Οι άνθρωποι που μιλούν για την ανεργία και τις ανισότητες, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δημιουργούν τα εργαλεία για να τις εξασφαλίσουν
Οι τεχνοκράτες που εξυπηρετούν την παγκόσμια ελίτ, μιλούν για μια επανάσταση της τεχνολογίας εντελώς ουτοπική και ξεκάθαρα ανειλικρινής. Ο μόνος στόχος είναι...
η μείωση του πληθυσμού καθώς περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να βρεθούν εκτός του ενεργού εργατικού δυναμικού και στο έλεος της κρατικής πρόνοιας και φιλανθρωπίας.
Ο επιστήμονας υπολογιστών Moshe Vardi εξηγεί ότι η αλλαγή που θα γίνει μέσα σε 30 χρόνια, θα αφήσει επαγγέλματα να επιζήσουν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι μηχανές θα μπορούσε να εκτοπίσουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού από μια θέση εργασίας μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με τον επιστήμονα, που δήλωσε το Σάββατο ότι η απειλή τεχνητή νοημοσύνη στην οικονομία δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Ο εμπειρογνώμονας Moshe Vardi είπε στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS): «Πλησιάζουμε τη στιγμή που οι μηχανές θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε σχεδόν οποιαδήποτε εργασία».
«Πιστεύω ότι η κοινωνία χρειάζεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό πριν να πέσει κατά πάνω σε μας: αν οι μηχανές είναι ικανές να κάνουν σχεδόν κάθε ανθρώπινο έργο, τι θα κάνουν οι άνθρωποι»;
Ο φυσικός Stephen Hawking εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση πέρυσι. Ο Hawking προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής» και ο Musk είπε ότι «αποτελεί «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή μας» .
Ο φόβος της τεχνητής νοημοσύνης έχει ακόμη φτάσει τα Ηνωμένα Έθνη, όπου μια ομάδα που έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να σταματήσει τα Killer Ρομπότ συναντήθηκε με διπλωμάτες πέρυσι.
Ο Vardi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rice και Guggenheim, δήλωσε ότι η τεχνολογία παρουσιάζει μια πιο λεπτή απειλή από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φοβούνται ορισμένοι ακτιβιστές. Θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια ανεργία στο 50%, αφανίζοντας τη μεσαία τάξη, πολλές θέσεις εργασίας και επιδεινώνουν την ανισότητα.
Σε αντίθεση με τη βιομηχανική επανάσταση, ο Vardi είπε, «η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα είναι ένα θέμα ισχυρών μηχανών που ξεπερνούν τους ανθρώπους-εργάτες, αλλά μάλλον ένας διαγωνισμός ανάμεσα στην ανθρώπινη ευφυΐα και μηχανική νοημοσύνη και τη δύναμη. Στην Κίνα αυτό έχει ήδη επηρεάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς οι κατασκευαστές εταιρίες ηλεκτρονικών ειδών, Foxconn και η Samsung μεταξύ τους, αναπτύσσουν ρομπότ ακριβείας για να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία.
Στην ομιλία του, ο επιστήμονας υπολογιστών αντέκρουσε τα ρόδινα όραμα του οικονομολόγου John Maynard Keynes για ‘ένα μέλλον στο οποίο δισεκατομμύρια ανθρώπων θα εργάζονται μόνο μερικές ώρες την εβδομάδα, όσο οι ευφυείς μηχανές θα τους προσφέρουν την εύκολα στον τρόπο ζωής τους – μια πρόβλεψη που ασπάζεται και ο επικεφαλής μηχανικής της Google, Ray Kurzweil, ο οποίος πιστεύει ότι « η μοναδικότητα ” των σούπερ-AI θα μπορούσε να επιφέρει την ουτοπία για μια μελλοντική υβριδική ανθρωπότητα.
Ο Vardi επέμεινε ότι ακόμα και αν μηχανές κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή πρόκληση.
«Δεν βρίσκω αυτό ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, καθώς δεν βρίσκω την προοπτική του απέριττου ελεύθερου χρόνου, ελκυστική», είπε. «Πιστεύω ότι η εργασία είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ευημερία».
Ο
Vardi προέβλεψε ότι η οδήγηση θα είναι αυτοματοποιημένη σχεδόν πλήρως
στα επόμενα 25 χρόνια, και αναρωτιέται ποια είναι τα πλεονεκτήματα της
τεχνολογίας, “τι μπορεί να κάνουν οι άνθρωποι όταν οι μηχανές μπορούν να
κάνουν σχεδόν τα πάντα;”
Επίσης προέβλεψε ότι η επίδραση της αυτοματοποίησης στην ανεργία θα έχει τεράστιες πολιτικές συνέπειες, και εξέφρασε τη θλίψη του ότι οι ηγέτες την έχουν αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό. «Είμαστε σε ένα έτος προεδρικών εκλογών και αυτό το θέμα απλά δεν υπάρχει πουθενά στην οθόνη του ραντάρ».
Τόνισε ότι σχεδόν κανένα ανθρώπινο επάγγελμα είναι εντελώς προστατευμένο: «Πάτε στοίχημα εναντίον των ρομπότ του σεξ; Εγώ όχι».
Μήπως τελικά ο αυτός ο αργός θάνατος του ανθρώπου είναι και η μυστική συνταγή για να πετύχει και η ευχή όσων επιθυμούν έναν ‘ανώδυνο’ τρόπο μείωσης πληθυσμού; Βέβαια,
ανώδυνο δεν τον λες, όταν κάποιοι δεν θα έχουν στέγη και τροφή, αλλά τα
κράτη γι’ αυτό μεριμνούν με έργα φιλανθρωπίας για τους ανήμπορους. Το
ίδιο και οι ΜΚΟ τους. Οργανώνουν μαζικά συσσίτια και στέγαση, το ίδιο
αρχίζει να γίνεται και στην Ελλάδα, μάλιστα με λεωφορεία για τους
άστεγους που θα παρέχουν κάποιες υπηρεσίες υγιεινής.
nea.allnewz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου