Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Πανηγυρίζει η τουρκική Sabah για τις δηλώσεις Φίλη

Τη στιγμή που ο ποντιακός ελληνισμός ζητεί την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Νίκο Φίλη, μετά τις δηλώσεις του για «εθνοκάθαρση» και όχι για γενοκτονία των Ποντίων, η είδηση πέρασε τα ελληνικά σύνορα και έφτασε στην Τουρκία.

Η τουρκική εφημερίδα Sabah, λοιπόν, με δημοσίευμά της στο πρωτοσέλιδό της, αλλά και στην ηλεκτρονική εκδοχή της αναφέρεται... στην άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων από τον υπουργό Παιδείας.

«Μία γενναία παραδοχή από τον υπουργό Παιδείας», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που μεταφέρει τις δηλώσεις του κ. Φίλη στις οποίες τόνισε πως παρότι αναγνωρίζεται «το αίμα, ο πόνος, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Η τουρκική εφημερίδα, μάλιστα, επισημαίνει πως η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων από τον κ. Φίλη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την ελληνική αντιπολίτευση αλλά και τις Ενώσεις Ποντίων.

Το δημοσίευμα δε, εξηγεί ότι ο υπουργός Παιδείας ήταν δημοσιογράφος πριν εκλεγεί βουλευτής, παραθέτοντας τις δηλώσεις του.

Επιμένει ο Φίλης: Μιλά για στερεότυπα και αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου

Την ώρα που η αμφισβήτηση, από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, της γενοκτονίας των Ποντίων, έχει προκαλέσει σάλο σε όλο τον ελληνισμό, ο υπουργός όχι μόνο επιμένει στην ανιστόρητη και εθνικά απαράδεκτη θέση του, όπως επισημαίνει όλος ο ποντιακός ελληνισμός,   αλλά επιχειρεί να περάσει και στην αντεπιθεση, κάνοντας λόγο για αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, χαρακτήρισε τις δήλώσεις Φίλη «πηγή έμπευσης για διάλογο».

Ο κ. Φίλης, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε: «Ζούμε σε μία δύσκολη περίοδο από πολλές πλευρές. Δεν είναι μόνο η οικονομία, αλλά και η ηθική κρίση».

Και τόνισε ότι «υπάρχουν περισπάσεις, που δεν μας επιτρέπουν να σκεφτούμε με εύλογο τρόπο τα προβλήματα... Συνεχώς μπροστά μας ορθώνονται παλαιότερα και νέα στερεότυπα, που έχουν κρατήσει τη χώρα μας σε μια ζωή χαμένων ευκαιριών. Τέτοια είναι μια αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου, τα ζούμε καθημερινά δυστυχώς, και ως υποτίθεται παρηγορητικό λόγο στις στιγμές της κρίσης».

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: