Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Γιάνης VS Βαρουφάκη - Διαψεύδει το email που έστειλε στους θεσμούς

Τι αναφέρει για πλεόνασμα και μέτρα. 
Φάσκει και αντιφάσκει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο ίδιος αποδομεί τις προτάσεις που υπέβαλε ο ίδιος στους θεσμούς. Την ίδια στιγμή εκπέμπει το μήνυμα «μην πιστεύετε ότι...
θα πιάσουμε πλεόνασμα 3,1%-3,9% του ΑΕΠ» που έλεγε η λίστα Βαρουφάκη. Λέει δηλαδή ότι πχ η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ή η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν θα αποδώσουν τίποτε, αφού ο στόχος του 1,2% (που υποστηρίζει πως θα έπιανε χωρίς καν να πάρει 6 δισ. μέτρα) δεν αλλάζει.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σχετικά με τη λίστα Βαρουφάκη που διέρρευσε στους Financial Times, το υπουργείο Οικονομικών:
- υποστηρίζει ότι, για την κυβέρνηση, στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος είναι 1,2% και όχι 3,1% - 3,9% που παρουσίασαν στους δανειστές
- δηλώνει ότι δεν θέλει τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια περίοδο κρίσης γιατί υπονομεύουν την ανάκαμψη!
- ομολογεί πως ούτε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών δεν πιστεύει ότι θα εισπράξει αυτά τα έσοδα και δεν στηρίζεται σε αυτά! Υποστηρίζει ότι έχει στόχο το πλεόνασμα 1,2% σαν να μην είχε πάρει καν νέα μέτρα, παρότι υποτίθεται ότι με τα μέτρα ύψους 5,036 δισ. - 6,563 δισ. θα «έπιανε» πλεόνασμα 3,1%-3,9%.


Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής: «Κάποιοι έσπευσαν να αναφέρουν και να σχολιάσουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους πάνω από 3% του ΑΕΠ μέσω της εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.


Το Υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να καταστήσει σαφές, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένει σταθερό στο στόχο του 1,2%, καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη, την οποία χρησιμοποίησαν εκείνοι που μίλησαν για ποσοστό πάνω από 3%.


Αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το Υπουργείο δεν βασίζεται) τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.


Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια περίοδο κρίσης υπονομεύουν την ανάκαμψη και, προφανώς, δεν αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του Υπουργείου» καταλήγει η ανακοίνωση.

 
Στην γραμμή Βαρουφάκη συντάσσεται και το Μέγαρο Μαξίμου. Την χαρακτηρίζουν μάλιστα «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι παραμένει βασικό σενάριο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα έως το1,5% του ΑΕΠ και τυχόν υπέρβαση θα πάει σε κοινωνικές δράσεις.

www.financialbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: