Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ο “υπόγειος πόλεμος” Ρωσίας – ΗΠΑ στην Συρία

barakΈνα εκτεταμένο ρεπορτάζ, σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής επί του θέματος της Συρίας, και την άρνηση της δεύτερης να βοηθήσει με πληροφορίες, τις επιχειρήσεις της πρώτης δημοσίευσε χθές το Russia Today.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι...
το ρωσικό κανάλι, έχει πάρει “επ' ώμου” το θέμα της ρωσικής επέμβασης στην Συρία και σχεδόν όλη την ημέρα όχι μόνον αναμεταδίδει τις ειδήσεις, όπως τις βλέπουν οι Ρώσοι, αλλά και διαφημίζει τον ρωσικό στρατό και τα όπλα του, προβάλλοντας όλη την ημέρα βίντεο από τις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση των πλοίων του ρωσικού στόλου από την Κασπία, που εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους που φέρονται να έπληξαν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, ταξιδεύοντας επί της ουσίας πάνω τρία κράτη της περιοχής. Όχι μόνον το ρωσικό κανάλι παρουσίασε βίντεο με την στιγμή της εκτόξευσής τους, αλλά και έδειξε με σχεδιάγραμμα το ταξίδι τους, μέχρι να φτάσουν στον στόχο τους.

Επιστρέφοντας όμως στο αρχικό θέμα, το ρωσικό κανάλι αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Ρωσικού υπουργείου Αμύνης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι “οι συνεργάτες μας από άλλες χώρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το Ισλαμικό Κράτος σαν πραγματικό εχθρό, που πρέπει να καταστραφεί δίχως όρους, μας βοηθούν ενεργητικά με δεδομένα για τις βάσεις, τις αποθήκες, τα κέντρα ελέγχου και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών. Και αυτοί που προφανώς, έχουν διαφορετική άποψη για αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, συνεχώς ψάχνουν λόγους για να αρνηθούν να συνεργαστούν σε αυτή την εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας”.

Ο Igor Konashenkov, όπως λέγεται ο συγκεκριμένος κύριος, σχολίαζε μία ανακοίνωση του Γραμματέα Αμύνης των ΗΠΑ, Ash Carter, που είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεργαζόντουσαν στρατιωτικά με την Ρωσία στην Συρία, επειδή η στρατηγική της είναι “τραγικά λανθασμένη”. Και συνέχισε ισχυριζόμενος ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δεν χτυπούν μόνον το Ισλαμικό Κράτος αλλά και τις υποτιθέμενες μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πολεμούν κατά του Άσαντ, τον οποίον οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να εκδιώξουν από την εξουσία.

Από την πλευρά του ο Ρώσος αξιωματούχος, αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες και τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν μόνον τους τρομοκράτες. Από την άλλη θα πρέπει να σχολιάσουμε εμείς τα κριτήρια με τα οποία ο “επαναστάτης” γίνεται “τρομοκράτης” είναι τόσο θολά, ώστε τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία μπορούν με άνεση να χρησιμοποιούν τον όρο. 

Ο ίδιος συνέχισε κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι στον έναν χρόνο που κάνουν αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, συχνά στοχεύουν εντελώς διαφορετικούς από το Ισλαμικό κράτος στόχους. 

Όπως καταλαβαίνει κανείς, τα πράγματα στην γειτονιά μας ζορίζουν. Και ήδη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ πλέον (μετά την περίπτωση της Τουρκίας) ζορίζει τα πράγματα.
Δημήτρης Παπαγεωργίου
www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: