Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Αποστολή στον Εβρο και την Τουρκία -Χιλιάδες Eλληνες «ξενιτεύονται» για τα καθημερινά τους ψώνια

Χιλιάδες Έλληνες από τις περιοχές του νομού Έβρου ταξιδεύουν καθημερινά στην Τουρκία και στη Βουλγαρία για να κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια αναζητώντας φθηνά προϊόντα, ζημιώνοντας όμως ταυτόχρονα την τοπική οικονομία.

Το iefimerida.gr ταξίδεψε στον ακριτικό Έβρο και στην Τουρκία και κατέγραψε την...
καταναλωτική «μετανάστευση» από Έλληνες πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες αλλά και την απόγνωση των καταστηματαρχών που βλέπουν το τζίρο τους να συρικνώνεται ακόμη περισσότερο.

Στο πρώτο μέρος του οδοιπορικού καταγράφονται οι επιπτώσεις στην τοπική αγορά, ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η διαδρομή των Ελλήνων καταναλωτών και η «αυτοψία» στην τουρκική αγορά.
Από την πόλη της Ορεστιάδας αλλά και από τα γειτονικά χωριά όπως η Βύσσα και τα Ρίζια ταξιδεύουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες προς την κοντινή πόλη της Τουρκίας Αδριανούπολη (για τους Τούρκους Εδίρνε), που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα. Πολλοί αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία ακόμη και από την Αλεξανδρούπολη. Άλλοι ταξιδεύουν μέχρι την πόλη Σβίλεγκραντ στη Βουλγαρία.
Η είσοδος της τουρκικής πόλης Αδριανούπολη
Αγοράζουν τρόφιμα, ρούχα και βενζίνη

«Ένας μεγάλος αριθμός από τους συντοπίτες μας πηγαίνουν καθημερινά στην Τουρκία και στη Βουλγαρία για να αγοράσουν προϊόντα για το σπίτι, αλλά και για άλλες υπηρεσίες και αγαθά. Στη Βουλγαρία πηγαίνουν κυρίως για να αγοράσουν κρέας, αλλαντικά, τρόφιμα και για να βαλουν βενζίνη. Στη Βουλγαρία η βενζίνη κοστίζει 1 ευρώ το λίτρο. Στην Τουρκία πηγαίνουν κυρίως για να πάρουν ρούχα και παπούτσια”, δηλώνει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη
Η αύξηση του Φ.Π.Α. είναι ένας επιπλέον λόγος που οδηγεί πολλούς ανθρώπους από τις παραμεθόριες περιοχές να γυρίσουν την πλάτη στην ελληνική αγορά και να ταξιδέψουν στις γειτονικές χώρες.

“Η ακρίβεια μας έχει ισοπεδώσει Ωστόσο εγώ προτιμάω να ψωνίζω από εδώ. Είναι καλύτερης ποιότητας. Πρέπει να αφήνουμε τα χρήματα μας εδώ στον τόπο μας, όχι στο εξωτερικό. Είναι δυνατόν να παίρνεις από την Ελλάδα τη σύνταξη σου και να πηγαίνεις να την ξοδεύεις στην Τουρκία και στη Βουλγαρία”; δηλώνει στο iefimerida.gr η Βασιλική Χαρνίδου κάτοικος Ορεστιάδας.
Βασιλική Χαρνίδου, κάτοικος Ορεστιάδας
Μπορεί πολλά προϊόντα και πολλές υπηρεσίες να είναι πιο οικονομικές στη Βουλγαρία από ότι στην Ελλάδα, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι τις περισσότερες φορες είναι κακής ποιότητας. Όπως αποκαλύπτει στο iefimerida.gr οδοντίατρος της Ορεστιάδας “πολλοί πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να κάνουν οδοντοτεχνικές εργασίες γιατί είναι ακόμη και τρεις φορές πιο φθηνές από εδώ. Ωστόσο, μετά από λίγο έρχονται πάλι σε εμάς για να διορθώσουμε τα λάθη και στο τέλος τα πληρώνουν πιο ακριβά. Μια γυναίκα είχε κάνει σε οδοντίατρο στη Βουλγαρία σε μόνο μια επίσκεψη μια εξαγωγή δοντιού και δυο απονευρώσεις! Σε μόνο μια επίσκεψη. Είναι αδύνατον. Όπως ήταν φυσικό μετά πήγε σε οδοντιατρείο στην Ελλάδα για να τα φτιάξει από την αρχή”…
Λαϊκή αγορά στην Ορεστιάδα
“Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πηγαίνουν στην Τουρκία για να κάνουν τα καθημερινά ψώνια τους, επειδή είναι κοντά και τα βρίσκουν πιο φθηνά. Εγώ πιστεύω πως παρά την κρίση πρέπει να ενισχύουμε την τοπική οικονομία και να μη φεύγουν τα χρήματα μας έξω”, επισημαίνει στο iefimerida.gr η Σταμούδα Δεμερίδου κάτοικος Ριζίων Έβρου.
Η Σταμούδα Δεμερίδου με τον σύζυγο της Αναστάσιο από τα Ρίζια Έβρου
Λυγίζει η τοπική αγορά στην Ορεστιάδα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, η μετακίνηση των καταναλωτών του νομού Έβρου προς τις αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας αγγίζει το 40%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να στενάζει και πολλές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο. Στην Τουρκία το κρέας είναι ακριβότερο από ό,τι στην Ελλάδα και αυτό αποτρέπει τους καταναλωτές να αγοράσουν κρέας από την γείτονα χώρα. Ωστόσο, πολλοί πηγαίνουν στη Βουλγαρία όπου το κρέας είναι φθηνότερο.
Η κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας
“Η ζημιά είναι μεγάλη γιατί η ελληνικη κυβέρνηση δεν εισπράττει το Φ.Π.Α. και όλα αυτα τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό ζημιώνει τον τόπο μας. Πολλοί συντοπίτες μας αγοράζουν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, όπως είναι το κρέας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αλλά και το φθηνό είναι κάτι πολύ σχετικό. Υπάρχει μεγάλη διαρροή του κόσμου στο εξωτερικό, υπολογίζουμε ότι ένα 40% με 50% του κρέατος που καταναλώνεται στο νομό Έβρου προέρχεται από τη Βουλγαρία. Θα ήθελα να δείτε όμως πως σφάζουν τα αμνοερίφια στη Βουλγαρία. Άν δείτε τι άθλιες συνθήκες επικρατούν είμαι βέβαιος ότι δεν θα ξαναπατήσει κανένας εκεί για να αγοράσει κρέας”, δηλώνει στο iefimerida.gr ο Παναγιώτης Τονίδης, κρεοπώλης και δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας.
Ο κρεοπώλης και δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας Παναγιώτης Τονίδης
Τα καταστήματα που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά στην Ορεστιάδα είναι τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Αυτά που αντέχουν ακόμη στην κρίση και στην “καταναλωτική μετανάστευση” είναι τα καταστήματα εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης τα οποία άλλωστε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ακόμη και των Τούρκων που ταξιδεύουν στην Ορεστιάδα για αυτό το σκοπό.

“Ο Νομός Έβρου έχει 5 πύλες εισόδου. Στα τελωνεία βλέπουμε πολλές φορές ακόμη και 70 αυτοκίνητα να περιμένουν επί ώρες στην ουρά για να περάσουν τα σύνορα. Μη ξεχνάτε επίσης ότι το παρεμπόριο που αναπτύσσεται στην Ελλάδα περνάει από τη Βουλγαρία και φθάνει εδώ. 

Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα. Από την κατάσταση αυτή πολλά μαγαζιά έχουν κλείσει στην Ορεστιάδα. Έτσι και αλλιώς λόγω της κρίσης υπήρχε μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στην αγορά της Ορεστιάδας, αλλά με τους καταναλωτές που ξενιτεύονται για να κάνουν τα ψώνια τους το πρόβλημα έχει διογκωθεί”, τονίζει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Το φαινόμενο με τους καταναλωτές που ξενιτεύονται, εκτός από τον Έβρο παρουσιάζεται και σε άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας όπως και στη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες της οποίας κατευθύνονται κυρίως στα Σκόπια για τις καθημερινές τους αγορές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τοπικών εμπορικών συλλόγων κάθε χρόνο περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ καταλήγουν στις αγορές της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.
Τοπικά προϊόντα στη λαική αγορά της Ορεστιάδας

www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: