Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα… (ΦΩΤΟ)

koitazontas-tous-olimpiakous-agones-favela-oi-foto-sokaroun-eikones-670x320 Είναι από τις φωτογραφίες που συζητήθηκαν περισσότερο τη βραδιά της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
Στην εικόνα δεν υπάρχει κανένας αθλητής ή πολιτική προσωπικότητα.Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Andrej Isakovic που εργάζεται στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και δείχνει...
τέσσερα άτομα στο μπαλκόνι μιας φαβέλας στα υψώματα του Ρίο να κοιτάζουν από μακριά τα πυροτεχνήματα που πέφτουν στο γήπεδο Μαρακανά, την βραδιά της έναρξης. Πριν τελειώσει η βραδιά της έναρξης, το πρακτορείο ανέβασε την φωτογραφία στον λογαριασμό του. Αμέσως έκανε τον γύρο του κόσμου, έγιναν χιλιάδες retweets και το θέμα αναρτήθηκε στα σάιτ όλου του πλανήτη. Πρόκειται για επιτυχία του φωτογράφου, ο οποίος πήγε στη Βραζιλία για πρώτη φορά στη ζωή του.

«Βρέθηκα στη φαβέλα Μανγκουέιρα γιατί είναι γνωστό το μέρος στους επαγγελματίες φωτογράφους για τη θέα που έχει προς την πόλη και προς το στάδιο. Γνώριζα μέσω άλλου συναδέλφου μια οικογένεια που έμενε εκεί, τους τηλεφώνησα και πήγα να δουλέψω από την ταράτσα τους» δήλωσε ο φωτογράφος στη ισπανική El Pais.
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - ΕικόναΑπό τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Βραζιλία, αυτή η διαφορά ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές συνοικίες σόκαραν τον φωτογράφο. Εκπληκτος διαπίστωσε ότι μέσα στη φαβέλα οι άνθρωποι πολύ χαρούμενοι εκείνο το βράδυ. Πολλοί κοίταζαν την τελετή έναρξης στην τηλεόραση, άλλοι κάθονταν στο μπαλκόνι τους, κάποιοι έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν, τα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο…

«Πήρα αυτή τη φωτογραφία γιατί μου άρεσε, πραγματικά. Εδειχνε τι έβλεπα ακριβώς μέσα σε αυτή τη φαβέλα. Δεν το είχα προβλέψει, δε το σχεδίασα. Απλά οι άνθρωποι βγήκαν στην ταράτσα για να δουν τα πυροτεχνήματα και τους τράβηξα στη φωτογραφία». Ο Andrej Isakovic δεν περίμενε ότι η φωτογραφία του θα συγκινούσε τόσες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πολλοί Βραζιλιάνοι αλλά και νοτιο-αμερικανοί προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο ένα μέηλ αρνητικό έλαβε από κάποια βραζιλιάνα που τον κατηγόρησε ότι έστησε τον κόσμο στη φαβέλα για να φωτογραφήσει ένα κλισέ της χώρας.
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - Εικόνα1
Ο Andrej Isakovic δεν ήταν ο μόνος που βρέθηκε στην φαβέλα Μανγκουέιρα εκείνο το βράδυ. Δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του ανέβηκαν στις ταράτσες των σπιτιών όπου στοιβάζονται πάνω από 6 εκατομμύρια φτωχοί Βραζιλιάνοι.
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - Εικόνα2
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - Εικόνα3
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - Εικόνα4
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - Εικόνα5Αυτή είναι η φωτογραφία που τράβηκε ο Mario Tama για το πρακτορείο Getty και αποτυπώνει το χάσμα ανάμεσα στα άθλια τούβλινα σπίτια όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι και από την άλλη τη χλιδή των Ολυμπιακών Αγώνων. «Στο Ρίο, σοκάρει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και συχνά αυτό είναι προκλητικά ορατό. Οι πάμφτωχες φαβέλες έχουν χτιστεί δίπλα σε βαθύπλουτα προάστια», έγραψε ο φωτογράφος στο μπλογκ του. «Ενοιωσα ότι είναι σημαντικό να καταγράψω τη ζωή έξω από το στάδιο, τη στιγμή που ανέβαιναν τα πυροτεχνήματα, για να αποδώσω την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας», έγραψε.
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - Εικόνα6
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - Εικόνα7
Αυτή είναι η φαβέλα Μανγκουέιρα στο Ρίο:
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - Εικόνα8
Kοιτάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φαβέλα –Οι φωτό που σοκάρουν [εικόνες] - Εικόνα9
katohika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: