Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016

Δήλωση-σοκ από Ρότσιλδ! Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά – Τι προβλέπει ο μεγαλοτραπεζίτης

Τα χαμηλά επιτόκια, οι αρνητικές αποδόσεις για το δημόσιο χρέος και η ποσοτική χαλάρωση, είναι μέρος του μεγαλύτερου οικονομικού πειράματος στην παγκόσμια ιστορία, και οι συνέπειες του είναι ακόμη άγνωστες, λέει ο Πρόεδρος και ιδρυτής της RIT Capital Partners Λόρδος Ρότσιλδ.

«Οι έξι τελευταίοι μήνες που παρατηρούν... οι κεντρικοί τραπεζίτες, δείχνουν ότι αυτό είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πείραμα της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία του κόσμου. Είμαστε λοιπόν σε αχαρτογράφητα νερά και είναι αδύνατο να προβλέψουμε τις ακούσιες συνέπειες των πολύ χαμηλών επιτοκίων, με περίπου το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου δημόσιου χρέους σε αρνητικές αποδόσεις, σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση σε μαζική κλίμακα,» ανάφερε ο Ρότσιλδ στην εξάμηνη οικονομική έκθεση της εταιρείας του.

Ο τραπεζίτης σημειώνει ότι η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη των χρηματιστηριακών αγορών, ενώ στις ΗΠΑ τα αποθέματα έχουν αυξηθεί τρεις φορές από το 2008, με τις επενδύσεις να αυξάνονται και η αστάθεια να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, στην πραγματική οικονομία δεν ισχύει κάτι τέτοιο όπου η «ανάπτυξη παραμένει αναιμική, με αδύναμη ζήτηση και αποπληθωρισμό σε πολλά μέρη του ανεπτυγμένου κόσμου», σύμφωνα με τον Ρότσιλδ.

Ο δισεκατομμυριούχος υπογράμμισε επίσης ότι πολλοί κίνδυνοι παραμένουν για την παγκόσμια οικονομία με την επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης. Μεταξύ αυτών των κινδύνων περιλαμβάνονται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η παγκόσμια τρομοκρατία, η οποία σύμφωνα με τον Ρότσιλδ, είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: