O Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις για την ΑΟΖ της Κύπρου!
Όταν πριν λίγα χρόνια η Κύπρος ανακήρυξε την ΑΟΖ της, όλοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν και να θεωρήσουν δεδομένο ότι η Κύπρος θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, πιστεύοντας για μία ακόμη φορά ότι...
το κύρος του Διεθνούς Δικαίου και η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προστάτευαν τους Ελληνοκύπριους από τις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας. Θανάσιμο λάθος όπως αποδεικνύεται. Και αυτό διότι λίγες μόνον ημέρες μετά την είσοδο της Τουρκίας στην "συμμαχία κατά του ISIS" και τις τριβές που αυτή είχε με τους Αμερικανούς να έχουν ...ευτυχή κατάληξη με τους δεύτερους να φτάνουν να ζητούν μέχρι και συγγνώμη από τους Τούρκους, βλέπουμε την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Κύπρο. Και αναρωτιέται κανείς για το πώς θα αντιδράσει η Κύπρος....
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
Ο χάρτης που βλέπετε και τον οποίο δημοσίευσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνει τις περιοχές στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις οποίες η Άγκυρα δέσμευσε από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες με οδηγία προς ναυτιλομένους ("navtex").
Οι δεσμευμένες από την Τουρκία περιοχές απεικονίζονται στον χάρτη με κόκκινο χρώμα. Μέσα σε αυτές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα "Ονασαγόρας", στο οποίο άρχισε γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. Επιπλέον, στο κόκκινα χρωματισμένο πεδίο βρίσκεται και μέρος του οικοπέδου 2, το οποίο μαζί με το οικόπεδο 3, έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία.
Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στα ανωτέρω οικόπεδα. Στο 12 (κοίτασμα "Αφροδίτη") έκανε γεώτρηση η αμερικανική εταιρεία Noble, ενώ τα οικόπεδα 10, 11 έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στη γαλλική εταιρεία Total. Η κόκκινη συνεχόμενη γραμμή είναι αυτή που συμφωνήθηκε στις οριοθετήσεις της ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Η συνεχόμενη γαλάζια γραμμή δείχνει τις συντεταγμένες -όπως έχουν δημοσιευτεί- της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τη μέση γραμμή σε συνάφεια με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η κορύφωση των προκλήσεων
Όπως αναφέρει σε σχετικό του τηλεγράφημα το ΚΥΠΕ "η οδηγία της Άγκυρας είναι η σοβαρότερη εξέλιξη από την εποχή που η κυπριακή κυβέρνηση καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, τη διαχώρισε σε οικόπεδα και προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες. Πρόκειται, σύμφωνα με τη Λευκωσία, για "σοβαρή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιωμάτων των εταιρειών ENI-KOGAS, οι οποίες είναι σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να δραστηριοποιηθούν εντός συγκεκριμένων οικοπέδων".
Σημειώνεται ότι η Τουρκία, μετά την απόκτηση του σκάφους "Μπαρμπαρός", έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες, γι' αυτό και οι σχετικές ανακοινώσεις της είναι πολύ πιο σοβαρές απ'ό,τι πριν από 3-4 χρόνια, όταν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.
Επίσης, με την τελευταία "navtex" της Άγκυρας η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογείται ως ακόμη πιο σοβαρή, καθώς: α) στις περιοχές που δέσμευσε η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση από συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, β) είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά από την Άγκυρα σε μεταφορά πλατφόρμας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η Λευκωσία προωθεί απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να επηρεάζεται από τις τουρκικές προκλήσεις. Ενδεικτικό τούτου, τόνισε, είναι και το γεγονός ότι, "ενώ ήταν σε εξέλιξη η τουρκική προκλητικότητα, εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Noble επισκέφθηκαν τη Λευκωσία και παρουσίασαν στο υπουργείο Ενέργειας τις προτάσεις της εταιρείας για αξιοποίηση του κοιτάσματος "Αφροδίτη"".
"Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ"
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε την εξυπνάδα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, που καταφέρνει με αυτή της την κίνηση να είναι και με τους τζιχαντιστές/ισλαμιστές αλλά και με τους Αμερικανούς. Οπότε θα καταφέρνει ούτως ή άλλως να είναι με τους νικητές! Από την πλευρά τους οι Ισλαμιστές της ISIS στοχεύουν σαφώς την Κύπρο! Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων , ο Τούρκος αναλυτής ζητημάτων μέσης ανατολής, Hüsnü Mahalli, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους Έλληνες της Κύπρου λέγοντας πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έχει στα άμεσα πλάνα της να αναπτυχθεί στην Κύπρο.
Η οργάνωση, αναφέρει ο αναλυτής, έχει πάντα στρατηγικά πλάνα και στρατηγικούς στόχους, μέσα σε αυτά βρίσκεται και η ίδια η Κύπρος η οποία έχει συναισθηματική και γεωστρατηγική σημασία για τους Ισλαμιστές. Η ανάπτυξη της οργάνωσης στο νησί πιθανότατα να είναι οικονομική και ίσως να περιλαμβάνει και την δημιουργία μικρών ισλαμιστικών κοινοτήτων από λαθρομετανάστες. Ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος έχει συναισθηματική αξία βρίσκεται στην επιθυμία του Αραβικού Συριακού εθνικισμού για την δημιουργία μιας μεγάλης Συρίας η οποία θα περιλαμβάνει και την Κύπρο, στόχος ο οποίος έχει υιοθετηθεί από την οργάνωση η οποία προσπαθεί να οικειοποιηθεί τις θέσεις των εθνικιστών. Παράλληλα οι Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις είναι ένας σημαντικός στόχος της ISIS, ενώ μια επίθεση στην νήσο θα συμβόλιζε χτυπήματα ενάντια στους Ευρωπαίους, τους Έλληνες, τους Χριστιανούς, τους Ορθόδοξους, την Δύση και όλα όσα εκφράζουν και εκφράζει η Κύπρος. Να σημειωθεί πως την ISIS με τον ένα ή το άλλον τρόπο υποστηρίζουν η Τράπεζα Ισλαμικής Ανάπτυξης, η El-Baraka και Kuweit Turk Banks. Και ο Ερντογάν τον τελευταίο καιρό έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι στήριξε με πολλούς τρόπους την ISIS!
Ενώ από την άλλη έχει γίνει πλέον σχεδόν σαφές ότι η ανοχή των ΗΠΑ στην τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή, ήταν αυτό που κέρδισε η Τουρκία, προκειμένου να παράσχει διευκολύνσεις στις ΗΠΑ για τον πολεμό της κατά της ISIS. Και όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό είναι τουλάχιστον... χαζός! Ή να ελπίζει ότι θα τον σώσει το Διεθνές Δίκαιο! Κάτι που μπορεί να συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου που δεν έμαθαν από το 1974 και επαναλαμβάνουν τα ίδια σχεδόν λάθη.
Και εάν η Τουρκία δεν εισβάλλει στην Κύπρο είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να "παγώσει" το ζήτημα της ΑΟΖ της. Κάτι που επί της ουσίας παγώνει και την ελληνική ΑΟΖ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως θα έχει να δούμε και την στάση του Ισραήλ, το οποίο κατά κάποιους ήταν ο "υπερασπιστής" της Κυπριακής ΑΟΖ ως μέρος του .... άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Ισραήλ!
elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου