Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Δελτίο ειδήσεων στη γλώσσα τους ζητούν οι Πομάκοι της Θράκης από την ΕΡΤ

ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑΕυαισθησία για την περίπτωση τους ζητούν οι της Θράκης από την κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα ζητούν να μεταδίδονται από την τοπική ΕΡΤ (ΈΡΑ Κομοτηνής), να παρουσιάζεται ένα δελτίο ειδήσεων στην πομακική γλώσσα. Οι συμπολίτες μας τονίζουν ότι...
δεν πρέπει η ελληνική πολιτεία να τους περιθωριοποιεί και φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για τους μετανάστες, στην αραβική γλώσσα.

Βασικός εκφραστής του αιτήματος είναι ο δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα, ο οποίος παρουσίαζε παλιότερα δελτίο ειδήσεων στην πομακική σε τοπικό μέσο ενημέρωσης. Σε ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο τονίζει μεταξύ άλλων: «Το θεωρώ όμως αυτονόητο πως μια κυβέρνηση, η οποία δείχνει τόσο μεγάλη ευαισθησία για τους μετανάστες, την ίδια ακριβώς ευαισθησία θα δείξει και για τους Έλληνες Πομάκους της Θράκης. Και θα φροντίσει να υπάρξει άμεσα, αν όχι τηλεοπτικό, τουλάχιστον ένα ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων στην πομακική γλώσσα, κι αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής».

Μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος σημειώνει :

Αντιλαμβάνομαι πως η δημιουργία ενός πομακόφωνου δελτίου ειδήσεων δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση διότι από τη μια πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος δημοσιογράφος που θα αναλάβει τη σύνταξη και την παρουσίαση του κι από την άλλη όλοι ξέρουμε πως η πομάκικη γλώσσα δεν είναι το ίδιο πλούσια με τις υπόλοιπες γλώσσες των Βαλκανίων κι άρα πολλές φορές είναι όχι απλά δύσκολο αλά σχεδόν ανέφικτο να μεταφραστεί μια είδηση στην πομάκικη γλώσσα. Ωστόσο, επειδή για αρκετά χρόνια υπήρξα συντάκτης και παρουσιαστής τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων στην πομακική, ξέρω καλύτερα από τον καθένα πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Έστω περιληπτικά, έστω με λιγότερες λέξεις, μπορεί να αποδοθεί στα πομάκικα σχεδόν η κάθε είδηση.

Κατά την άποψη μου η ύπαρξη ενός πομακόφωνου δελτίου ειδήσεων δεν είναι ένα τυπικό θέμα, να υπάρχει δηλαδή έτσι για να λέμε πως έχουμε κι εμείς δελτίο ειδήσεων στη γλώσσα μας. Κάθε άλλο, είναι ένα θέμα απόλυτα ουσιαστικό αφού δυστυχώς ακόμα και σήμερα με τεράστια ευθύνη όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων υπάρχουν Πομάκοι στη που δε μιλάνε καμία άλλη γλώσσα εκτός από τη μητρική τους. Με λίγα λόγια δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ούτε από τα ελληνόφωνα αλλά ούτε κι από τα τουρκόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για τους ανθρώπους αυτούς λοιπόν οι ειδήσεις στην πομάκικη γλώσσα, στη γλώσσα τους δηλαδή είναι ο μόνος τρόπος ώστε να ενημερώνονται για την τρέχουσα επικαιρότητα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Από εμπειρία τόσων ετών ξέρω πολύ καλά πως είναι αρκετοί αυτοί οι Έλληνες Πομάκοι που μιλάνε μόνο τη μητρική τους γλώσσα και πραγματικά ευγνωμονούσαν τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Ξάνθης που μου έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάζω για αρκετά χρόνια τις ειδήσεις σε καθημερινή βάση στην πομάκικη γλώσσα. Μακάρι να μην υπήρχε ούτε ένας Έλληνας Πομάκος που να μην ξέρει την ελληνική γλώσσα και να μη χρειαζόταν να μιλάμε σήμερα για πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων. Δυστυχώς όμως τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Θράκη είχαν σαν αποτέλεσμα σε μια εποχή που μιλάμε για ζωή στον πλανήτη Άρη, να υπάρχουν πολίτες σε αυτή τη χώρα που δε μιλούν την ελληνική γλώσσα. Άρα ένα έστω ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων στην πομάκικη γλώσσα θα ήταν απόλυτα χρήσιμο και δε θα είχε διακοσμητικό ρόλο.

Newsroom Alexpoli.gr / Ανδρέας Χονδρός

2 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Αν στο έργο της Πολιτείας συμπεριλαμβάνεται και η ενημέρωση στους πολίτες για θέματα που απασχολούν τη χώρα και τις κοινωνίες της, θα μπορούσε να φροντίσει ώστε οι χιλιάδες Πομάκοι της Θράκης να πληροφορούνται στη γλώσσα που γνωρίζουν καλύτερα. Ο κόσμος αυτός είναι μέλος της Ελληνικής οικογένειας, λαός πειθαρχικός και παραγωγικός.
Όσο για την ιδανική ιδέα που η επίσημη γλώσσα σε μια χώρα να είναι και η αποκλειστική, δεν έχει βρει εφαρμογή ανά τον κόσμο.
Το κόστος είναι μικρό και διαχειρίσιμο, ιδίως όταν συμβάλει στην αντικατάσταση της ανεργίας με τη δημιουργία έστω και δύο θέσεων.
Παράλληλα, δύο ημίωρα προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας για Πομάκους, ένα για μικρούς και ένα για όλες τις άλλες ηλικίες, θα ήταν ευπρόσδεκτη κίνηση από αυτόν τον κόσμο, αν και δεν γνωρίζω πρόσωπα. Θα ήταν και εθνικό έργο.

Στάθης Μ.
Μοντρεάλ,
Πρώην εργοταξιάρχης στην παράδοση της επέκτασης Βιομηχανίας Γάλακτος, ΡΟΔΟΠΗ, στην Ξάνθη.
Σημ.: Απλός επισκέπτης. Σχολιάζω επί κειμένου. Δεν έχω σχέση με πολιτικο-ιδεολογικές αναρτήσεις του χώρου. Ευχαριστώ.