Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Υποταγή ή Ασφυξία το δίλημμα των νεοαποικιοκρατών της ΕΕ πρός την Ελλαδα


---------------------0011111aaathemaaa
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

ΤοΕυρωενωσιακό κατεστημένο εκμεταλλευόμενο το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας που το ίδιο προκάλεσε, ανοίγει ένα νέο κύκλο πιέσεων και εκβιασμών, που ξεκίνησε λίγες μόνο ώρες μετά την οκταμερή συνάντηση, ζητώντας «γη και ύδωρ» από την κυβέρνηση, προκειμένου να απασφαλίσει κάποιες χαραμάδες χρηματοδότησης...
 
Από την κυβέρνηση ζητείται, όχι μόνο να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα το οποίο ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, αλλά να παρουσιάσει ένα πακέτο αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», ανάλογες με τις μνημονιακές που περιέχονταν στο περιβόητο e-mail Χαρδούβελη και θα περιλαμβάνει ακόμη και νέους φόρους, ξεπούλημα κρίσιμων τομέων της εθνικής οικονομίας όπως λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά. Ουσιαστικά επιδιώκουν να υποχρεώσουν και τη νέα κυβέρνηση να μπει στο «μαντρί» των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας και της εξαθλίωσης, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να εξαπολύσουν νέα επίθεση και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης που είδαν με αισιοδοξία την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.  
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Μέρκελ, αμέσως μετά την οκταμερή, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε αναφορά σε έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της 5ης αξιολόγησης και καταγράφει τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και τι απομένει να γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς τους εταίρους της η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις με άλλες (πχ για τις συντάξεις ή τη φορολογία) αρκεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, είπε - για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα- φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ιρλανδία που είχε ζητήσει αντικατάσταση κάποιων μέτρων. Το αν έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα θα το κρίνει το Eurogroup, πρόσθεσε.  

Τη σκυτάλη πήρε χτες (22/3) και ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν ο οποίος σε συνέντευξή του στο Spiegel, δήλωσε ότι «Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να υποβάλει μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Περιμένω να παρουσιάσει αυτή την λίστα στις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ τη Δευτέρα. Θέλω επιτέλους να ξέρω εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι». Από την άλλη πλευρά σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ότι «θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη, το μεγαλύτερο πλήγμα που θα είχε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της».  
Το δίλημμα που θέτει το ευρωπαϊκό κατεστημένο «Υποταγή και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ή οικονομική ασφυξία» ασφαλως και θα απορριφθεί από την κυβέρνηση. Το στοίχημα για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι να αντισταθεί και να αποκρούσει τους «νεοαποικιακού» τύπου εκβιασμούς των νεοφιλελεύθερων κύκλων της γερμανικής ΕΕ. Να εφαρμόσει αταλάντευτα το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, σύμφωνα και με την πρόσφατη λαϊκή προσταγή, σε ρήξη με το εγχώριο κατεστημένο και σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή αντίδραση, αντλώντας ρευστότητα τόσο από την ελληνική πλουτοκρατία όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό, όχι μόνο επειδή ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα βάρη, αλλά γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να σταθούμε όρθιοι, να υπάρξει σταδιακή διέξοδος από την κρίση και για να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η οικονομική της ανόρθωση.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ
Η Iskra, παραθέτει στη συνέχεια, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ των τελευταίων εξελίξεων από διάφορες ιστοσελίδες:


 "ΤΟ ΒΗΜΑ'': ΤΑ ΜΕΤΡΑ - «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ
Μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 50 σελίδων που προετοιμάζουν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιώργος Σταθάκης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους ότι είναι έτοιμη να λάβει τα δικά της μέτρα που θα εξσφαλίσουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με  Το Βήμα της Κυριακής, στο «πρόγραμμα αλλαγής», όπως το αποκαλούν, κρύβονται μέτρα που «δαγκώνουν» με αυξήσεις φόρων στον ΦΠΑ, στα ποτά, στα τσιγάρα και στον πλούτο, καθώς διαφορετικά οι Ευρωπαίοι δεν ανοίγουν τις γραμμές χρηματοδότησης στη χώρα.

Κλειδί αποτελεί η κατάργηση σκανδαλωδών εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ -όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη- αλλά και οι πρώτες αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις. Φαίνεται ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για την παραχώρηση των αεροδρομίων, την παραχώρηση των δύο λιμένων και την πώληση του ΟΣΕ ζητώντας δεσμευτικές προσφορές.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να ετοιμάσει άμεσα τη λίστα με τις άμεσες μεταρρυθμίσεις, όπως δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάρχει μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και ενώ ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται εντατικά και για την αυριανή -πρώτη μετά τις εκλογές- επίσκεψή του στο Βερολίνο. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα, θα δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής για τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σε εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Βερολίνο θα βρεθούν θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, την πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα.
Όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ όλης της ύλης και χωρίς πίεση , κάτι που επισημαίνει και ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η συμφωνία με τους «θεσμούς» να κλείσει το συντομότερο δυνατόν ώστε να ανοίξει η στρόφιγγα εκροής χρημάτων από την ΕΚΤ και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας.
Βάση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει στους εταίρους η ελληνική πλευρά θα είναι οι προτάσεις που τους είχε αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πριν από ένα μήνα, εμπλουτισμένες, περισσότερο εξειδικευμένες και κοστολογημένες.
Έμφαση θα δίνεται στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής (όπου βέβαια είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί από τώρα το αποτέλεσμα των κυβερνητικών προσπαθειών), στο νέο φορολογικό σύστημα και στην αναδιαμόρφωση του δημοσίου τομέα.
Επίσης, θα τονιστεί η δέσμευση για άμεση αντιμετώπιση της διαφθοράς, για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, για ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, καθώς και για τη λήψη μέτρων αύξησης των εσόδων, χωρίς πάντως από το Μαξίμου να προσδιορίζονται λεπτομέρειες της συγκεκριμένης κρίσιμης παραμέτρου.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δεχθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και θέματα που μέχρι τώρα απέφευγε, όπως το ασφαλιστικό, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η ενοποίηση των ταμείων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με το κράτος πάντως να έχει στρατηγικό ρόλο και με τα νέα δεδομένα.
Στον κατάλογο αναμένεται να συμπεριληφθούν επίσης ο εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού νόμου και ηαντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων καθώς και το πλαίσιο για την είσπραξη δημοσίων εσόδων από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.
Ως πηγή εσόδων, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί και τις αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Όπως έκανε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρα, την εβδομάδα που ξεκινά θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών» που αφορά καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας που δεν έχουν φορολογηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθεςαπό την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,4 δισεκατομμύριο ευρώ).
ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
Το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, προετοιμάζοντας τη σχετική λίστα, καλείται να ελιχθεί «έξυπνα» και διατηρώντας τις αναγκαίες ισορροπίες αφενός πείθοντας τους εταίρους για τη βούληση άμεσης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και αφετέρου δείχνοντας εντός των τειχών ότι παραμένει πιστό στις γραμμές που μέχρι τώρα έχει χαράξει.
Χθες, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά συνάμα και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», διεμήνυσε ότι «οι προγραμματικές δεσμεύσεις αποτελούν ενιαίο προοδευτικό και συνεκτικό σύνολο, του οποίου «οι ψηφίδες δεν μπορούν να αφαιρεθούν, ούτε να μετατοπίζονται αυθαίρετα», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν πουλάμε ΟΣΕ, Λιμάνι Πειραιά και Ενέργεια».
Την ίδια ώρα, με έντονο τρόπο αντιδρούσε η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ (που πάντως δεν εκφράζει πολλούς εντός του κυβερνώντος κόμματος) στη συμφωνία που επετεύχθη στην επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχουν έντιμοι συμβιβασμοί με τους εκβιαστές», αναφέρεται σε σχετικό κείμενο.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Όσον αφορά την αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μάρκελ, πέρα των μεταρρυθμίσεων, θα επιχειρηθεί να ξεπεραστεί η... παρεξήγηση ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο, αναφορικά με τη συνέχιση ή μη του προηγούμενου προγράμματος. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει 5η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος, ενώ η Καγκελάριος εξακολουθεί να επιμένει ότι στηρίζεται στην τελευταία αξιολόγηση της τρόικας της 10ης Δεκεμβρίου με αλλαγές ισοδύναμου αποτελέσματος.
Στο επίκεντρο θα τεθεί και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, για τις οποίες η κ. Μέρκελ αναμένεται να διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι για το Βερολίνο δεν υφίσταται κανένα ζήτημα.
Επίσης, θα συζητηθούν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η περαιτέρω οικονομική συνεργασία με επίκεντρο τον τουρισμό.





SPD: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ


«Το SPD χάνει την υπομονή του με τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν στο Spiegel.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι αναμένει από τον Αλ.Τσίπρα να παρουσιάσει συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων κατά τη συνάντησή του με την Μέρκελ και λέει «ναι» σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας -υπό όρους.
Προειδοποιεί, δε, ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν «καταστροφή» για την Ευρώπη.
«Περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί μόνο εάν η Ελλάδα είναι απολύτως πρόθυμη να λύσει τα δικά της προβλήματα. Ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Πρέπει να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική φορολογική διοίκηση. Χρειάζονται άμεσα μέτρα κατά της διαφθοράς» τονίζει ο κ. Όπερμαν και προσθέτει ότι για αυτούς τους όρους είναι απαραίτητη μια «αξιόπιστη διαβεβαίωση» από τον Τσίπρα.
«Χωρίς απολύτως ξεκάθαρη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα» σημειώνει, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου.
Ο επικεφαλής των βουλευτών του SPD περιμένει ακόμη από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει κατάλογο με μεταρρυθμίσεις κατά τη συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο.
«Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να υποβάλει μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Περιμένω να παρουσιάσει αυτή την λίστα στις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ τη Δευτέρα. Θέλω επιτέλους να ξέρω εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι» τονίζει, ενώ, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ότι «θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη, το μεγαλύτερο πλήγμα που θα είχε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επανορθώσεις, ο Τόμας Όπερμαν δηλώνει: «Για τις αδικίες του εθνικοσοσιαλισμού φέρουμε ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθούμε. Θέλω να προχωρήσουμε στην συμφιλίωση με την Ελλάδα. Έχουμε μέχρι τώρα μόνο μικρά βλασταράκια. Το Ταμείο για το Μέλλον, για παράδειγμα. Ή το Ελληνογερμανικό Εργαστήρι Νεολαίας. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν πρέπει να αναμιγνύουμε το θέμα με την ευρωκρίση.»
ΠΡΑΣΙΝΟΙ: «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΡΕΑΛΙΣΜΟ»
Την «επιστροφή στον ρεαλισμό» ζητά από Αθήνα και Βερολίνο η συμπρόεδρος των Πρασίνων Σιμόνε Πέτερ, εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα στην Καγκελαρία, τονίζοντας ότι ένα «Grexit» θα ήταν «μοιραία συμφορά» για την Ευρώπη.
«Η καγκελάριος Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας πρέπει να αξιοποιήσουν την συνάντησή τους προκειμένου να ξεπεράσουν την ωμή ρητορική των τελευταίων εβδομάδων και να δώσουν μια νέα ευκαιρία στις ελληνογερμανικές σχέσεις» δηλώνει η Πέτερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) καλεί την Μέρκελ να δώσει «ένα σαφές σημάδι για την ευρωπαϊκή συνοχή».
Η πολιτικός επισημαίνει ακόμη ότι «μια κοινωνικά δίκαιη πορεία μεταρρυθμίσεων, όπως η δημιουργία βιώσιμων επενδύσεων και η ελάφρυνση από το πιεστικό βάρος χρέους της Ελλάδας, πρέπει να βρει και την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης» και κάνει λόγο για ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά και οικονομικής και γεωπολιτικής λογικής.
«Διότι ένα Grexit ή ένα Graccident θα ήταν μοιραία συμφορά για ολόκληρη την Ευρώπη» καταλήγει.  
FAZ: TΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ «ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ»  

Η γερμανική εφημερίδα FAZ επικαλείται γνώση των υπολογισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αθήνα, βάσει των οποίων αναφέρει πως τα κεφάλαια επαρκούν μέχρι τις 8 Απριλίου -και άρα, σημειώνει, δεν τίθεται θέμα αποπληρωμής μισθών και συντάξεων. 
Ως εκ τούτου, θεωρείται πως η κυβέρνηση έχει διορία περίπου δύο εβδομάδων να υποβάλει τη λίστα μεταρρυθμίσεων στους εταίρους με στόχο την εκταμίευση κεφαλαίων.
Στην κυριακάτικη της έκδοση, η FAZ επικαλείται τους εσωτερικούς υπολογισμούς της Επιτροπής, οι οποίοι αναφέρει ότι έχουν γίνει με βάση τα στοιχεία που έχουν τα στελέχη της που από την Αθήνα.
Ως συμπέρασμα στο οποίο φτάνει η Κομισιόν, η εφημερίδα αναφέρει και τη «χρήση» αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και κρατικών επιχειρήσεων.
H Κομισιόν, γράφει η εφημερίδα, περιμένει επίσης πως τα στελέχη της θα «κοιτάξουν τα βιβλία» σύντομα σε ελληνικά υπουργεία, ζήτημα που, σύμφωνα με την ίδια, έθεσε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα κατά την συναντήσεις τους στο περιθώριο της Συνόδου. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έφερε αντίρρηση» γράφει η FAZ. 
Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, η επιτροπή θεωρεί «κρίσιμη» την οικονομική κατάσταση την Αθήνα από την 9η Απριλίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν 467 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: