Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

H γενιά των selfies.Μήπως θέλουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε;

Αλλάζουν οι εποχές, αλλάζουν και τα πράγματα γύρω μας και έτσι δημιουργούνται ανάγκες να εφεύρουμε καινούργιες συνήθειες. Έτσι μια συνήθεια που κάνει πάταγο εδώ και 1,5 χρόνο σε όλο τον πλανήτη είναι οι γνωστές σε όλους φωτογραφίες με το όνομα selfies. Τι είναι όμως οι selfies και τι μας προσφέρουν; Γιατί έχουν ενταχθεί τόσο έντονα στην καθημερινότητα μας; Αρκετά ερωτήματα γεννιούνται. Ας αρχίσει η προσπάθεια απάντησης τους...

Selfie είναι μια αυτοπροσωπογραφία ή αλλιώς αυτοπορτρέτο , με λίγα λόγια μια φωτογραφία που λαμβάνεται από το ίδιο σου τον εαυτό και απεικονίζει το πρόσωπο σου. Τέτοιες φωτογραφίες βρίσκει κανείς στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram και γενικότερα στα social media. 

Οι selfies προσφέρουν κυρίως σύμφωνα με τις έρευνες ψυχολόγων αυτοπεποίθηση και σιγουριά σ’ αυτόν που ανήκουν, ειδικότερα αν είναι αρεστές στον κόσμο, δηλαδή όσα πιο πολλά “like” μαζεύουν τόσο πιο σίγουρος αισθάνεσαι για τον εαυτό σου.
 
Όμως γιατί μπαίνουμε στο τρυπάκι να τραβάμε πάντα και παντού τέτοιες φωτογραφίες και έχουμε την ανάγκη να της δημοσιοποιούμε; Μήπως θέλουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε; Ή μήπως ότι έχουμε lifestyle; Διότι πραγματικά κάπου έχουμε χάσει το νόημα θαρρώ και το σκοπό αυτών των φωτογραφιών. 
 
Ναι σκοπός είναι να μας φέρουν πιο κοντά με τον κόσμο, επειδή όντως με την βοήθεια της τεχνολογίας πλέον μπορούμε εύκολα και με την χρήση διάφορων εφαρμογών να τραβήξουμε μια selfie και να την στείλουμε σε κάποιον άνθρωπο αγαπημένο λογικά που βρίσκεται μακριά ή οι καθημερινές απασχολήσεις του να μην συμβαδίζουν με τις δικές μας και στέλνοντας του την εικόνα αυτή αμέσως έχει ρόλο στην καθημερινότητα μας. 
 
Αλλά νομίζω πως η κατάσταση έχει περάσει σε άλλο στάδιο και έχει αλλάξει το νόημα αρκετά, αφού θα μπορούσε να ονομαστεί άνετα “ψωνιστήρι”! Και λέω ότι άνετα θα μετονομαζόταν έτσι όταν φτιαχνόμαστε μόνο και μόνο για να φανούμε ωραίοι στην φωτογραφία και διαλέγουμε που θα βγούμε για καφέ, για ποτό και γενικότερα βόλτα από το όνομα του μαγαζιού ή της περιοχής για να δείξουμε πόσο famous και cool τύποι είμαστε στην φωτογραφία. Στην ουσία όμως η πλειοψηφία αισθάνεται πιο μόνη από ποτέ και πιο αποξενωμένη επίσης.
 
Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι είναι κακό να τραβάμε selfies αντιθέτως το θεωρώ αρκετά χρήσιμο αλλά αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να αρχίσει να γίνεται σωστή χρήση. Ας αρχίσουμε λοιπόν κάθε φορά που θα βγαίνουμε ή γενικότερα που θα απαθανατίζουμε στιγμές σε μορφή selfie να κοιτάμε να είμαστε ο εαυτός μας και να περνάμε όντως καλά χωρίς άγχος για το αν θα βγούμε ωραίοι ή όχι ή για το αν θα μαζέψει πολλά “like”. Γιατί τι νόημα έχει να έχεις στο αρχείο σου ωραίες selfies χάνοντας εμπειρίες και στιγμές για να τις αποκτήσεις;

Άρα, φίλοι μου το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι:

ΤΡΑΒΗΧΤΕ ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΕΣ SELFIES,SELFIES ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΑΣ!

ravenet.gr
www.gatzoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: