Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Σε ποιο κοράκι-fund πάει το πρώτο πακέτο «κόκκινων» δανείων;

CrowΣτην πρώτη πώληση-μεταβίβαση προβληματικών δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε ποσοστό 50% έκαστη, προχωρούν η Eurobank και η Alpha Bank

Τα δάνεια θα δοθούν στην πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που ετοιμάζει...
το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR, στο οποίο δίνεται η πρώτη άδεια λειτουργίας για διαχείριση κόκκινων δανείων.

Το KKR θα συνεισφέρει και κεφάλαια στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων, ενώ τα προβληματικά δάνεια, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ,  δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, από τον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχειακές), τις κατασκευές μέχρι τη βαριά βιομηχανία.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε περάσει πέρυσι τον Δεκέμβριο από τη Βουλή το σχετικό ν/σ (δεύτερο πακέτο προαπαιτούμεων για τη δόση του 1 δισ.) όπου επιτρέπονταν η πώληση «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων σε ξένα funds.

Τα βασικά σημεία της συνεργασίας:

Η KKR μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της “Pillarstone Europe” θα ιδρύσει ελληνική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην οποία σκοπεύει να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με ποσοστό 5%
Η KKR μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της “Pillarstone Europe” θα ιδρύσει ελληνική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην οποία σκοπεύει να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με ποσοστό 5%. Η εταιρεία διαχείρισης θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των NPL’s στην Ελλάδα (ν.4354/2015). 

• Το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δις ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών (50%-50%) και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR. Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα δάνεια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης.

• Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια,  λειτουργική αναδιοργάνωση, και ενίσχυση του management, στοιχεία που θα παρέχει η KKR.

• Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενός εκάστου δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

• Η Εταιρεία Διαχείρισης θα στελεχωθεί από εξειδικευμένα στελέχη στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσει την υψηλή τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία της Pillarstone στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Η Εταιρεία Διαχείρισης θα έχει την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάθε επιχείρησης, ενώ οι τράπεζες θα ενημερώνονται αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου. 

Ποια είναι τελικά αυτή η KKR;

Η KKR εμφανίζεται ως “κορυφαία διεθνής επενδυτική εταιρία”, η οποία διαχειρίζεται επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία μιας πλειάδας κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity), ενέργειας, υποδομών, ακίνητης περιουσίας, πιστωτικών κεφαλαίων και hedge funds.
Ο Henry Kravis στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2009
Ο Henry Kravis στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2009
Η KKR ιδρύθηκε αρχικά το 1976 από τρεις Αμερικάνους, εβραϊκής καταγωγής και οι τρεις, τους Jerome Kohlberg, Jr., και τα ξαδέλφια Henry Kravis και George R. Roberts – από τα ονόματα των οποίων βγαίνει και ο τίτλος της εταιρίας. Αργότερα ο πρώτος αποχώρησε διαφωνώντας με τα ξαδέλφια τα οποία διαχειρίζονται μόνοι τους το fund. 
Henry Kravis και George R. Roberts
Henry Kravis και George R. Roberts
Κι εδώ οι… συνωμοσιολόγοι λένε την αμερικάνικη δικαστική φράση: «I rest my case» – Είπα ό,τι είχα να πω και τέλειωσα! Γιατί όταν λέμε ότι τα κοράκια των funds ανήκουν όλα σε χέρια σιωνιστών που προσπαθούν να αγοράσουν με τις πολιτικές λιτότητας τους πάντες και τα πάντα και να έχουν το έλεγχο της οικονομίας, αυτά χαρακτηρίζονται ως «θεωρίες συνωμοσίας».

Στο βιβλίο «Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco» (Βάρβαροι προ Πυλών) γραμμένο από δημοσιογράφους της Wall Street, το όνομα της KKR φιγουράρει για την ιστορία της με την εταιρία τροφίμων Nabisco (μοχλευμένη εξαγορά της RJR Nabisco από την KKR) και πως την… καταβρόχθισε. Στο αμερικάνικο wiki θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το ποιον της εταιρίας που έχει αντλήσει από μια πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία με εξίσου ενδιαφέροντες τίτλους:
  • Baker, George; Smith, George (1998). The New Financial Capitalists: KKR and the Creation of Corporate Value.
  • Anders, George (1992). Merchants of Debt: KKR and the Mortgaging of American Business. 
  • Bartlett, Sarah (1991). The Money Machine: How KKR Manufactured Power & Profits.
  • Burrough, Bryan (1990). Barbarians at the Gate. 
Πάμε παρακάτω. Σκαλίζοντας βρήκαμε άρθρο του euro2day.gr (14 Ιανουαρίου 2015 ) που αφορούσε σε προσπάθεια της εν λόγω εταιρίας να συνάψει συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς:

Αποκαλύπτουμε τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί. Υπεραποδόσεις χωρίς κίνδυνο για την ΚΚR και χωρίς δεσμεύσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση! Τα SPV των… χιλίων ευρώ και τα νησιά Κάιμαν. Εγείρονται θέματα απιστίας, παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, ενδεχομένως και του ΔΣ της Πειραιώς! Τι απαντά το ΤΧΣ.

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο

Και τώρα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι γιατί όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τις “προφητείες” των συνωμοσιολόγων: Τα γνωστά άγνωστα κοράκια της παγκόσμιας σιωνιστικής οργάνωσης, τα βαμπίρ που ελέγχουν τράπεζες και αγορές, που δεν σταματούν πουθενά, τα έχουν καλά με όλων των αποχρώσεων τις κυβερνήσεις. Δεινόσαυροι παντός χρόνου και καιρού. Και στα ΜΜΕ όλα παρουσιάζονται και μέλι, και γάλα…

nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: