Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Διαλύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιο «Καραμανλή-Τσίπρα»;


tsipras mitsotakis

Έχουμε με σαφήνεια, μέσα από την εφημερίδα αυτή, αναφερθεί στο μυστικό σχέδιο, γνωστό υπό την ονομασία «Καραμανλή-Τσίπρα», που αποσκοπεί στη συνεννόηση των δύο αυτών πολιτικών σταθερών (καραμανλικής Δεξιάς και Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ), με απώτατο στόχο την αλλαγή πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας: στη θέση της σημερινής προεδρευομένης Δημοκρατίας (με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τυπικά μόνο ανώτατο άρχοντα του κράτους) να έλθει η προεδρική Δημοκρατία! Όπερ μεθερμηνευόμενον, ουσιαστικές αρμοδιότητες εξουσίας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκλέγεται άμεσα από τον λαό, μέσω γενικών προεδρικών εκλογών ανά πενταετία…


Αυτό είναι το σχέδιο. Ένα σχέδιο που φάνηκε να προχωρά αρκετά καλά επί ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο της συνεννόησης Καραμανλή-Τσίπρα εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας (το 2015) ο καραμανλικός Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει την αμέριστη υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Και μέχρι πολύ πρόσφατα, φάνηκε να υπάρχει μία επίφαση έστω λαϊκής αποδοχής του εν λόγω σχεδίου, αφού ο μεν ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα θριάμβευσε σε τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος), ενώ ο Καραμανλής φαινόταν να έχει την αίγλη της στήριξης της πλειοψηφίας των Νεοδημοκρατών, ή όσων τέλος πάντων έχουν απομείνει πλέον στη ΝΔ.

Το σχέδιο «Καραμανλή-Τσίπρα» όμως προϋπέθετε κάτι το πολύ βασικό: την εκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ. Διότι υπό τον «Βαγγέλα» η ΝΔ θα σερνόταν άμεσα σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το «καλό της Ελλάδας» και για να πάμε (δήθεν) «ενωμένοι» να διαπραγματευτούμε με τη Μέρκελ για τη βιωσιμότητα του χρέους κτλ. Ουσιαστικά δηλαδή, το σύστημα κέρδιζε λίγο ακόμη χρόνο, απαραίτητο για το ίδιο προκειμένου να ανασυγκροτηθεί και να διατηρήσει όσο γίνεται περισσότερο την εξουσία στη χώρα.

Δυστυχώς όμως για τους εμπνευστές του ως άνω σχεδίου… η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ τους χάλασε τη «σούπα»! Διότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παρά να ακολουθήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μία σκληρή γραμμή (στην πρώτη τουλάχιστον φάση της ηγεσίας του). Κάτι που σημαίνει ότι πρώτον, ανατρέπεται ο σχεδιασμός «Καραμανλή-Τσίπρα» για άμεση διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο πλαίσιο οικουμενικού σχήματος και δεύτερον, ότι πάει πολύ πίσω ο προγραμματισμός να προωθηθεί η αναγκαία συνταγματική αλλαγή (συναινετικά) για την αλλαγή του ελληνικού πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική Δημοκρατία. Έτσι, έστω και άθελά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εκλογή του οδηγεί το σάπιο πολιτικάντικο σύστημα της χώρας στο χάος…
Ησαΐας Κωνσταντινίδης
www.elora.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα που δεν θα γίνει προεδρική δημοκρατία η Ελλάδα. Προεδρική δημοκρατία έχουν οι Η.Π.Α., που σημαίνει οτι ο πρόεδρος της χώρας είναι και ο πρώτος πολίτης της, αλλα και ο επικεφαλής της κυβέρνησής της. Επίσης, αμα έχουμε μια τυραννική κυβέρνηση (όπως όλες αυτές τις μνημονιακές καλή ώρα) δε θα πέφτουν με πρόωρες εκλογές και θα κάτσουμε να τους τρώμε στο σβέρκο μέχρι να εξαντλήσουν όλη την θητεία τους. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό.

Το καλύτερο θα ήταν να παραμείνει το ίδιο σημερινό πολίτευμα με μια τροποποίηση του Συντάγματος ως εξής: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας απ'τον λαό (μέχρι 2 πενταετίες) και να έχει ελαφρώς παραπάνω εξουσία απ'οτι έχει τώρα.