Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Η Monsanto αντιμέτωπη με το δικαστήριο της Χάγης για «βλάβες σε ανθρώπινη υγεία και περιβάλλον»

Μια παγκόσμια ομάδα επαγγελματιών, επιστημόνων και οικολόγων – η Monsanto Tribunal (Δίκη της Μονσάντο) – ετοιμάζουν δίκη για τον γίγαντα των ΓΤΟ στη Χάγη

Η αυτοχρηματοδοτούμενη ομάδα δράσης, είναι αποφασισμένη να χρεώσει τη Monsanto με “οικοκτονία,” ως κάτι περισσότερο από μια συμβολική κίνηση.

Στόχος της Monsanto Tribunal είναι η έρευνα και αξιολόγηση όλων των ισχυρισμών που προβάλλονται κατά της Monsanto σε σχέση με όλες τις βλάβες που έχουν προκαλέσει τα προϊόντα της στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον...


Η δίκη είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στη Χάγη από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 16 το 2016, στην επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Ένας από τους κύριους στόχους της ομάδας είναι ότι θέλει το δικαστήριο να αναγνωρισθεί η «οικοκτονία» ως έγκλημα.

Το Δικαστήριο θα εξετάσει μια σειρά από κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων της Monsanto κατά της φύσης και της ανθρωπότητας.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν πολλοί φορείς και ομάδες, αγροτικές, καταναλωτικές κλπ

Η απόφαση για το δικαστήριο είχε ανακοινωθεί από την ομάδα και δόθηκε στη δημοσιότητα, λόγο πριν τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών COP21 για την Κλιματική Αλλαγή που τρέχει έως τις 11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

Η Monsanto Tribunal υποστηρίζει ότι η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την εξάντληση του εδάφους και των υδάτινων πόρων, την εξαφάνιση ειδών, και τη μείωση της βιοποικιλότητας, καθώς και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων μικρών αγροτών σε όλο τον κόσμο.

Οι αγρότες σε ορισμένες χώρες ήδη λάβει αυτές τις εξελίξεις πολύ σκληρά. Στην Ινδία, ένα ανησυχητικό κύμα αυτοκτονιών γεωργών συνδέεται με τις πρακτικές της Monsanto. Αντί των παραδοσιακών καλλιεργειών, οι αγρότες έχουν αναγκαστεί να καλλιεργούν ΓΤ βαμβάκι, το οποίο είναι πιο ακριβό και απαιτεί πρόσθετη συντήρηση. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η τάση αυτή έχει οδηγήσει περί τους 290.000 αγρότες στην αυτοκτονία λόγω πτώχευσης.

Η αγωγή κατά της Monsanto στις πραγματικές νομικές συνέπειες θα είναι μια πρόκληση, όμως, καθώς η εταιρεία δεν έχει χάσει ποτέ ούτε μια υπόθεση.

Η εταιρεία είναι διαβόητη για την τακτική της να μηνύει τους αγρότες, κι έχει κερδίσει τη φήμη του νομικού νταή στα μάτια των κριτικών. Σύμφωνα με το Food Democracy Now, η εταιρεία των ΓΤΟ έχει καταθέσει 145 μηνύσεις από το 1997, επειδή οι αγρότες είχαν επαναχρησιμοποιήσει τους σπόρους κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τις πολιτικές της Monsanto. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις όπου οι ίδιοι οι αγρότες είχαν μηνύσει την Monsanto για την ακούσια διασταυρούμενη επικονίαση των βιολογικών καλλιεργειών τους με σπόρους ΓΤΟ.

Μια μήνυση που εκπροσωπούσε 300.000 αγρότες πετάχτκε από το δικαστήριο με την απλή λογική ότι… οι αγρότες είχαν ήδη εναχθεί από τη Monsanto! Σύμφωνα με το Food Democracy Now, ο δικαστής κάλεσε την περίπτωση των αγροτών “αβάσιμες”.

Ανυπολόγιστη ζημιά έχει προκληθεί επίσης στη οικόσφαιρα με το θάνατο των 970 εκατ πεταλούδων Monarch από το 1990. Τα ζιζανιοκτόνα της Monsanto απειλούν να εξαλείψουν μια σειρά από φυσικές πηγές τροφίμων των παραγωγικών επικονιαστών. Τα στατιστικά στοιχεία δημοσιεύτηκαν από την Fish and Wildlife Service των ΗΠΑ,, τον Φεβρουάριο.

nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: