Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Μνημόνια μέχρι το 2020

gypas
Το πρώτο Μνημόνιο επιβλήθηκε στη χώρα μας την άνοιξη του 2010: μετά το διάγγελμα του ΓΑΠ στο Καστελόριζο (23 Απριλίου 2010) και την υπερψήφισή του στη βουλή από ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-Ντ. Μπακογιάννη, 13 ημέρες αργότερα.

Ήταν αναπόφευκτη...
η προσφυγή της Ελλάδας στον «μηχανισμό διάσωσης» της Τρόικας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)• η χώρα κινδύνευε να κηρύξει άτακτη πτώχευση-χρεοκοπία, δηλ. στάση πληρωμών, κινδυνεύοντας να υποπέσει σε κοινωνικό χάος. Ο ερχομός της Τρόικας και η επιβολή του Μνημονίου-1 ήταν η νομοτελειακή κατάληξη μίας γενιάς ασυδοσίας (1981-2009)…

Το 2010 ξεκίνησε λοιπόν ένας νέος «Τρωικός πόλεμος», ο Τροϊκανός πόλεμος. Ο Τρωικός πόλεμος της προϊστορίας διήρκεσε δέκα έτη, έως ότου ο πολυμήχανος Οδυσσέας εφηύρε το στρατήγημα του δούρειου ίππου. Ο Τροϊκανός πόλεμος του 21ου αιώνα θα διαρκέσει κι αυτός δέκα χρόνια. Είναι η ιστορική μοίρα του ελληνισμού, να οδηγείται μέσα από το δράμα -μέσα από την κλοπή της ωραίας Ελένης, τη θυσία της Ιφιγένειας, την τραγωδία του Πατρόκλου, τον θυμό του Αχιλλέα…- στην άλωση της Τροίας. Έτσι λοιπόν, η μνημονιακή εποχή της σύγχρονης Ελλάδας της Νέας Εποχής δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το έτος 2020.

Όλες, μα όλες απολύτως, οι τάσεις προς τα εκεί ωθούν. Πρώτα απ’ όλα η ίδια η διεθνής πραγματικότητα: το «πάση θυσία» στο ευρώ σημαίνει ολοένα και περισσότερο ελληνικό αίμα, όλο και μεγαλύτερη κατακρήμνιση της Ελλάδας στην άβυσσο του Άδη! Οι Ευρωπαίοι, βλέποντας αυτή την πραγματικότητα, δεν κάνουν πίσω• μία οπισθοχώρηση της «ατμομηχανής» του ευρώ -της Γερμανίας- στο ελληνικό πρόβλημα θα οδηγούσε το σκληρό νόμισμα του ευρώ σε σταδιακή αποσύνθεση, αφού η Ελλάδα θα ήταν ένα κακό παράδειγμα «μη επιμελούς μαθητή» για χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Αλλά και το ελληνικό πολιτικάντικο σύστημα «μολύνεται» διαρκώς και σταθερά, με την πάροδο του καιρού, από τη μνημονιακή μάστιγα. Στην αρχή ήταν το ΠΑΣΟΚ με τον Καρατζαφέρη. Έπειτα η μνημονιακή ρουφήχτρα κατάπιε και τη σαμαρική ΝΔ… Και, τελικά, στο μνημονιακό στρατόπεδο προσχώρησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα Καμμένου. Ιδεοληψίες και αποκλεισμοί, δεν επιτρέπουν στις αντιμνημονιακές δυνάμεις να οργανωθούν και να αντεπιτεθούν. Και κάπως έτσι θα πορεύεται η Ελλάδα έως το «σωτήριον έτος» 2020 και την (επ)άνοδο του Οδυσσέα…

Ησαΐας Κωνσταντινίδης
www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: