Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Η Google κατασκοπεύει ακόμα και μαθητές χωρίς να ζητήσει άδεια

Ο EFF λέει η Google παρακολουθεί και τα δεδομένα της περιήγησς των μαθητών χωρίς ζητώντας τη συναίνεσή τους, παρά την υπόσχεση της ιδιωτικής ζωής


Ο EFF κατηγορεί την Google για κατασκοπεία σε βάρος των μαθητών μέσα από τα Chromebook και τις Εφαρμογές Google για την Εκπαίδευση.

Ο Αμερικάνικος φορέας για την προάσπιση της ιδιωτικής ζωής, EFF (Electronic Frontier Foundation) κατηγορεί την Google για κατασκοπεία σε βάρος των μαθητών και κατέθεσε επίσημη καταγγελία στις Αμερικανικές Αρχές του Federal Trade Comission....


spying-on-students
Σύμφωνα με τον φορέα EFF, τα κίνητρα της Google δεν είναι αθώα. Εκατομμύρια μαθητές χρησιμοποιούν – μέσα από την τεχνολογία clouding – πολλά από τα μαθησιακά ψηφιακά εργαλεία που τους προσφέρει η Google Education, χωρίς ωστόσο να γλυτώνουν την κατασκοπεία. Τα παιδιά μπαίνουν στο διαδίκτυο μέσα από τον προσωπικό τους μαθητικό λογαριασμό που τους δίνει πρόσβαση σε εκπαιδευτικές εφαρμογές. Επισκέπτονται ιστότοπους, ακούν μουσική, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω ενός κομπιούτερ, κινητού ή τάμπλετ.

Όλες οι κινήσεις τους καταγράφονται -προτιμήσεις και περιήγησή- κάτι που “βοηθά” την εταιρεία να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα. Αυτό ισχυρίζεται η εταιρεία και αυτό συμβαίνει με όλους τους χρήστες του διαδικτύου, “ώστε να μπορεί να βελτιώσει τα προϊόντα της”, ωστόσο η πολιτική αυτή πρέπει να αφορά μόνο ενήλικες χρήστες και σίγουρα όχι τους μαθητές.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία που έκανε ο φορέας στις Αμερικανικές Αρχές του Federal Trade Comission, ακόμα και ο κωδικός πρόσβασης των μαθητών καταγράφεται, ενώ μέσα από το Chrome sync, που επιτρέπει να έχεις κοινές ρυθμίσεις σε διάφορες συσκευές, αποκαλύπτονται και άλλα ευαίσθητα δεδομένα. Αυτό συνιστά μια ιδιαίτερα σοβαρή επιπλοκή, καθώς όλες οι εταιρείες που έχουν συνυπογράψει το σύμφωνο για την ιδιωτικότητα των μαθητών, δεν πρέπει να κρατούν τέτοια αρχεία.

H Google, που συμμετέχει μαζί με άλλους 200 κολοσσούς στο “Student Privacy Pledge”, υποχρεούται να τηρεί ορισμένους κανόνες που έχουν να κάνουν με την προστασία των μαθητών. Ο στόχος του συμφώνου αυτού είναι να μην αντιμετωπίζονται οι τελευταίοι ως κοινοί καταναλωτές, των οποίων τα στοιχεία ταυτότητας αλλά και οι προτιμήσεις με βάση το ιστορικό των αναζητήσεών τους, θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των διαφημιστών και όχι μόνο. Κοινώς, αν πολλές εφαρμογές ή ιστότοποι στοιχειοθετούν ένα αόρατο προφίλ των χρηστών για να τους πλασάρουν ύστερα προϊόντα και υπηρεσίες, οι μαθητές πρέπει να εξαιρούνται. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.

Το ‘νόστιμο’ δόλωμα

chromebook

Η Google κυριάρχησε στον τομέα της εκπαίδευσης το 2014 χάρις σε συσκευές αλλά και ειδικές εφαρμογές σχεδιασμένες ειδικά για μαθητές, δασκάλους και εκπαιδευτικές ανάγκες σχολείων. Ναυαρχίδα της προσπάθειας αυτής, οι υπολογιστές Chromebooks (οι οποίοι δεν έχουν λειτουργικό IOS ή Windows),  είναι χαμηλότεροι στο κόστος της αγοράς σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές και προορισμένοι για να υποστηρίζουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο και οι οποίοι δουλεύουν κυρίως με το clouding και με δυνατότητα offline.

Όμως η διαδικασία της κατασκοπείας γίνεται χωρίς να υποπέσει τίποτα στην αντίληψη του γονιού ή του μαθητή, ενώ οι έφηβοι αντιμετωπίζονται ως πειραματόζωα για να δοκιμαστούν νέες στρατηγικές marketing, σύμφωνα με την Electronic Frontier Foundation. Η Google βλέποντας ότι η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και βλάπτοντας την εταιρική της εικόνα, έβγαλε μια ανακοίνωση πως ο στόχος της είναι να προσφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την δυνατότητα να μαθαίνουν και να κατανοούν μέσα από τεχνολογικές εφαρμογές που θα είναι προσβάσιμες από όλους αλλά και πολύ οικονομικές. Αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιων αρχείων, με δημόσια τοποθέτηση.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο Business Insider: «Οι υπηρεσίες μας επιτρέπουν στους μαθητές παντού να μάθουν πως να κρατούν τις πληροφορίες τους απόρρητες και ασφαλείς. Αν και εκτιμούμε την εστίαση του EFF για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των μαθητών, είμαστε σίγουροι ότι τα εργαλεία αυτά συνάδουν τόσο με το νόμο και τις υποσχέσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της «Δεσμευτικής Υπόσχεσης περί Μαθητικής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Με λίγα λόγια… ας πρόσεχαν!

Από την πλευρά του ο φορέας που έκανε την καταγγελία επιμένει και θεωρεί ότι η Google μπορεί να μην έχει διαφημίσεις σε όλες τις εκπαιδευτικές της εφαρμογές, πλην όμως έχει αξιοποιήσει όλο το υλικό που έχει συλλέξει από τους μαθητές για να κάνει καλύτερη στόχευση για σκοπούς που μόνο εκπαιδευτικοί δεν είναι. Ως εκ τούτου δεν σέβεται την δέσμευση της παραβαίνοντας ακόμα και θέματα που αφορούν τον ανταγωνισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία έχει να κάνει με τις αμερικανικές αρχές. Πριν από λίγο καιρό αναγκάστηκε να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο που ξεπέρασε τα 22 εκατομμύρια δολάρια. Η παράβαση σημειώθηκε το 2012 και αφορούσε τον εντοπισμό των κατόχων συσκευών iphone.

 nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: