλάμε για τίποτα ένα προηγουμένως δεν απομακρυνθούν όλα τα στρατεύματα κατοχής και εάν δεν αναγνωρισθεί από την Τουρκία η Κυπριακή Δημοκρατία …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: