Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Οριστικό τέλος στα 500ευρά - Ένα σενάριο για το οποίο είχατε προειδοποιηθεί εδώ και μερικά χρόνια...

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Πριν από 2,5 χρόνια, την εποχή που ΟΛΕΣ οι τράπεζες γνώριζαν ότι επίκειται κατάργηση του μωβ χαρτονομίσματος αλλά παρά ταύτα τα έδιναν αβέρτα κουβέρτα σε αυτούς που σήκωναν τις καταθέσεις τους μαζικά, μέσα από το Πολεμικό Ημερολόγιο είχα προειδοποιήσει για την λούμπα στην οποία βάζουν χιλιάδες συμπατριώτες μας που έτυχε στη ζωή τους να έχουν αποταμιεύσει κάποια χρήματα.

Χθες το απόγευμα λοιπόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε τελικά μετά από 2 χρόνια παλινωδιών την απόφαση... να σταματήσει την παραγωγή του μωβ χαρτονομίσματος και να το αποσύρει σταδιακά μέχρι το 2018, δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο.

Οι φίλοι και οι αναγνώστες που με είχαν ακούσει τότε ευτυχώς έσπευσαν και τα αντικατέστησαν.

Τα ίδια όμως επανέλαβα πέρυσι τον Οκτώβρη μέσα από τα Κατοχικά Νέα και τότε είχα προειδοποιήσει όσοι τέλως πάντων εξακολουθούσαν να έχουν να σπεύσουν γιατί οι τράπεζες ετοιμάζουν κόλπα έμμεσης φορολόγησης των μωβ χαρτονομισμάτων.

Και πράγματι πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις οι την 1/12/15 οι τράπεζες επέβαλαν ειδική εισφορά 1,5% για να αντικαταστήσουν τα χαρτονομίσματα. Φυσικά τότε σας υπέδειξα και τους τρόπους να "γλυτώσετε" αυτό το 1,5 %, ουσιαστικά καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό εν είδη δωρεάς σε κοινωφελής οργανισμούς όπως το χαμόγελο του παιδιού κλπ. Έτσι ναι μεν χάνατε 7,5 ευρώ αλλά τουλάχιστον δεν πήγαιναν στα χέρια των τραπεζιτών αλλά σε καλούς σκοπούς.

 Έτσι τώρα βρισκόμαστε  στη φάση που μετά την απόφαση της ΕΚΤ τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Βλέπετε όσοι δεν μας πίστεψαν τότε τώρα ο μοναδικός τρόπος να τα "αλλάξουν" (και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί πλέον απλά δεν αλλάζονται αλλά κατατίθενται σε λογαριασμούς που διατηρείται στην τράπεζα) είναι μέσω της τράπεζας.

Φυσικά μετά την απόφαση της ΕΚΤ σύντομα όσοι έχουν τα μωβ χαρτονομίσματα θα συναντήσετε δυσκολίες στις συναλλαγές, αφού κανένας δεν θα τα δέχεται... 
 
www.e-koutsobola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: