Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto ενοχοποιείται για την κατακόρυφη αύξηση σοβαρών παθήσεων



Μία νέα μελέτη συσχέτισης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Organic Systems συσχέτισε τη γλυφοσάτη, το κύριο δηλαδή συστατικό του μεγαλύτερου σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνου της Monsanto, του Roundup, με μία τεράστια αύξηση του επιπολασμού των χρόνιων παθήσεων στις Η.Π.Α.

Η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι...

η πρώτη με αντίστοιχα ευρήματα και έρχεται να επιβεβαιώσει προγενέστερες μελέτες. Η νέα αυτή ερευνητική έκθεση αποτελεί μία λεπτομερή ανάλυση που αποδεικνύει την ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ των ζιζανιοκτόνων που έχουν ως κύριο συστατικό τη γλυφοσάτη και τους δείκτες χρόνιων παθήσεων στην Αμερική.

Δυστυχώς, η χρήση του συγκεκριμένου χημικού είναι πολύ εκτεταμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η οικολογική οργάνωση «Φίλοι της Γης Ευρώπης» αναφέρει ότι περισσότεροι από 650.000 τόνοι προϊόντων με κύριο συστατικό τη γλυφοσάτη χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, με την ποσότητα να αυξάνεται διαρκώς κάθε έτος που περνά.

Η αύξηση της χρήσης των ζιζανιοκτόνων αυτού του τύπου οδηγούν στην ανάπτυξη παθήσεων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι διαταραχές του μεταβολισμού, η Νόσος του Alzheimer, η Νόσος του Parkinson, η πολλαπλή σκλήρυνση, ο αυτισμός και ο καρκίνος. Η ερευνητική έκθεση περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο άμεσης συσχέτισης μεταξύ της κατακόρυφης αύξησης των περιστατικών των σοβαρών αυτών παθήσεων και της χρήσης γλυφοσάτης.

Βέβαια, τα επίπεδα τοξικότητας της γλυφοσάτης είναι ήδη γνωστά από την ίδια τη Monsanto. Η εταιρία βιοτεχνολογίας αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις δοκιμές που διεξήχθησαν στο εργαστήριο St. Louis του Missouri των ΗΠΑ, που έδωσαν στην εταιρεία την εξουσιοδότηση για τη χρήση γλυφοσάτης στην Κίνα.

H Monsanto είναι η ίδια εταιρεία που ευθύνεται για την παραγωγή των πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (σ.σ. pentapostagma.gr – PCBs), DD.T (σ.σ.pentapostagma.gr – συντομογραφία της κατά IUPAC ονομασίας (π, π”-διχλωρο-διφαινυλοτριχλωροαιθάνιο) και του Πορτοκαλί Παράγοντα που προξένησαν ανυπολόγιστες ζημιές στην ανθρώπινη υγεία.

Τα ζιζανιοκτόνα με κύριο συστατικό τη γλυφοσάτη έχουν αναγνωριστεί ως τα αμέσως πιο επικίνδυνα χημικά για την ανθρώπινη υγεία, για τα οποία οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενήμεροι.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό, ότι η χρήση της γλυφοσάτης έχει επιτραπεί στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’70, με τις μελέτες συσχετίσεων όπως αυτή καθώς και σοβαρότερων μελετών για τον αντίκτυπο του χημικού για τη δημόσια υγεία να αγνοείται επί σειρά πολλών δεκαετιών…
 
pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: